Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 09 октября 2023, вопрос №94478 250₴

Чи потрібна ліцензія ФОПу при здійсненні діяльності з кодом 86.90

Доброго дня, Підкажіть, будь ласка, чи потрібно мати ліцензію МОЗ для здійснення діяльності з КВЕД 86.90. Приватний кабінет де ФОП надає послугу з лікувального масажу, краніо-сакральної терапії та прикладної кінезіології.Дякую.

Ответы юристов (8)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Цей клас включає:

    • діяльність з охорони здоров'я людини, яка здійснюється не в лікарнях і не лікарями або стоматологами:
      • діяльність медсестер, акушерів, фізіотерапевтів або іншого парамедичного персоналу у сфері оптометрії, гідротерапії, лікувального масажу, трудотерапії, логопедії, хіроподії, гомеопатії, мануальної терапії, голковколювання тощо
    Ці види діяльності можуть здійснюватися в клініках, які діють при фірмах, школах, будинках для осіб похилого віку та інших організаціях, що не є лікарнями, але мають власні консультаційні центри з місцями прийому пацієнтів.

    Цей клас також включає:

    • діяльність психоаналітиків, психологів і психотерапевтів
    • діяльність допоміжного стоматологічного персоналу, такого як терапевти, сестри зі стоматологічної практики та стоматологи-гігієністи, що можуть працювати самостійно, але під регулярним наглядом стоматолога
    • діяльність медичних лабораторій, таких як:
      • рентгенівські лабораторії та інші діагностичні центри, які використовують подібну апаратуру
      • лабораторії аналізу крові
    • діяльність банків крові, сперми, органів для трансплантації тощо
    • послуги транспорту швидкої медичної допомоги, у т.ч. літаків, що їх надають під час критичних ситуацій
    • діяльність у сфері охорони здоров'я населення, яка здійснюється санітарно-профілактичними закладами (санітарно-епідеміологічними станціями, дезінфекційними станціями, підприємствами профілактичної дезінфекції тощо)

    Якщо Ваша діяльність не пов'язана з визначенням медикаментозного лікування, внесенням в організм пацієнтів медичних або інших засобів шляхом маніпуляцій, то ліцензія Вам не потрібна

    Богданов Микита
    Богданов Микита 6 месяцев назад

    Юрист, г. Одесса, 10 лет опыта

    Доброго дня. Ліцензія не потрібна. Відповідно до Закону "Про ліцензування видів господарської діяльності", ліцензія необхідна при здійсненні медичної практики. Це КВЕДи 86.21, 86.22, 86.23

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Людмила!

    Ліцензійні умови, затверджені Постановою КМУ № 285, визначають «медичну практику» як вид господарської діяльності у сфері охорони здоров’я, який провадиться закладами охорони здоров’я та фізичними особами – підприємцями з метою надання медичної допомоги та медичного обслуговування на підставі ліцензії.

    Це означає, що якщо ви плануєте провадити діяльність під КВЕДами «86.21 Загальна медична практика», «86.22 Спеціалізована медична практика» чи «86.23 Стоматологічна практика», тобто надавати медичні послуги в межах певних медичних спеціальностей (стоматологія, алергологія, гастроентерологія, неврологія тощо), тоді вам необхідно отримати ліцензію.

    Щодо КВЕДу 86.90 Інша діяльність у сфері охорони здоров'я.

    Цей клас включає:

    - діяльність з охорони здоров'я людини, яка здійснюється не лікарнями і не лікарями або стоматологами:

    • діяльність медсестер, акушерів, фізіотерапевтів або іншого парамедичного персоналу в області оптометрії, гідротерапії, лікувального масажу, трудотерапії, логопедії, хіроподії, гомеопатії, мануальної терапії, голковколювання тощо

    Ці види діяльності можуть здійснюватися в клініках, які діють при фірмах, школах, будинках для людей похилого віку та інших організаціях, що не є лікарнями, але мають власні консультаційні центри з місцями прийому пацієнтів.

