Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 18 жовтня 2023, питання №95061 240₴

Действует ли судимость за тяжкое преступление, полученная в другой стране, основанием для исключения из воинского учета?

Уважаемые юристы, подскажите пожалуйста по вопросу исключения с воинского учета по судимости за тяжкое/особо тяжкое преступление. Если преступление совершено в другой стране (РФ) и срок отбывал там же, распространяется ли эта судимость у нас в Украине и могу ли я попробовать добиться исключения от воинской обязанности? (на руках приговор суда и справка об освобождении). Статья по УК РФ была 111 ч.4 (особо тяжкая, до 15 лет), если же сопоставлять с УК Украины - это статья 121 ч.2 (тяжкая, до 10 лет). Так же интересует: этут пункт распространяется на непогашенную судимость или всё равно: главное сам факт судимости? (после освобождения прошло 15 лет). Заранее благодарю!

Відповіді юристів (12)

    Адвокат Евгений Александрович
    25%
    Адвокат Евгений Александрович 6 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Генадій.

    ТАК, БУДЕ ДІЯТИ, ЗГІДНО З ЗАКОНОМ.

    Вирок суду іноземної держави може бути врахований, якщо громадянин України, іноземець або особа без громадянства були засуджені за злочин, вчинений за межами України, та знову вчинили злочин на території України. Рецидив злочинів, невідбуте покарання або інші правові наслідки вироку суду іноземної держави враховуються при кваліфікації нового злочину, призначенні покарання, звільненні від кримінальної відповідальності або покарання.

    Таким чином, положення ст. 9 «Правові наслідки засудження особи за межами України» КК України застосовуються до таких осіб:

    Øгромадян України;

    Øіноземців;

    Øосіб без громадянства;

    Øі щодо яких обвинувальний вирок, винесений судом іноземної держави, набув чинності.

    Відповідно до Законів України «Про громадянство України» від 18.01.2001 № 2235-III, «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» від 22.09.2011 № 3773-VI:

    Øгромадянин України особа, яка набула громадянство України в порядку, передбаченому законами України та міжнародними договорами України;

    Øіноземець особа, яка не перебуває в громадянстві України і є громадянином (підданим) іншої держави або держав;

    Øособа без громадянства особа, яку жодна держава відповідно до свого законодавства не вважає своїм громадянином.

    КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 25-26, ст.131):

    Кримінальний кодекс України | від 05.04.2001 № 2341-III (rada.gov.ua)

    Стаття 9. Правові наслідки засудження особи за межами України

    1. Вирок суду іноземної держави може бути врахований, якщо громадянин України, іноземець або особа без громадянства були засуджені за кримінальне правопорушення, вчинене за межами України, та знову вчинили кримінальне правопорушення на території України.

    2. Відповідно до частини першої цієї статті рецидив кримінальних правопорушень, невідбуте покарання або інші правові наслідки вироку суду іноземної держави враховуються при кваліфікації нового кримінального правопорушення, призначенні покарання, звільненні від кримінальної відповідальності або покарання.

    ТАК, ЯКЩО ВИ БУЛИ ЗАСУДЖЕНІ ЗА ТЯЖКИЙ ЧИ ОСОБЛИВО ТЯЖКИЙ ЗЛОЧИН (СТУПІНЬ ТЯЖКОСТІ ВИЗНАЧАЄТЬСЯ ЗА СТ.12 КК УКРАЇНИ), ТО ВИ ПОВИННІ БУТИ ВИКЛЮЧЕНІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ (НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ"ЯЗАНИЙ), ТОМУ ВИ НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ПРИ ЦЬОМУ, НЕ МАЄ ЗНАЧЕННЯ ПРИЗНАЧЕНА МІРА ПОКАРАННЯ; Є ВИПРОБУВАЛЬНИЙ ТЕРМІН (УМОВНИЙ СТРОК) ЧИ НІ; ПОГАШЕНА ЧИ ЗНЯТА СУДИМІСТЬ ЧИ НІ.

    ГОЛОВНЕ - ЦЕ ЮРИДИЧНИЙ ФАКТ ЗАСУДЖЕННЯ ЗА ВИРОКОМ ЗА ТЯЖКИЙ ЧИ ОСОБЛИВО ТЯЖКИЙ ЗЛОЧИН.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими".

    Всього доброго!

