Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Конституционное право, 28 сентября 2023, вопрос №93754

Заблокировали социальную карту

Здравствуйте мне 57 лет инвалид больше 20 лет.. . осталась одна заблокировали карточку из-за долгов по коммуналке..мне туда приходит только впо

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тетяна!

    Особа, рахунки якої заблоковані має право звернутися до банку в якому обслуговується її рахунок для отримання інформації про причини такого блокування.

    Тоді особі необхідно з’ясувати яким саме виконавцем був накладений арешт, державним чи приватним, а також уточнити його дані для зв’язку. Цю інформацію також можна отримати в банку.

    Отримавши всю необхідну інформацію не варто поспішати покидати відділення банку, адже для зняття арешту з зарплатного рахунку (рахунку для отримання соціальної допомоги, пенсії чи стипендії) необхідно надати виконавцеві докази того, що такий рахунок використовується виключно для отримання заробітної плати, пенсії, стипендії, соціальної допомоги. Для цього необхідно замовити довідку з банку про те, що рахунок має цільове призначення.

    Маючи на руках довідку з банку та інформацію про виконавця слід підготувати звернення до виконавця з проханням зняти арешт з соціального рахунку.

    Приватний чи державний виконавець, отримавши заяву та довідку з банку від особи, рахунки якої були арештовані за його постановою, не пізніше наступного дня розглядає їх та, у випадку обґрунтованості такого звернення, виносить постанову про зняття арешту з рахунку, який має спеціальний режим використання (для отримання соціальної допомоги, пенсії, стипендії) і направляє її до банку для виконання.

    Банк, в свою чергу, зобов’язаний зняти арешт з рахунків зазначених в постанові про зняття арешту.

    У випадку, якщо ж виконавець відмовляється зняти арешт з банківського рахунку, необхідно буде звертатися до суду, який видав виконавчий документ зі скаргою на дії такого виконавця.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України