    Виходячи з вищезазначенного КВЕД 86.90 не підпадає під ліцензування. Проте, українським законодавством передбачено, що лікувальні процедури, в тому числі масаж, надаються суб’єктами господарської діяльності, що мають ліцензію Міністерства охорони здоров’я. Крім цього, фахівці з лікувального масажу повинні мати медичну освіту. Таким чином, кабінет лікувального масажу не може законно функціонувати без ліцензії МОЗ України і присутності в штаті співробітників з медичним дипломом.

    Відповідно, якщо в назві масажного кабінету або в переліку його послуг міститиметься термін «лікувальний», то обійтися без отримання відповідної ліцензії неможливо. При цьому, обов’язковою умовою її оформлення є медична освіта працівників масажного кабінету.

    Якщо ви використовуєте методики масажу з метою лікування або реабілітації пацієнта, і вони спрямовані на відновлення порушених чи втрачених функцій організму, то ваша діяльність потрапляє в категорію лікувального масажу.

    Згідно з листом МОЗ України № 21-30-33-24 / 288 від 15.05.2008г. «Щодо деяких роз'яснень з питань ліцензування»:

    «Підприємницька діяльність з лікувального масажу, який застосовується при лікуванні хворих людей, відноситься до медичної практики і відповідно до вимог Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" підлягає ліцензуванню». Отже право на здійснення такої діяльності надається особам, які мають відповідне медичну освіту. Діяльність по виконанню інших різновидностей масажу не ліцензується, оскільки передбачає роботу зі здоровими людьми(спорткомплекс, басейни, сауни тощо)».

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 6 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ЛІЦЕНЗІЙНІ УМОВИ провадження господарської діяльності з медичної практики" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/285-2016-%D0%B...):

    " 4. Терміни у цих Ліцензійних умовах вживаються у такому значенні:...

    господарська діяльність з медичної практики (далі - медична практика) - вид господарської діяльності у сфері охорони здоров’я, який провадиться закладами охорони здоров’я та фізичними особами - підприємцями з метою надання медичної допомоги та медичного обслуговування на підставі ліцензії..."

    Закон України " Основи законодавства України про охорону здоров'я" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2801-12#Text):

    "Стаття 3. Поняття і терміни, що вживаються в законодавстві про охорону здоров'я

    У цих Основах та інших актах законодавства про охорону здоров'я основні поняття мають таке значення:...

    медична допомога - діяльність професійно підготовлених медичних працівників, спрямована на профілактику, діагностику та лікування у зв'язку з хворобами, травмами, отруєннями і патологічними станами, а також у зв'язку з вагітністю та пологами;...

    медичне обслуговування - діяльність закладів охорони здоров’я, реабілітаційних закладів, відділень, підрозділів та фізичних осіб - підприємців, які зареєстровані та одержали відповідну ліцензію у встановленому законом порядку, у сфері охорони здоров’я, що не обов’язково обмежується медичною допомогою та/або реабілітаційною допомогою, але безпосередньо пов’язана з їх наданням;...".

    ---

    Доброго дня, пані Людмило! Наведена Вами діяльність має ознаки реабілітаційних заходів (чи фатично є такими), тобто є сферою медичного обслуговування, а отже підлягає, як я вважаю, до ліцензування.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 6 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрій день!

    Можете ознакомится: ЛІЦЕНЗІЙНІ УМОВИ провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 р. № 285 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/285-2016-%D0%B...).

    Вносить изменения в лицензию нужно будет только, если измениться информация, которую Вы вносили у ВІДОМОСТІ суб’єкта господарювання про стан матеріально-технічної бази, наявність персоналу із зазначенням його освітнього і кваліфікаційного рівня (Додаток 2 до Ліцензійних умов).

    Если расчеты пациентов с Вами происходят в безналичной форме, то РРО ненужен.

    Безналичным расчетом считается:

    - перечисление средств между двумя банковскими счетами (плательщика и получателя)

    - перечисление средств, которые были внесены в кассу банка на счет получателя средств.

    Если же пациенты платят наличкой, то РРО будет нужен.