    • Геннадий Клієнт 6 місяців тому

      Евгений Александрович, большое человеческое спасибо за развернутый ответ, ссылки на статьи законов и ответ в позднее время! Очень обнадежили. Дай Бог всех благ и мирного неба Вам и Вашим близким!

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 6 місяців тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Геннадий!

        Пожалуйста!

        Благодарю Вас и Вам всего самого хорошего, удачного разрешения дела, всех благ.

        С уважением, адвокат Евгений Александрович.
    Турчин Ярослав Александрович
    25%

    Здравствуйте, Геннадий! По закону - да. Должен быть учтён. Но на практике сотрудники военкоматов (ТЦК та СП) используют любые возможности, чтоб призвать кого-угодно, кто попался в их поле зрения и их руки.

    Из возможных отмазок - Ваше решение суда может быть подделкой, как мы удостоверимся у "агрессора", что это настоящее решение?! Предоставьте справку о судимости от МВД РФ установленного образца, это "агрессор" - мы не признаем их бумажки... и еще уйму чего может выдумать фантазия сотрудников, которым нужно призвать побольше народу.

    В данном вопросе пока еще до 29.12.2023 года действует статья 6 Конвенции СНГ о правовой помощи и правовых отношениях в гражданских, семейных и уголовных делах.

    Согласно статье 6 Конвенции - договорные стороны признают приговоры по уголовным делам друг-друга.

    Но, Украина вышла из этой Конвенции и приостанавливает ее действие с 29.12.2023 г. То есть, у Вас еще формально есть чуть меньше 2.5 месяцев для решения вопроса, пока Конвенция действует.

    После этого может потребоваться Апостиль приговора, но в реалиях запрета на выезд это невозможно.

    Возможно придется обратиться в Суд Украины для установления юридического факта наличия судимости за особо тяжкое преступление в РФ.

    Согласно Конвенции СНГ (статья 79), РФ обязана была уведомлять Украину о судимых лицах в своей стране и о приговорах о судимости. Делалось ли это в связи с напряженными отношениями на практике - это неплохо бы узнать в Министерстве внутренних дел Украины. Вы можете направить им запрос о публичной информации об этом. https://mvs.gov.ua/uk/access-to-public-information...

    Кроме того, Вы имеете право обратиться в МВД Украины и с запросом о наличии у Вас судимости. Теоретически, данные о Вашей судимости должны быть подтянуты в базу МВД Украины. При наличии электронной цифровой подписи или аккаунта "ДІЯ" Вы можете узнать об этом онлайн. https://vytiah.mvs.gov.ua/

    Если информации в Украине о вашей судимости нет, возможно понадобится справка МВД РФ о наличии / отсутствии судимости, изготавливаемая на специальном защитном бланке с 2020 года. До этого справки выдавали в РФ на обычных клочках белой бумаги.

    При желании этот вопрос можно дистанционно все-таки решить. В интернете есть множество сервисов, предоставляющих услуги дистанционного заказа и доставки справок.

    Например вот. https://msk.spravka-nesudimost.org/ Там же предоставляют услуги Апостилирования справки для применения в других государствах. Возможно Вам там смогут помочь.

    Аналогичные услуги предоставляет обходными путями уже Украинский сайт. https://info-ovir.com/spravka-sud-ru.html

    К сожалению, наличие самого по себе приговора - 99 % из 100 % будет признано ТЦК недостаточным для доказательства НАЛИЧИЯ у Вас факта судимости, дающего право на исключение с воинского учёта.

    Кроме того, формально сотрудники ТЦК имеют право заявить, що "вони не розуміють російську мову" и документы должны быть переведены на украинский язык. Перевод заверяется у нотариуса. Как работают бюро переводов сейчас в Украине в реалиях военного положения не скажу. Думаю кто-то точно работает.

    Вот где-то так вижу Вашу ситуацию. К сожалению решить вопрос исключения с учёта может быть не так просто, как кажется на первый взгляд. Т.к. приговор о судимости это для РФ документ. В Украине это увы не совсем так.

    Надеюсь, моя информация поможет Вам позитивно решить Ваш вопрос.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Генадію!

    Дати однозначну відповідь на це питання дуже складно.

    З одного боку, виходячи з деяких положень українського законодавства, можу сказати, що незалежно від місця або давності скоєння тяжкого або особливо тяжкого злочину Ви повинні по факту бути звільнені від мобілізації на підставі статті 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

    Зокрема в пункті 6 згаданої статті зазначено:

    "Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими".

