Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 05 октября 2023, вопрос №94283 250₴

Группа фоп для продуктового магазина с алкоголем

Здравствуйте. Подскажите пожалуйста,для магазина продуктов с алкоголем,сигаретами какую группу лучше выбрать и систему налогообложения? На общей системе мягко говоря не выгодно. Как лучше может оформить такой вид предпринимательства и налогов минимум. Планируется официально наниматься один сотрудник + владелец.
Заранее спасибо за ответы!

Ответы юристов (9)

    Карпенко Андрей Владимирович
    10%
    Карпенко Андрей Владимирович 7 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    1.

    ФОП-єдинникам груп 1 — 3 дозволена роздрібна торгівля алкоголем. Це послаблення стосується не усіх без винятку алкогольних напоїв, а конкретно: пива, сидру і пері (без додання спирту), столових вин. А ось роздрібна торгівля іншими алкогольними напоями для ФОП на ЄП під забороною.

    2.

    ФОП – платники єдиного податку не мають права продавати тютюнові вироби.

    Винограденко Антон Анатолійович
    14%

    Доброго дня!

    Відповідно до п.п. 3 п. 291.5 ст. 291 ПКУ, не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп суб’єкти господарювання, зокрема ФОП, які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин). Це аксіома, це не можна обійти законним шляхом. Вам потрібно буде обрати загальну систему оподаткування. Щодо найвигіднішої схеми роботи:

    1. Для алкоголя, тютюнових виробів реєструйте першого ФОПа (наприклад на "власника) обирайте загальну систему оподаткування та отримуєте ліцензію на торгівлю алкоголем/тютюном.

    2. Для інших товарі відкрийте ще один ФОП (на робітника) на 2-ій групі спрощеної системи оподаткування.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 7 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    ПОРАДА:

    ЗРОБІТЬ ДВА ФОП НА РІЗНИХ ОСІБ:

    ПЕРШИЙ НА ЄДИНОМУ ПОДАТКУ - ПИВО ТА РЕШТА ТОВАРІВ.

    ДРУГИЙ - ЗАГАЛЬНА СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ НА АЛКОГОЛЬ ТА ТЮТЮН.

    ТАКУ ДІЯЛЬНІСТЬ МОЖНА РОБИТИ В ОДНОМУ ПРИМІЩЕННІ.

    АЛЕ ПОТРІБНО ДВА ФОП ТА ОДИН КАСИР - ПРОДАВЕЦЬ НА ДВА ФОП.

    У КАСИРА ОСНОВНЕ МІСЦЕ РОБОТИ ТАМ ДЕ АЛКОГОЛЬ ТА ТЮТЮН.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16%

    Доброго дня, Олександре!

    Відповідно до п.п. 3 п. 291.5 ст. 291 ПКУ, не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп суб’єкти господарювання, зокрема ФОП, які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин).

    Як ФОП на спрощеній системі оподаткування Ви маєте право на продаж пива, сидру, пері (без додавання спирту) та столових вин. На продаж продаж пива, сидру та пері Вам потрібна буде ліцензія.

    Продаж інших видів алкоголю та тютюнових виробів на спрощеній системі під зобороною. Тому єдиний варіант для Вас - це ФОП на загальній системі оподаткування. Для того, Ви повинні отримати ліцензію на роздрібну торгівлю тютюновими виробами та зареєструватись, як суб’єкт господарювання платник акцизного податку. ФОП на загальній системі також може торгувати будь-якими алкогольними напоями без обмежень за наявності ліцензії та РРО.

    Отже, якщо Ви плануєте торгувати в магазині алкоголем та тютюновими виробами без ФОП на загальній системі опадаткування та ліцензій Вам ніяк не обійтись.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    Вітаю Вас, Олександре! Нажаль це неможливо.

    Відповідно до підпункту 3 підпункту 291.5.1 пункту 291.5 статті 291 Податкового кодексу України, Не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп: суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), які здійснюють:

    3) виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин);

    Підпункт 14.1.145. пункту 14.1 статті 14 ПК України нагадує, що підакцизні товари (продукція) - товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які цим Кодексом встановлено ставки акцизного податку.

    В цю групу входять в тому числі алкогольні та тютюнові вироби.

    ОТЖЕ, нажаль, у разі бажання працювати з товарами підакцизної групи - Ви не маєте права бути ФОП на спрощеній системі оподаткування 1-3 групи, та й власне 4 групи так само, адже це фермерські господарства.