    Ваш случай не предусматривает лицензию

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо Ви будете лікувати захворювання хребта, суглобів за допомогою методичних вправ кінезотерапії, а також масажу, фіз. процедур - вважатиметься, що Ви надаєте медичну допомогу. Така господарська діяльність потребує ліцензування. В такому разі застосовуються такі КВЕДи : 86.10 Діяльність лікарняних закладів; 86.21 Загальна медична практика; 86.22 Спеціалізована медична практика.

    Якщо ж Ви надаватимете оздоровчі послуги за КВЕДом 86.90 Інша діяльність у сфері охорони здоров’я - вони вважаються як немедичні та не потребують ліцензування.

    Послуги з прикладної кінезіології, массажу може надавати особа, яка не є лікарем, але за межами медичного закладу. Тобто в межах не медичної діяльності, а діяльності спортивної, масажної, фізкультурної. Таку діяльність кваліфікують не як медичну, а як фізкультурну, масажну, оздоровчу, профілактичну.

    У межах немедичної діяльності послуги мають право надавати масажист, фахівець фізкультури та спорту, реабілітолог, фахівець зі здорового способу життя.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 6 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Здравствуйте!

    КВЕД 86.90 Інша діяльність у сфері охорони здоров’я.

    Внимание! Для определенных деятельностей данных КВЕД нужна медицинская лицензия.

    — Косметологические процедуры;— Лечебный массаж;— Аппаратная косметология;— Мезотерапия, инъекции;— Услуги эпиляции.

    Услуги по медицинской косметологии имеют право оказывать только врачи с соответствующим специальным образованием (базовая специальность «дерматовенерология», усовершенствование по косметологии), прошедшие аттестацию и получившие соответствующие квалификационные категории по специальности «дерматовенерология» (1 раз в 5 лет).

    Для оказания услуг по медицинской косметологии необходимо иметь лицензию на осуществление этого вида медицинской практики, выдаваемую Лицензионным отделом МЗ Украины на определенный срок при выполнении оговоренных законом условий (наличие врачебных кадров соответствующей квалификации и специализации, наличие помещения, соответствующего санитарно­гигиеническим нормам, использование только того оборудования и лекарственных средств, которые сертифицированы в Украине (подтверждается соответствующими сертификатами) и т.п.).

    Все медицинские вмешательства (методы диагностики, лечения и профилактики, связанные с влиянием на организм человека) должны осуществляться в соответствии со ст. 42–44 «Основ законодательства Украины о здравоохранении»: перед проведением манипуляции должно быть получено письменное информированное согласие пациента; врач обязан объяснить пациенту в доступной форме цель предложенных процедур, возможные результаты воздействия, в том числе риски осложнений.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2801-12#Text

    Все методы воздействия, влияющие на весь организм или нарушающие целостность кожи (химические и другие виды пилингов, мезотерапия, введение наполнителей или препаратов ботулинического токсина), специалист косметик­эстетист имеет право делать только под контролем врача-­специалиста. Оказание медицинских косметологических услуг без соответствующих разрешений или лицом, не имеющим надлежащего медицинского образования, может быть приравнено к незаконной лечебной деятельности (ст. 138 УК) и при возникновении последствий у пациента карается исправительными работами сроком до 2 лет или лишением свободы до 3 лет.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text

    «Закон Украины «Об обеспечении санитарного и эпидемического благополучия населения» определяет, что граждане имеют право на безопасные бытовые услуги, которые предоставляют салоны красоты.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня. Якщо масаж в Вашому закладі має хоча б одну з вищенаведених ознак, це означає, що він має лікувальні властивості та обов’язково підлягає ліцензуванню.

    Важливо! Здійснення подібної діяльності без відповідної ліцензії загрожує щонайменше штрафом у розмірі до 34 тисяч гривень, а в гіршому випадку кримінальною відповідальністю (ст. 138 ККУ). Якщо Ви проводите такі дії як: огляд особи, встановлення діагнозу, консультування, призначення і визначення засобів і методів впливу на організм людини без ліцензії - Ви потенційно можете бути притягнуті до кримінальної відповідальності.

    Однак слід зазначити, що кримінальна відповідальність загрожує лише у випадку настання тяжких наслідків для особи.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України