    Крім того, слід враховувати в даному випадку положення статті 9 Кримінального кодексу України, якою врегульовані правові наслідки засудження особи за межами України:

    "1. Вирок суду іноземної держави може бути врахований, якщо громадянин України, іноземець або особа без громадянства були засуджені за кримінальне правопорушення, вчинене за межами України, та знову вчинили кримінальне правопорушення на території України.

    2. Відповідно до частини першої цієї статті рецидив кримінальних правопорушень, невідбуте покарання або інші правові наслідки вироку суду іноземної держави враховуються при кваліфікації нового кримінального правопорушення, призначенні покарання, звільненні від кримінальної відповідальності або покарання.

    {Стаття 9 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2617-VIII від 22.11.2018 }"

    З другого боку, якщо орієнтуватись на двосторонні міжнародні договори у сфері правової допомоги, укладених між Україною та іноземними державами, то слід зауважити, що жоден із договорів не передбачає прямого зобов’язання України щодо врахування вироків іноземного суду.

    Зокрема, відповідно до ст. 27 і 28 Договору між Україною і Китайською Народною Республікою про правову допомогу в цивільних і кримінальних справах, який набув чинності 19 січня 1994 р., Договірні Сторони на підставі взаємності передають одна одній копії вироків, які набрали чинності й були винесені їх судами щодо особи, яка раніше була засуджена судом іншої Сторони. Договірні Сторони надають одна одній на прохання безкоштовно відомості про судимість, необхідні їм для розгляду кримінальної справи щодо особи, яка раніше була засуджена судом іншої Сторони.

    Аналогічні норми передбачені договорами про правову допомогу та правові відносини в цивільних і кримінальних справах, укладені між Україною і Литовською Республікою, Республікою Польща, Естонською Республікою, Республікою Грузія, Латвійською Республікою, Канадою, Монголією, Сполученими Штатами Америки, Федеративною Республікою Бразилія, Республікою Індія та іншими.

    Отже, серед міжнародно-правових зобов’язань України відсутній обов’язок враховувати правові наслідки вироку суду іноземної держави. Крім цього, у ст. 9 КК України не закріплені умови врахування національним судом вироку суду іноземної держави, незважаючи на те, що відповідно до ст. 56 Європейської конвенції про міжнародну дійсність кримінальних вироків держава визначає умови, за яких такий вирок береться до уваги.

    Тому врахування правових наслідків вироку суду іноземної держави залишається на розсуд суду або іншого державного органу, який вирішуватиме таке питання. Водночас, беручи до уваги застереження України щодо відмови від взяття на себе зобов’язання враховувати під час вирішення питань щодо вчинення злочину повторно вироки, постановлені судами держав – Договірних Сторін Мінської Конвенції, має місце парадоксальна ситуація, якщо особа, засуджена за вчинення злочину, наприклад, у Польщі або Естонії (або іншій державі – Договірній Стороні Мінської Конвенції), під час вчинення наступного злочину в Україні підлягає відповідальності за злочин, учинений повторно, за умови прийняття судом до уваги правових наслідків попереднього засудження судом іноземної держави.

    Натомість якщо особу було засуджено за вчинення злочину в Республіці Білорусь або Російській Федерації, то під час учинення нового злочину в Україні цей злочин не буде кваліфікований як повторний.

    Також, даючи відповідь на Ваше питання, треба враховувати, коли саме Ви були засуджені в РФ за тяжку статтю. Якщо вирок був винесений вже після 24 лютого 2022 року, то може виникнути додаткова правова колізія. Тобто з одного боку Вас за логікою деяких з названих вище норм закону не мають права мобілізувати, а з другого, після розриву дипломатичних відносин між Україною і РФ у зв'язку з війною, - всі правочини держави-агресора, включно із вироками російських судів, вважаються на території нашої країни нікчемними.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, за законом вас не мають право мобілізувати з причини засудження за тяжкий злочин, тощо судимість погашена не грає ролі, відповідно до п.6 статті 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

