Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 30 вересня 2023, питання №93903 250₴

Как сделать доверенность для отца, если я нахожусь за пределами страны ?

Приветствую, возникла такая проблема, отцу в Украине нужно забрать документы для квартиры в БТИ, но без моего присутствия он этого сделать не может. В БТИ сказали что я должен сделать доверенность в Англии, где я сейчас нахожусь и отправить ее в Украину. Подскажите пожалуйста, где я могу ее сделать и возможно есть какие либо другие способы решить эту проблему ? Нахожусь в Англии, для записи в нотариус нужно ждать около месяца. Буду очень благодарен за ответ.

Відповіді юристів (7)

    Карпенко Андрей Владимирович
    15.6%
    Карпенко Андрей Владимирович 7 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Здравствуйте!

    В Великобритании имеется два способа оформления доверенностей.

    Первый - это через консульства Украины в Лондоне или Эдинбурге, и второй через составление доверенности юристом, затем заверение её нотариусом или солиситором и с последующим проставлением апостиля.

    Первый способ наиболее легкий и менее затратный, но он не не подходит тем гражданам Украины, которые проживают не в Лондоне или Эдинбурге, либо же не хотят посещать консульство вообщее по личным причинам.

    Теперь подробнее про составление и легализацию доверенностей вне консульства. Оформление доверенностей на Украину, по сравнению с другими странами СНГ или Балтии является наиболее сложным. Происходит это по причине существующего там так называемого Единого реестра доверенностей. Из за этого вместо одного документа, приходится оформлять два, а после этого еще ставить на них апостили.

    Обычно, если человек оформляет доверенность в самой Украине или же обращается к нотариусу в консульстве, нотариус после оформления доверенности заносит её данные онлайн в Единый реестр через компьютерную сеть информационного центра Министерства юстиции Украины.

    Только после этого доверенность является действительной. Иностранный нотариус, заверяющий доверенность такой возможности не имеет. Поэтому он заверяет саму доверенность, и заявление на включение доверенности в реестр. Получатель доверенности с этими документами затем уже на самой Украине должен обратиться к местному нотариусу чтобы внести её в реестр, после чего такую доверенность можно использовать без ограничений.

    ДРУГИХ ПУТЕЙ НЕТ.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    15.6%

    Доброго дня, Денисе!

    Знаходячись за кордоном Ви можете оформити довіреність двома шляхами: у Консульстві України в Великобританіі https://uk.mfa.gov.ua/konsulysyki-pitannya/zasvidc...

    або у місцевого нотаріуса.

    Видана дипломатичною установою довіреність буде чинною на території України без жодного додаткового засвідчення.

    Довіреність видана іноземним нотаріусам також вважається чинною. Проте вона потребує апостилю або легалізації.

    Згідно зі статтею 13 Закону «Про міжнародне приватне право», документи, видані уповноваженими органами іноземних держав у встановленій формі, визнаються дійсними в Україні в разі їх легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.

    Якщо в БТІ потрібна Ваша особиста присутність, то на жаль, без довіреності Ви ніяк не обійдетесь, а її, в свою чергу, можна зробити тільки у такий спосіб, як я зазначив вище.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    6%

    Я Вам раджу оформити довіреність в консульстві України в Великій Британії.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15.6%

    Вітаю, Денисе!

    Приветствую, возникла такая проблема, отцу в Украине нужно забрать документы для квартиры в БТИ, но без моего присутствия он этого сделать не может. В БТИ сказали что я должен сделать доверенность в Англии, где я сейчас нахожусь и отправить ее в Украину. Подскажите пожалуйста, где я могу ее сделать и возможно есть какие либо другие способы решить эту проблему ? Нахожусь в Англии, для записи в нотариус нужно ждать около месяца. Буду очень благодарен за ответ.

    Вам дійсно потрібно оформити довіреність на батька.

    Зробити це можливо 2-ма способами:

    1. Через консульство України у Великій Британії. Але дуже часто консульства мають черги на місяці наперед.

    2. Через місцевого нотаріуса. Але потім таку довіреність потрібно буде перекласти та в Україні та завірити переклад у нотаріуса.