    Готельно-ресторанний бізнес виходить з цієї проблеми шляхом роботи за двома системами шляхом поєднання у одному закладі ФОП + ТОВ, або ФОП ЄП + ФОП ЗС. Пропускаючи підакцизні товари через ФОП або ТОВ загальної системи оподаткування, а інші товари / послуги - по спрощеній системі. Але маю сумніви, що з Вашими обсягами це вигідно.

    Я вже навіть не починаю розповідь про реєстратори розрахункових операцій для підакцизних товарів та таке інше.

    Нажаль маємо ту державу та те законодавство, яке маємо... інших не маємо... Функціям у державних кабінетах треба за щось жити, купувати елітну нерухомість за бугром, відкривати нові офшори, утримувати коханок та ескорт-дівчат, ховати діточок від мобілізації в Монако, Ніцах та Флоридах, вчити їх з мрією про інтеграцію в елітарні кола Заходу на горбах простих українців, радіючи, що в умовах воєнного стану можна не подавати декларації та не показувати наскільки збагатіли за час війни...

    Щасти Вам!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Богданов Микита
    10%
    Богданов Микита 7 месяцев назад

    Юрист, г. Одесса, 10 лет опыта

    Добрый день. Вы не можете выбрать упрощенную систему налогообложения, если занимаетесь торговлей подакцизными товарами. Так же для торговли алкоголем (лицензии на розничную торговлю алкоголем; пивом; сидром) и сигаретами нужна лицензия. Без лицензии на упрощенной системе (2 группа) можно торговать только столовыми винами. Обращайтесь, занимаюсь юридическим сопровождением алкогольного бизнеса.

    Гончаренко Константин
    14%
    Гончаренко Константин 7 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрый вечер.

    Выгоднее конечно открывать ФОП на упрощенной системе налогообложения. Все средства, которые поступают ФОПу (после оплаты налогов и обязательных платежей) остаются у субъекта, который свободно ими далее распоряжается, с юридическими лицами сложнее вывести деньги, только (помимо расходов и обязательных платажей) на зарплату работникам, закупку товара, аренда помещения, оборудования и т.д., т.е. субъект должен отчитываться о всех своих расходах. Налоговый и бухгалтерский учет также сложнее чем у ФОПов. Поэтому, Вам рекомендую лучше открывать ФОП.

    Что касается выбора системы налогообложения.

    Для Вашего вида деятельности подходит вторая группа единого налога ( и объем дохода за год изменился с 1 млн до 5 млн).

    Согласно п. 291.4. ст. 291 Налогового кодекса Украины, вторая группа - физические лица - предприниматели, осуществляющие хозяйственную деятельность по предоставлению услуг, в том числе бытовых, плательщикам единого налога и / или населению, производство и / или продажу товаров, деятельность в сфере ресторанного хозяйства, при условии, что в течение календарного года соответствуют совокупности следующих критериев:

    -не используют труд наемных лиц или количество лиц, состоящих с ними в трудовых отношениях, одновременно не превышает 10 человек;

    -объем дохода не превышает 5000 гривен.

    Т.е., на второй группе ФОП может оказывать услуги населению (обратите внимание- услуги только физ лицам), или плательщикам единого налога, осуществлять продажу товаров (и физическим и юридическим лицам), иметь в найме не более 10-ти работников и объем дохода за год не должен превышать 5000 гривен.

    Требования ст. 181 НКУ распространяются как на юрлиц, так и на ФОП. Поэтому, если Вы будете выходить за пределы 1 млн грн., то Вы будете обязаны зарегистрироваться плательщиком НДС. Как вариант, поставить на объект 2 ФОПа, один на акцизные товары, второй на кофе, чай и т.д. Законодательством не запрещено, если одно помещение будет в аренде у 2 субъектах. Конечно, это будет накладно ( 2 РРО), отчетность у каждого своя, но не пробивать весь товар также рискованно.

    ЛИМИТЫ ФОП 2023

    Соответственно, лимиты для предпринимателей будут следующие: ФЛП 1 группа (167 минимальных заработных плат) - 1 118 900 грн. ФЛП 2 группа (834 минимальных заработных плат) – 5 587 800 грн. ФЛП 3 группа (1 167 минимальных заработных плат) – 7 818 900 грн.

    МИНИМАЛЬНАЯ ЗП – 6 700 ГРН

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    16%
    Крикун Сергій Павлович 6 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    ГОСПОДАРСЬКИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/436-15#Text):

    "Стаття 44. Принципи підприємницької діяльності

    1. Підприємництво здійснюється на основі:..

