Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 19 октября 2023, вопрос №95133 300₴

Оскарження постанови винесеної за за ч.1 ст. 121 КУПАП

Доброго дня, хочу звернутись до Вас за консультацією та можливою допомогою у вирішенні спору.
Вчора ввечір мені винесли постанову за ч.1 ст. 121, за керування тз, в якому не світив правий задній габарит в темну пору ( було 18.50 ). Річ у тім, що я виїхала з роботи ще у світлий час доби, в 18.00, і навіть не здогадувалась про те , що там перегоріла лампочка, та і на вулиці ще не було на стільки темно, тільки вечоріло. Також, самостійно замінити її на місці не могла, оскільки по-перше геть в цьому не розуміюсь, по-друге в мене не було з собою лампочок .
В мене перші права (видані на 2 роки) і це мій перший штраф, чи є шанси на його оскарження?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Галина!

    Оскаржити постанову про порушення Правил дорожнього руху не складно. Шанси на оскарження у Вас є, але треба детально ознайомитись з обставинами порушення ПДР.

    Наразі ж зазначу наступне:

    Згідно з останніми змінами в ст. 258 КУпАП, поліцейські не зобов'язані складати протокол про адмінправопорушення, зазвичай вони відразу виносять постанову, копію якої обов'язково вручають водієві.

    Штраф можна оскаржити в суді, посилаючись на ст. 288 Кодексу. Згідно ст. 289 КУпАП, для оскарження рішення водієві дається 10 днів з дня вручення постанови.

    Водій, згідно зі ст. 17-19 КАСУ, має право подавати позов як за місцем своєї реєстрації, так і за місцем реєстрації відповідача - відділення поліції, співробітник якого виписав постанову. Звертатися слід до місцевого загального суду.

    Що повинно бути в позові:

    Вступний абзац.Треба вказати серію, номер, дату постанови, ким винесена (ПІБ, посада), за якою статтею КУпАП залучається і яке накладено стягнення.

    Тіло позову. Тут викладають обставини справи зі своєі точки зору. Позивач стверджує про незаконність дій відповідача або необ'єктивність покарання, підтверджуючи свої слова відповідною аргументацією. Якщо є докази - свідчення свідків, аудіо або відеозапису — їх докладають до позову.

    Висновок. У цьому абзаці слід послатися на статті законодавчих актів, на підставі яких проводиться звернення і які підлягають застосуванню, а також звернутися до суду з конкретними проханнями.

    Залежно від конкретної ситуації слід просити у суду:
    • Визнати дії посадової особи протиправними, вказавши ПІБ та посаду поліцейського, який виписував штраф.
    • Скасувати постанову про адміністративне правопорушення як незаконне, вказавши його дату, серію, номер, та посаду особи, що склала документ, статтю, за якою залучається позивач і міру покарання.
    • Закрити адміністративне провадження.
    • У позовній заяві також клопочуть про стягнення судового збору з відповідача, допит свідків, поновлення строку оскарження у справі (при наявності доказів поважної причини пропуску), розгляд справи без участі позивача, витребування доказів у відповідача або третьої особи.
    • Зазвичай справа розглядається в суді не більше 5 днів. Рішення місцевих судів, що стосуються залучення до відповідальності за порушення правил дорожнього руху, не підлягають оскарженню, тому важливо ретельно підготуватися до засідання, а краще скористатися юридичною допомогою.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Згідно з частиною першою статті 121 КУпАП, керування водієм транспортним засобом, що має несправності системи гальмового або рульового керування, тягово-зчіпного пристрою, зовнішніх світлових приладів (темної пори доби) чи інші технічні несправності, з якими відповідно до встановлених правил експлуатація його забороняється, або переобладнаний з порушенням відповідних правил, норм і стандартів, тягне за собою накладення штрафу в розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Судова практика по оскарженню постанов поліції про притягнення до відповідальності за вказаною нормою досить неоднозначна. Головне, на що спираються суди в процесі розгляду справи - це доказ того, що на початку руху автомобіль був в справному стані, тобто водій має довести, що перед початком руху цей прилад працював

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 6 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    Відповідно до ст. 33 Закону України «Про дорожній рух» технічний стан транспортних засобів, що перебувають в експлуатації, у частині, що стосується безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього середовища, має відповідати правилам, нормативам і стандартам, затвердженим у встановленому порядку.

    Обов'язок щодо забезпечення належного технічного стану транспортних засобів покладається на їх власників або інших осіб, які їх експлуатують, згідно з чинним законодавством.

    Згідно п. 31.1 ПДР України технічний стан транспортних засобів та їх обладнання повинні відповідати вимогам стандартів, що стосуються безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього середовища, а також правил технічної експлуатації, інструкцій підприємств-виробників та іншої нормативно-технічної документації.

    У відповідності до п. 31.4.3 «а» ПДР України забороняється експлуатація транспортних засобів згідно із законодавством, якщо кількість, тип, колір, розміщення і режим роботи зовнішніх світлових приладів не відповідають вимогам конструкції транспортного засобу.

    Відповідно зі ст. 280 КУпАП орган (посадова особа) при розгляді справи про адміністративне правопорушення зобов'язаний з'ясувати:

    • чи було вчинено адміністративне правопорушення,
    • чи винна дана особа в його вчиненні,
    • чи підлягає вона адміністративній відповідальності,
    • чи є обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність,
    • чи заподіяно матеріальну шкоду,
    • чи є підстави для передачі матеріалів про адміністративне правопорушення на розгляд громадської організації, трудового колективу, а також з'ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

    ВАМ ТРЕБА ДОВЕСТИ, ЩО ЦЕ СТАЛОСЯ НА ПЕРЕДОДНІ ПОДІЇ.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України