    На жаль, онлайн сервіси, наприклад, Дія, не надає такої можливості.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Гончаренко Константин
    15.6%
    Гончаренко Константин 7 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Щодо оформлення довіреностей усіх видів , Вам необхідно звернутися до будь-якого нотаріуса у регіоні перебування. або у консульстві надалі в Україні ваш представник перекладає у нотаріуса на державну мову та посвідчує переклад. І вчиняє всі дії у ваших інтересах.

    Генеральна довіреність – це документ, який дозволяє власнику нерухомості доручити її продаж довіреним особам. Такі особи мають право розпоряджатись нерухомістю на свій розсуд, представляти в державних, нотаріальних органах інтереси власника, пов'язані з відчуженням нерухомості, отримувати за неї кошти.

    Час складання: від 30 хвилин

    Нотаріальна копія: за домовленістю

    Документи для фізичної особи:

    Паспорт, ІПН

    Документи для представника юридичної особи:

    Протокол та наказ, (або інші документи, що підтверджують повноваження підписувача), Статут, виписка і печатка, Паспорт та ІПН підписанта

    Варто уточнити, що поняття "ГЕНЕРАЛЬНА ДОВІРЕНІСТЬ" не зафіксоване в українському законодавстві (НЕМАЄ ТАКОГО ПОНЯТТЯ «ДОВІРЕНІСТЬ НА ВСЕ»). Зазвичай під ним розуміють передачу широкого кола повноважень іншій особі. УСІ ПЕРЕДАНІ ПОВНОВАЖЕННЯ ПОВИННІ ЗАЗНАЧАТИСЯ В ДОВІРЕНОСТІ.

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    31.6%
    Адвокат Евгений Александрович 7 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня, Денис.

    Перед тим як вирушати на візит до консульської установи, потрібно скласти текст довіреності (взяти з собою в електронному вигляді) та визначитися, які повноваження матиме ваша довірена особа згідно з довіреністю.

    Другий варіант — звернутися до іноземного нотаріуса для оформлення довіреності. Місцевий нотаріус може засвідчити підпис під документом, складеним українською мовою, — але лише підпис, не зміст. Після цього, як правило, треба буде ще робити апостиль. Тобто завірити у державному органі правочинність іноземного нотаріуса.

    Оформити довіреність можна або в закордонній дипломатичній установі України, або у місцевого іноземного нотаріуса.

    За даними МЗС, видана дипломатичною установою довіреність буде чинною на території України без жодного додаткового засвідчення.

    При цьому слід звернути увагу на наступне:

    • довіреності, якими делегуються права на розпорядження майном, треба обов'язково вносити до Єдиного реєстру довіреностей (ЄРД);
    • не слід покладатися на так звані "генеральні" довіреності. Наприклад, в установі з такими можуть відмовити, оскільки в тексті немає конкретного формулювання про певну дію;
    • перед зверненням до закордонної дипломатичної установи слід скласти й мати з собою проєкт довіреності (в електронному вигляді);
    • потрібно чітко розуміти, які повноваження людини готова довірити іншій особі;
    • законодавчо затвердженого стандартного чи типового тексту довіреності не існує.

    Видані іноземними нотаріусами довіреності також вважаються чинними. Зазвичай вони потребують апостилю або легалізації. Але у деяких випадках додатково засвідчення не потрібно.

    Всього доброго.

    Токмач Галина Николаевна

    Вітаю!

    Вам потрібно звернутися до Посольства України в Англії (https://uk.mfa.gov.ua/). Порядок вчинення нотаріальних дій консулом визначається статтею 38 ЗУ "Про нотаріат", статтею 44 Консульського Статуту України, Положенням про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України та іншими актами законодавства України. Відповідно до статті 38 ЗУ "Про нотаріат" консульський відділ Посольства вчиняє, зокрема такі нотаріальні дії:

    1. посвідчує угоди (договори, заповіти, доручення та ін.), крім договорів про відчуження та заставу жилих будинків, квартир, дач, садових будинків, гаражів, земельних ділянок, іншого нерухомого майна, що знаходиться в Україні;

    2. вживає заходів до охорони спадкового майна;

    3. видає свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя;

    4.засвідчує вірність копій документів і виписок з них;

    5. засвідчує справжність підпису на документах;

    6. засвідчує вірність перекладу документів з однієї мови на іншу;

    7. засвідчує факт, що громадянин є живим;

    8. засвідчує факт знаходження громадянина в певному місці;

    9. засвідчує тотожність громадянина з особою, зображеною на фотокартці;

    10. засвідчує час пред'явлення документів;

    11. вчиняє виконавчі написи;

    12. вчиняє морські протести.