    "Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    АЛЕ ВРАХОВУЮЧИ, ТЕ ЩО ЗАРАЗ МОБІЛІЗУЮТЬ ВСИХ ПІДРЯД, РОСІЙСЬКЕ РІШЕННЯ СУДУ МОЖУТЬ НЕ ВЗЯТИ ДО УВАГИ!! ТОМУ РЕКОМЕНДУЮ, ОЗНАЙОМИТИСЯ І ЗНАЙТИ ІНШІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ. ГОЛОВНЕ ПАМ"ЯТАЙТЕ, ЩО ВАМ НІ ЧОГО НЕ ЗАГРОЖУЄ, НАСИЛЬНО МОБІЛІЗУВАТИ ВАС НЕ МАЮТЬ ПРАВО, ЗАЗВИЧАЙ ЗА УХИЛЕННЯ ДАЮТЬ УМОВНИЙ ТЕРМІН, АЛЕ ВРАХОВУЮЧИ ВАЩІ ОБСТАВИНИ, У РАЗІ ВІДКРИТТЯ КРИМІНАЛЬНОЇ СПАВИ НА ВАС ВОНА ПОВИННА БУТИ ЗАКРТИ НА ПЕРІОДІ СЛІДСТВА, ТАК ЯК ВИ БУЛИ ЗАСУДЖЕНІ І ПОВИННІ БУТИ ВИКЛЮЧЕНІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ,

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n458

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    {Абзац третій частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    {Абзац четвертий частини першої статті 23 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1614-VII від 25.07.2014; в редакції Законів № 2226-VIII від 06.12.2017, № 2122-IX від 15.03.2022}

    жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

    {Абзац п’ятий частини першої статті 23 в редакції Законів № 1614-VII від 25.07.2014, № 2122-IX від 15.03.2022}

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 339-VIII від 21.04.2015; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 2226-VIII від 06.12.2017; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1614-VII від 25.07.2014; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1614-VII від 25.07.2014; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    {Абзац десятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    {Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022; із змінами, внесеними згідно із Законом № 3161-IX від 28.06.2023}

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1357-IX від 30.03.2021; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним із видів військової служби, визначених частиною шостою статті 2 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу";

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 2169-IX від 01.04.2022}

    народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

    {Абзац частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, Бюро економічної безпеки України, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;

    {Абзац частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022; із змінами, внесеними згідно із Законом № 2732-IX від 04.11.2022}

    інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

    {Абзац частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

    {Статтю 23 доповнено новою частиною згідно із Законом № 2122-IX від 15.03.2022}

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    {Абзац другий частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    {Абзац третій частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:

    {Частину доповнено абзацом четвертим згідно із Законом № 1387-VIII від 31.05.2016}

    військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

    {Частину доповнено абзацом п’ятим згідно із Законом № 1387-VIII від 31.05.2016}

    працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;

    {Частину доповнено абзацом шостим згідно із Законом № 1387-VIII від 31.05.2016}

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

    {Частину доповнено абзацом сьомим згідно із Законом № 1387-VIII від 31.05.2016}

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами;

    {Частину доповнено абзацом восьмим згідно із Законом № 1387-VIII від 31.05.2016}

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    {Частину третю доповнено абзацом дев’ятим згідно із Законом № 2491-IX від 29.07.2022}

    {Статтю 23 доповнено новою частиною згідно із Законом № 1575-VII від 03.07.2014; із змінами, внесеними згідно із Законом № 277-VIII від 07.04.2015; в редакції Закону № 570-VIII від 01.07.2015}

    Особи, зазначені в абзаці другому частини першої та в абзацах четвертому - дев’ятому частини третьої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

    {Статтю 23 доповнено новою частиною згідно із Законом № 1387-VIII від 31.05.2016; із змінами, внесеними згідно із Законами № 2491-IX від 29.07.2022, № 2732-IX від 04.11.2022}

    Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

    {Статтю 23 доповнено частиною згідно із Законом № 259-VIII від 18.03.2015; із змінами, внесеними згідно із Законом № 413-VIII від 14.05.2015}

