Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, строительство, 12 октября 2023, вопрос №94712

может ли ЖЭК запретить мне застеклять балкон в моей квартире

Здраствуйте! Подскажите пожалуйста, может ли ЖЭК запретить мне застеклять балкон в моей квартире расположенной на 11 этаже многоэтажного дома?
Приехали рабочие устанавливать уже оплаченные окна, но охрана не пропускает их на территорию ЖК, имеют ли они право так поступать?

Ответы юристов (3)

    Богун Сергій Павлович

    Нет, не можете. Балкон это Ваша собственность.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Аліна!

    Якщо балкон не виходить на фасадну частину будинку, то маєте право, робити це без будь чиєго дозволу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Для того, щоб засклити балкон - дозвіл не потрібен.

    Це передбачено в постанові КМУ № 406від 7 червня 2017 р. "Про затвердження переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію"

    Роботи з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення, а також нежилого будинку, будівлі, споруди, приміщення в них, виконання яких не передбачає втручання в огороджувальні та несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування - входять до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію.

    До того ж згідно з положеннями статті 152 Житлового кодексу виконання власниками робіт з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення приватного житлового фонду, які не передбачають втручання в несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, не потребує отримання документів, що дають право на їх виконання. Після завершення зазначених робіт введення об`єкта в експлуатацію не потребується.

    Єдина зачіпка «не склити»

    Пунктом 8.14 ДБН В.3.2-2-2009, затвердженого Наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 22.07.2009 року №295, при проєктуванні реконструкції житлових будинків допускається зміна їх фасадів, яка повинна носити системний характер, єдиний для всього будинку, а також улаштування вхідних груп до вбудованих (прибудованих) приміщень тільки за архітектурно-планувальними завданнями. Тобто, якщо скління змінює фасад (як і встановлення кондиціонерів чи антен), то теоретично це порушує вимоги ДБН. Що, однак, ніяк не відміняє відсутність вимоги на отримання дозволу для скління балкону, встановлену нормативним актом вищої юридичної сили.

    Якщо ЖЕКом встановлені певні заборони щодо скління - вони повинні Вам повідомити згідно якого нормативного акту вони здійснили таку заборону.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України