    Нотаріальні дії вчинюються в день пред'явлення всіх необхідних для цього та підготовлених (надрукованих) відповідно до вимог закону документів, сплати консульського збору. Вчинення нотаріальних дій може бути відкладене при необхідності витребування додаткових відомостей чи документів або направлення документів на експертизу, а також на інших підставах, передбачених законодавством України.

    Нотаріально посвідчуванні угоди, а також доручення, заяви та інші документи підписуються заявником особисто в присутності консула, який вчинює нотаріальні дії. Якщо угоду, доручення, заяву чи інший документ підписано за відсутності консула, то особа, яка підписала такий документ, повинна особисто підтвердити, що документ підписаний нею.

    Якщо вчинення нотаріальної дії суперечить законодавству України, консул відмовляє у вчиненні такої дії. Консул не приймає для вчинення нотаріальних дій документи, якщо вони не відповідають вимогам законодавства України, або можуть за своїм змістом завдати шкоди інтересам України, або містять відомості, що порочать честь і гідність громадян.

    Не приймаються для вчинення нотаріальних дій документи, що мають підчистки або дописки, закреслені слова чи інші незастережені виправлення, а також документи, написані олівцем.

    Ненадання відомостей або документів на вимогу консула є підставою для відкладення, зупинення нотаріальної дії або відмови в її вчиненні.

    При вчиненні нотаріальних дій консул встановлює особу громадянина України, його представника або представника підприємства, установи, організації, що звернулися за вчиненням нотаріальних дій. Встановлення особи громадянина України здійснюється за паспортом. Вчинення нотаріальних дій може бути відкладено у разі рішення консула України витребувати додаткові відомості чи документи або направити документи на експертизу, а також на інших підставах, передбачених законодавством України.

    Правоздатність юридичної особи (установа, підприємство, організація) установлюється на основі установчих документів (статуту, установчого договору, для некомерційних організацій - загального положення), документів про реєстрацію. Консул також перевіряє повноваження представника юридичної особи на основі:

    — Наявності в нього службового посвідчення з фотокарткою, яке містить вказівку на те, що він є представником юридичної особи;

    — Нотаріально засвідчених виписок із протоколів про призначення посадових осіб, що мають повноваження підписувати документ від імені даної юридичної особи;

    — Доручення на здійснення відповідної юридичної дії.

    Нотаріально посвідчуванні правочини, заяви та інші документи підписуються у присутності консула, який вчинює нотаріальні дії.

    Документи необхідні для оформлення довіреностей:

    1. Заява для оформлення довіреностей

    2. Дійсний паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    3. Довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру платника податків;

    4. Копії сторінок (внутрішнього) паспорта громадянина України повіреної особи, а також копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера тієї особи;

    5. Копії документів, які підтверджують право власності на нерухоме або рухоме майно (у разі довіреностей майнового характеру);

    6. Консульський збір у вигляді MONEY ORDER за довіреності майнового характеру – 80 дол.США (довіреність: 60 дол.США та заява ЄРД: 20 дол.США), інші – 50 дол.США (довіреність: 30 дол.США та заява ЄРД: 20 дол.США).

    Готівка, кредитні картки, чеки, банківські перекази не приймаються!

    Звертаємо увагу, що копії документів, необхідні для подачі на нотаріальну дію, подаються в роздрукованому вигляді.

    Увага! У разі потреби готується проєкт документа у форматі Word і направляється електронною поштою на адресу консульського відділу Посольства в електронному вигляді в момент консульського прийому. Проєкт документа, що подається для посвідчення, рекомендуємо попередньо узгоджувати з нотаріусом в Україні (іноді заявники, що звертаються до Посольства за оформленням довіреності або заяви для подальшого використання їх в Україні, хибно розуміють роз'яснення нотаріуса та оформлюють у консульському відділі Посольства документ, який не задовольняє вимог нотаріальної контори).

    Успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України