    самостійного формування підприємцем програми діяльності, вибору постачальників і споживачів продукції, що виробляється, залучення матеріально-технічних, фінансових та інших видів ресурсів, використання яких не обмежено законом, встановлення цін на продукцію та послуги відповідно до закону;

    Стаття 62. Підприємство як організаційна форма господарювання

    1. Підприємство - самостійний суб'єкт господарювання,...

    Стаття 128. Громадянин у сфері господарювання...

    3. Громадянин може здійснювати підприємницьку діяльність:

    безпосередньо як підприємець або через приватне підприємство, що ним створюється;

    із залученням або без залучення найманої праці;

    самостійно або спільно з іншими особами...

    5. Громадянин-підприємець здійснює свою діяльність на засадах свободи підприємництва та відповідно до принципів, передбачених у статті 44 цього Кодексу...".

    Закон України "Про захист прав споживачів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/1023-12#n449):

    Стаття 19. Заборона нечесної підприємницької практики

    1. Нечесна підприємницька практика забороняється.

    Нечесна підприємницька практика включає:..

    2. Підприємницька практика вважається такою, що вводить в оману, якщо вона спонукає або може спонукати споживача дати згоду на здійснення правочину, на який в іншому випадку він не погодився б, шляхом надання йому неправдивої чи неповної інформації або ненадання інформації про:..

    4) спосіб продажу,ціну або спосіб розрахунку ціни, наявність знижок або інших цінових переваг;..

    7) місце розташування і повну назву продавця, а в разі потреби - місце розташування і повну назву особи, від імені якої виступає продавець;

    8) характер, атрибути та права продавця або його агента, зокрема інформації про його особу та активи, кваліфікацію, статус, наявність ліцензії, афілійованість та права інтелектуальної або промислової власності, його відзнаки та нагороди;...

    Підприємницька практика є такою, що вводить в оману, якщо під час пропонування продукції споживачу не надається або надається у нечіткий, незрозумілий або двозначний спосіб інформація, необхідна для здійснення свідомого вибору.".

    ---

    Доброго дня, пане Олександре! Пропозиції, рекомендації на кшталт здіснення торгівлі в одному приміщенні, одним працівником, одним РРО товарів, що належать різним СПД є по суті вираженням прислів'я:"Якщо дуже хочеться, то можна". Кожний СПД є окремим, відокремленим, самостійним власником свого майна, веде окремий, відокремлений, самостійний бухглатерський облік, податкову звітність, ведення розрахунків. Не може бути, що реалізація товару здійснювалась одним працівником товарів різних СПД - такі дії є, як мінімум, ведення нечесної підпиємницької практики.

    Токмач Галина Николаевна

    Вітаю!

    Группа фоп для продуктового магазина с алкоголем - торгувати вроздріб підакцизними товарами не можуть ФОПи на спрощеній системі оподаткування. Виняток — роздрібний продаж пива, сидру, перрі, столових вин (пп. 291.5.1 ПК України). Тому у даному випадку Ви можете обрати лише загальну систему оподаткування.

    Продавати вроздріб алкогольні напої (окрім столових вин) можна тільки за наявності відповідної ліцензії (ст. 15 ЗУ "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального"). Отримайте ліцензію на кожен окремий РРО/ПРРО, що розміщений в місці торгівлі.

    Щоб отримати ліцензію, подайте заяву до Головного управління ДПС за місцем торгівлі. Подати заяву можете кур’єром, поштою (рекомендованим листом) або онлайн на сайті https://cabinet.tax.gov.ua/login.

    У заяві зазначте:

    • адресу місця торгівлі;
    • перелік РРО, ПРРО, що розміщені в місці торгівлі, інформацію про них —
    • модель, модифікація;
    • заводський номер, виробник;
    • дата виготовлення;
    • реєстраційні номери посвідчень РРО;
    • фіскальні номери ПРРО;
    • дата початку обліку в органі контролю.

    Щоб торгувати вроздріб тютюновими виробами та рідинами, що їх використовують в електронних сигаретах (РЕС), отримайте відповідну ліцензію. Для цього подайте заяву до Головного управління ДПС за місцем торгівлі. Заяву подайте кур’єром, поштою (рекомендованим листом) або онлайн на сайті https://cabinet.tax.gov.ua/login.

    Успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України