Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 03 октября 2023, вопрос №94043 240₴

Відсрочка від мобілізаціі

Доброго дня ,Якщо у рідного батька довідка ЛКК 080-2, я єдиний син,реєстрація у другому місті.С батьком прописана мати,Чи можу я зробити відсрочку по мобілізаціі. ЯКІ ПОТРІБНО ДОКУМЕНТИ?ЧИ ОБОВ'ЯЗКОВО ПОТРІБНО АКТ ВСТАНОВЛЕННЯ ФАКТУ ЗДІЙСНЕННЯ ДОГЛЯДУ,ЯКЩО ПЕРШЕ РІДСТВО?БАТЬКО І МАТИ ПЕНСІОНЕРИ,76 РОКІВ.

Ответы юристов (10)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю, Сергію!

    У даній ситуації Ви можете претендувати на відстрочку у зв'язку із зайнятістю постійним доглядом.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Для отримання відстрочки за даною підставою Вам потрібно довести факт зайнятості постійним доглядом. Якщо місце Вашої реєстрації знаходиться в іншому населеному пункті, то перевагою буде наявність Акту про проживання без реєстрації. Зразок такого Акту за потреби надам.

    Чи потрібно АВФЗД - так, це також буде позитивним моментом. При чому дуже позитивним.

    В ідеалі Вам мати Акт встановлення факту здійснення догляду, Акт про проживання без місця реєстрації або один із цих документів.

    Успіхів. Всього доброго!

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    10%

    Вітаю.

    Постійний догляд встановлюється виключно над особами, які мають фізичні вади або вони є інвалідами І та II групи та не можуть себе обслуговувати самостійно.

    Щоб оформити постійний догляд, необхідно звернутися до сімейного лікаря та попросити надати відповідну довідку.

    Після отримання довідки потрібно звернутися до органів соціального захисту населення, де й оформити постійний догляд над особою з інвалідністю II групи.

    Необхідні документи:

    Заява про те, що ви хочете здійснювати постійний догляд за певною особою.

    Ваш паспорт (потрібен як оригінал, так і копія). Також потрібен паспорт особи, за якою буде здійснюватися догляд.

    Медична довідка. Важливо, щоб особа, яка хоче здійснювати такий догляд, сама мала достатнє для цього здоров’я.

    Довідка щодо реєстрації вашого місця проживання.

    Довідка лікарської комісії, яка підтверджує те, що у зв’язку зі станом здоров’я особа має потребу в постійному догляді.

    Можете спробувати отримати відстрочку за. абзацом 10 ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    Документи.

    Свідоцтво про народження

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про надання допомоги у зв'язку з інвалідністю батька

    Пенсійне посвідчення батька.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%

    Доброго дня, Сергію!

    Відстрочка за викладених Вами умов цілком можлива!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в абзаці 10 частини першої згаданої статті зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    {Абзац десятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Отже, виходяхи з логіки норми закону, для отримання відстрочки Ви повинні мати на руках нотаріально завірені копії наступних документів:

    Ваше свідоцтво про народження,

    довідку ЛКК форми 080-2 про необхідність здійснення постійного догляду за батьком, як особою похилого віку.

    Крім того, оскільки Ви з батьком маєте різні адреси реєстрації, як я зрозумів, бажано додати до згаданих документів акт підтвердження спільного проживання (можна отримати у виконкомі місцевої Ради; наприклад, такий акт може надати Вам місцевий депутат), а ще краще - акт підтвердження факту здійснення постійного догляду за батьком. Хоча цей останній передбачений лише для виїзду за кордон, і якщо у Вас є з цим труднощі, то його оформлення у Вашому випадку не є обов'язковим.

    Для отримання відстрочки також треба підготувати заяву, яка пишиться в довільній формі з обов'язковим посиланням на згадану вище норму закону.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    10.4%

    Згідно законодавства Ви маєте право на відстрочку. Питання врегулювано ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу".

    Крикун Сергій  Павлович
    10%
    Крикун Сергій Павлович 6 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон України " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;..".

    "ІНСТРУКЦІЯ щодо заповнення форми первинної облікової документації № 080-2/о «Висновок про наявність когнітивних порушень у громадян похилого віку, унаслідок яких вони потребують надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі»" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0511-21#Text):

    "5. Висновок надається особі або законному представнику особи, яка потребує надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі відповідно до Порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2020 року № 859...

    10. Висновок призначений для надання до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчих органів міської, міста обласного значення, районної в місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної, міської ради об’єднаної територіальної громади за місцем проживання/перебування особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі...".

    "ПОРЯДОК подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/859-2020-%D0%B...):

    "1. Цей Порядок встановлює механізм призначення і виплати компенсації за догляд (далі - компенсація), що призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі, без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг (далі - фізична особа, яка надає соціальні послуги) особам із числа членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки (далі - соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі) та є:

    особами з інвалідністю I групи;

    дітьми з інвалідністю;

    громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;

    невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;..".

