Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 10 октября 2023, вопрос №94568

Отказ от права совместной собственности

Могу заплатить 240 грн за обоснованный ответ только через privat24 на Вашу карту.
У меня приватизированная квартира в многоквартирном доме и согласно ЦК я совладелец общего имущества. Без моего согласия из общего имущества исключили и вывезли все радиаторы отопления. Я разорвал договор с теплосетью и установил индивидуальное отопление квартиры. Согласно ЦК у меня есть право отказаться от моего права совместной собственности на оставшуюся часть внутридомовых сетей. Какие правовые последствия если я письменно сообщаю в теплосеть что я отказываюсь от моего права собственности на то, что осталось от внутридомовой сети теплоснабжения. Я утратила это право собственности или все равно я совладелец этих остатков пока у меня есть квартира?

Ответы юристов (1)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Відповідно до ст.382 ЦКУ усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку.

    Технічне обладнання, відповідно до пункту 2 статті 10 Закону, стають об`єктами права спільної власності співвласників багатоквартирного будинку, тобто їх спільним майном, одночасно з приватизацією громадянами квартир. Для підтвердження набутого в такий спосіб права не потребується вчинення будь-яких інших додаткових юридичних дій.

    Згідно статті 347 ЦКУ

    1. Особа може відмовитися від права власності на майно, заявивши про це або вчинивши інші дії, які свідчать про її відмову від права власності.

    2. У разі відмови від права власності на майно, права на яке не підлягають державній реєстрації, право власності на нього припиняється з моменту вчинення дії, яка свідчить про таку відмову.

    3. У разі відмови від права власності на майно, права на яке підлягають державній реєстрації, право власності на нього припиняється з моменту внесення за заявою власника відповідного запису до державного реєстру

    Згідно статті 12 ЗУ "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" невикористання власником належної йому квартири чи нежитлового приміщення або відмова від використання спільного майна не є підставою для ухилення від здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком.

    Крім того, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у справі 311/3489/18 дійшов висновку, що відключення від мереж централізованого опалення не є підставою для звільнення мешканців від оплати за централізоване опалення місць загального користування будинку.

    ВИСНОВОК

    Одночасно з приватизацією квартири Ви стали співвласником майна багатоквартирного будинку, в тому числі внутрішньобудинкових теплових мереж.

    Спільне майно багатоквартирного будинку не може бути поділено між співвласниками, і такі співвласники не мають права на виділення в натурі частки із спільного майна багатоквартирного будинку.

    ЦКУ передбачає змогу відмовитися від права власності на майно, яке не підлягає державній реєстрації шляхом вчинення такої дії, яка свідчить про таку відмову (наприклад, написання заяви).

    Проте, офіційно припинити право власності на спільне майно багатоквартирного будинку Ви зможете лише продавши Вашу квартиру, адже у разі відчуження квартири чи нежитлового приміщення новий власник набуває усіх прав попереднього власника як співвласника.

    Крім того, відмова від використання спільного майна багатоквартирного будинку - не звільняє Вас від здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком.

    А те, що Ви перейшли на автономне опалення не звільняє Вас від оплати за централізоване опалення місць загального користування будинку.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України