Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 21 жовтня 2023, питання №95295

Звільнення з військової служби

Якщо моя дружина на восьмому місяці вагітності, це буде наша третя дитина. Чи можу я звільнитись зі служби? Був мобілізован до армії.

Відповіді юристів (3)

    Богун Сергій Павлович

    Ні. Не можете. Таку можливість законодавство не передбачає.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Питання звільнення з військової служби військовослужбовців під час воєнного стану регулюються статтею 26 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про військовий обов'язок і військову службу». Потрібне я виділив жирним шрифтом.

    Ця стаття з останніми змінами надає перелік підстав для звільнення з військової служби. Зокрема про підстави звільнення під час воєнного стану в ній зазначено наступне:

    «1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    …2) під час воєнного стану:

    а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

    в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    перебування на утриманні військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років".

    Отже, на даний момент Ви не маєте права на звільнення. Проте це не заважає Вам почати готувати рапорт на звільнення та нотаріально завірені копії документів, які потрібно додати до нього. Вам залишилось тільки трохи почекати.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Коли родиться 3 дитина Ви матимете право на звільнення з військової служби. Головне - довести факт утримання 3х дітей до 18 років

    Підстава для звільнення зі служби -пп. «Г » п.2 ч.4 ст. 26 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу»

    Під час дії воєнного стану військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації звільняються з військової служби у зв’язку з перебуванням на утриманні військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років..

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України