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 6 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    С судимостью которая не снята судом и не погашена , Вы не можете проходить службу в ЗСУ. По поводу воинской службы по контракту, то по закону, О воинской обязанности и воинской службе Украины. Вас должны были исключить из воинского учёта за совершение тяжких преступлений, если военкомат этого не сделал, возможно они не знали о Вашем привлечении к уголовной ответственности, то в виду погашения судимости, у Вас есть шанс воинской службы по контракту, для этого нужно обратиться в военкомат, который и примет решение в отношении Вас. Не подлежат приему на военную службу по контракту граждане Украины, которые: по состоянию здоровья не пригодны к службе в Национальной гвардии Украины; привлекались к уголовной ответственности, были приговорены судом к лишению или ограничению свободы, содержания в дисциплинарном батальоне, исправительных работ, лишения права занимать определенные должности или заниматься определенной деятельностью; относительно которых проводится досудебное следствие или дело которых рассматривается судом; имеют близких родственников (отца, мать, жену, родных братьев и сестер), которые привлекались к уголовной ответственности (для кандидатов для прохождения службы в частях по охране АЭС, частях и подразделениях по конвоированию, экстрадиции и охраны подсудимых); находятся на учете в органах внутренних дел (в связи с совершением правонарушений), в наркологических или психоневрологических диспансерах; были ранее уволенные с военной службы в Вооруженных Силах Украины, других военных формирований и правоохранительных органов по служебным несоответствием или за систематическое невыполнение условий контракта военнослужащим; во время прохождения срочной военной службы отрицательно характеризуются командиром (начальником) подразделения, на момент обращения о принятии на военную службу по контракту имеют дисциплинарные взыскания. Вы не можете быть принятым на службу по контракту в ВСУ, потому что вы привлекались к уголовной ответственности. Именно так звучит основание для неприятия, а не наличие или отсутствие судимостей.

    ---

    на підставі довідки про судимість та з повним текстом вироку суду, що вступив у силу , зверніться в ТЦК СП де працює комісія ВЛК , пройдіть її для справи та отримайте військовий білет з виключенням з військового обліку повним.

    Якщо ви вчинили кримінальний злочин середньої чи тяжкої форми , Вам неможливо проходити службу в ЗСУ чи ТРО.

    оформлять особову справу білий білет ( спец посвідчення для вашої категорії громадян на підставі ст.37 ЗУ Про ВО і ВС) на кордоні не пропустять , адже треба , щоб був висновок ВЛК про виключення з обліку лише за станом здоров я.

    рішення іноземного суду треба перекласти нотаріально на державну мову та звернутися до тцк сп за оформленням документів.

    С уважением, Константин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    25%
    Крикун Сергій Павлович 6 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Кримінальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text):

    "/Стаття 2. Підстава кримінальної відповідальності

    1. Підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад кримінального правопорушення, передбаченого цим Кодексом...

    Стаття 3. Законодавство України про кримінальну відповідальність...

    4. Застосування закону про кримінальну відповідальність за аналогією заборонено...

    Стаття 7. Чинність закону про кримінальну відповідальність щодо кримінальних правопорушень, вчинених громадянами України або особами без громадянства за межами України...

    2. Якщо особи, зазначені у частині першій цієї статті, за вчинені кримінальні правопорушення зазнали кримінального покарання за межами України, вони не можуть бути притягнені в Україні до кримінальної відповідальності за ці кримінальні правопорушення...

    Стаття 12. Класифікація кримінальних правопорушень...

    5. Тяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше двадцяти п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше десяти років.

    6. Особливо тяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі понад двадцять п’ять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, позбавлення волі на строк понад десять років або довічного позбавлення волі...

    Стаття 88. Правові наслідки судимості

    1. Особа визнається такою, що має судимість, з дня набрання законної сили обвинувальним вироком і до погашення або зняття судимості.

    2. Судимість має правове значення у разі вчинення нового кримінального правопорушення, а також в інших випадках, передбачених законами України.

    Стаття 89. Строки погашення судимості

    Такими, що не мають судимості, визнаються:...

    8) особи, засуджені до позбавлення волі або основного покарання у виді штрафу за тяжкий злочин, якщо вони протягом шести років з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового кримінального правопорушення;

    9) особи, засуджені до позбавлення волі або основного покарання у виді штрафу за особливо тяжкий злочин, якщо вони протягом восьми років з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового кримінального правопорушення.".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    " Стаття 1. Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава.

    Стаття 2. Суверенітет України поширюється на всю її територію..."