    ---

    Доброго дня, пане Сергію! По-перше, наведена норма Закону про мобілізацію умовою відстрочки від призову визначає здійснення постійного догляду військовозобов'язаним за хворим одного зі своїх батьків. По-друге, висновок форми №080-2/о має призначення для подання його до органу СЗН для оформлення компенсації з постійного догляду. Але Порядок з призначення компесації передбачає, вимагає спільне проживання особи-доглядача з особою, що потребує цього догляду. Тобто, з одного боку, самого висновку №080-2/о може бути недостатнім в РТЦК та СП, яким буде, може вимагатись довідки про призначання компесації з догляду; з іншого боку - у призначенні компесації органом СЗН може бути відмовлено з підстави порізного Вами з батьком проживання (також мають місце інші можливі причини для відмовлення у призначенні компенсації, зокрема, факт Вашого працевлаштування та/або перевищення розміру середньогомісячного совокупного доходу). Щодо акта встановлення факту здійснення постійного догляду, то такий передбачений Правилами перетинання кордону, тобто для перетину кордону - для оформлення відстрочки від призову даний акт не передбачений, може бути не прийнятий в РТЦК та СП.

    Савченко Олександр
    10%
    Савченко Олександр 6 месяцев назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня!

    Для оформлення відстрочки, окрім довідки ЛКК за формою № 080-4/о, потрібно також мати Акт встановлення факту здійснення догляду або документ (посвідчення, довідка) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Оскільки довідка лише підтверджує потребу вашого батька в догляді, а не здійснення цього догляду саме Вами.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;...

    Документ (посвідчення, довідка) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд видається УСЗН у разі оформлення догляду на непрофесіній основі (більш детально про це https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/859-2020-%D0%BF#T, https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0639-22#n7 та https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0221-21#n19).

    Однак, простіше та швидше отримати Акт встановлення факту здійснення догляду.

    Він складається на підставі звернення особи, за якою здійснюється догляд або яка здійснює догляд, до районної держадміністрації або виконавчого органу ради із заявою про здійснення такого догляду. Якщо особа, яка потребує постійного догляду (в т. ч. особа з інвалідністю I чи II групи) є взятою на облік ВПО, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання цієї ВПО. На підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи чи особи, яка здійснює догляд, РДА або ОМС не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складає акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    Ну і звичайно знадобиться заява на відстрочку. Можу надіслати Вам зразок, по якому мої клієнти успішно оформили відстрочку за абз.10. Також можу надіслати заяву на видачу Акту встановлення факту здійснення догляду.

    Однак, Ви не зобов'язані самостійно йти до ТЦК/військкомату та доводити своє право на відстрочку від мобілізації. Оскільки обов'язкова явка лише по врученій під особистий підпис повістці, в якій мають бути вказані причини виклику та строки явки. Постанова КМУ 1478 містить затверджену форму повісток, бланк якої передбачає розписку з особистим підписом особи про отримання повістки (ПОВІСТКА).

    При цьому, відповідно до статті 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Статтею 60 Конституції України передбачено, що ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    3. Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

    Всього найкращого!

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня, ви маэте право на відстрочку від мобілізації згідно ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію передбачено.

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    У разі отримання повістки під особистий підпис ви повинні з'явитися до ТЦК та подати заяву на ім'я комісара ТЦК про надання відстрочки від мобіліцазії додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження

    Довідка лкк

    Довідка про місце реєстрації вас та батька.

    Цих документів цілком достатньо, що мати прописана разом з вами ролі не грає.

    У разі винекнення проблем з ТЦК, можу вам допомогти їх вирішити.

    Дерій Владислав Олегович
    10%

    Добрго дня!

    Ви маєте право на відстрочку згідно абзацу 10 частини 1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» згідно якої, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Дана підстава для відстрочки не передбачає вимоги бути єдиним працездатним членом сім'ї, який має обов'язок утримувати батьків.

    Документи, які необхідно надати ТЦК:

    • заява про відстрочку
    • Ваше свідоцтво про народження
    • копія паспорта батька
    • довідка ЛКК про потребу у постійному догляді
    • Акт встановлення факту здійснення догляду або отримання компенсації за догляд

    Підставою для складання Акту є письмове звернення у довільній формі (заява) до виконавчих органів (управління соціальної політики) міської ради від особи, яка здійснює догляд, з наданням наступних документів:

    Акт складається на протязі 5 днів.

    Подавати заяву про відстрочку до ТЦК слід в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    19.6%
    Гончаренко Константин 6 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Достатньо оформити постійний догляд , або (оформити акт встановлення постійного догляду у виконавчому комітеті міської ради) за мамою на підставі довідки ЛКК будь-якої лікарні, що мама потребує постійного догляду, далі у органі соц захисту подасте ддокументи та отримаєте рішення про призначення родича доглядачем з відповідною виплатою, далі подасте - рішення органу соц захисту, довідку про інвалідність мами МСЕК - 157/о , свій паспорт, свідоцтво про народження для підтвердження родинних зв язків з мамою та заяву на відстрочку до тцк сп(воєнкомат)

    Також це може бути довідка ЛКК будь-якої лікарні про те, що мама потребує постійного догляду на основі діагнозу. (якщо є інвалідність то ЛКК не обов язково)

    це дасть право на відстрочку та виїзд закордон з мамою. (ст.23 ЗУ Про мобылілізацію та моб. підготовку)

    Таке формулювання може дати підставу для відстрочки з правом виїзду, візьміть на ВЛК всі медичні документи оригінали та копії , копії залиште у них в тцк сп.

    або отримання висновку ВЛК про непридатність з виключенням з обліку

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго дня, Сергій.

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ , ТІЛЬКИ ТРЕБА ОФОРМИТИ ДОГЛЯД ЧЕРЕЗ УПРАВЛІННЯ ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua)

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;...

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України