    ---

    Доброго дня, пане Геннадію! По-перше, в Україні, як суверенній державі, діють свої закони, в тому числі Кримінальний кодекс. По-друге, кримінальній відповідальності в Україні підлягають особи за вчинення правопорушень, передбачених виключно Кр пимінальним кодексом України. По-третє, аналогія закону (порівняння з законом іншої держави) у кримінальному судочинстві не допускається. По-четверте, у випадку відбування кримінального покарання громадянина України за межами України до відповідальності в Україні не підлягають. По-п'яте, враховучи відбуття Вами покарання 15 років тому, Ваша судимість відповідно до ч.ч.8 та ст.89 КК України є погашеною, тобто, як прямо визначено цією ст.89 КК - Ви єтаким, що не маєте судимості. По-шосте, відповідно до ст.88 КК правові наслідки судимості, в тому числі її погашення мають правове значення в інших випадках, передбачених законами України - в даному випадку, Законом України " Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n2), його ст.37, ч.6, п.6 щодо виключення з військового обліку - точніше, навпаки, відсутності підстав для виключення з військового обліку. Таким чином, як я обгрунтовано вважаю, Ви підлягаєте як до військового обліку, так і до призову на віськову службу під час мобілізації.

    Геннадий Клієнт 6 місяців тому

    Всем большое спасибо... Даже не знаю как поступать теперь, ответы противоречивы в плане однозначности... Сделал через Дию запрос в МВД о наличии судимости к сожалению ответили: "громадянин ... на території України станом на 18.10.2023 до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває"... Думаю для ТЦК это будет самым главным аргументом что я подлежу мобилизации...

    • Корнійчук Євген Іванович

      Доброго дня, у такому разі відмовляйтест від мобілізації зазначивши причину відмову. На період слідства, буде визнано, що ви були засуджені за тяжкий і злочин і тому не підлягаєте мобілізації, справу буде закрито.

    • Адвокат Евгений Александрович
      Адвокат Евгений Александрович 6 місяців тому

      Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

      Добрый день, Геннадий.

      Обратите внимание, что в соответствии с пунктом 6 части статьи 37 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе", здесь главное не справка о судимости, на данный момент лицо судимое или не судимое (судимость снята, либо погашена), в что Вы были ранее осуждены, сам факт осуждения (я указал в ответе выше, цитирую):

      "ТАК, ЯКЩО ВИ БУЛИ ЗАСУДЖЕНІ ЗА ТЯЖКИЙ ЧИ ОСОБЛИВО ТЯЖКИЙ ЗЛОЧИН (СТУПІНЬ ТЯЖКОСТІ ВИЗНАЧАЄТЬСЯ ЗА СТ.12 КК УКРАЇНИ), ТО ВИ ПОВИННІ БУТИ ВИКЛЮЧЕНІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ (НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ"ЯЗАНИЙ), ТОМУ ВИ НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

      ПРИ ЦЬОМУ, НЕ МАЄ ЗНАЧЕННЯ ПРИЗНАЧЕНА МІРА ПОКАРАННЯ; Є ВИПРОБУВАЛЬНИЙ ТЕРМІН (УМОВНИЙ СТРОК) ЧИ НІ; ПОГАШЕНА ЧИ ЗНЯТА СУДИМІСТЬ ЧИ НІ.

      ГОЛОВНЕ - ЦЕ ЮРИДИЧНИЙ ФАКТ ЗАСУДЖЕННЯ ЗА ВИРОКОМ ЗА ТЯЖКИЙ ЧИ ОСОБЛИВО ТЯЖКИЙ ЗЛОЧИН.

      ЗАКОН УКРАЇНИ

      Про військовий обов'язок і військову службу

      (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

      "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...

      6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;... ".

      Таким образом, речь идёт не о наличии, либо отсутствии судимости, а о том, что лицо ранее было суждено и приговор в отношении Вас вступил в законную силу.

      Кто такой осуждённый, об этом здесь:

      КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

      (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

      "Стаття 43. Виправданий, засуджений... 2. Засудженим у кримінальному провадженні є обвинувачений, обвинувальний вирок суду щодо якого набрав законної сили" .

      Поэтому, для исключения из воинского учёта, главное иметь приговор, с отметкой суда о вступлении его в законную силу.

      Всего доброго, удачи Вам

      С уважением, адвокат Евгений Александрович.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      А що Ви чекали? Така відповідь і мала б бути, Ви ж засуджені в РФ! З приводу "головного аргументу" ТЦК маєте рацію. Проте я все ж таки опускати руки не радив. Вам треба через якогось адвокати РФ чи іншого законного представника дістати вирок суду або довідку про судимість. Я Вам писав у першій відповіді, що це питання неоднозначне, але це не значить, що шансів зовсім немає. Треба спробувати поборотись! Головне дістати один з названих мною документів, що пдтвердять судимість. Без них точно нічого не вийде!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України