Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 21 октября 2023, вопрос №95305

Який розмір компенсації навчання у аспірантурі у випадку відрахування за власним бажанням?

Доброго дня! Я аспірант 4-го року навчання (бюджетна форма навчання) та хочу відрахуватись за власним бажанням по ряду особистих причин. У мене немає заборгованості по навчанню (усі заліки та іспити складено успішно), не було порушень строків складання індивідуального навчального плану та академічної доброчесності. Мене цікавить, чи треба буде виплачувати компенсацію за навчання в аспірантурі?

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Петро!

    Порядок підготовки аспірантів врегульований Постановою Кабінету міністрів України від 23 березня 2016 р. № 261 «Про затвердження Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах)».

    У пункті 3 Порядку зазначається:

    "Підготовка осіб в аспірантурі (ад’юнктурі) та докторантурі здійснюється:

    за рахунок видатків державного бюджету у державних закладах вищої освіти чи наукових установах (державне замовлення) та за рахунок видатків місцевих бюджетів у державних та комунальних закладах вищої освіти чи наукових установах (регіональне замовлення);"

    У відповідності із пунктом 25 Порядку:

    "Протягом строку навчання в аспірантурі (ад’юнктурі) аспірант (ад’юнкт) зобов’язаний виконати всі вимоги освітньо-наукової програми, зокрема здобути теоретичні знання, уміння, навички та інші компетентності, достатні для продукування нових ідей, розв’язання комплексних проблем у галузі професійної та/або дослідницько-інноваційної діяльності, оволодіти методологією наукової та педагогічної діяльності, а також провести власне наукове дослідження, результати якого мають наукову новизну, теоретичне та/або практичне значення, та захистити дисертацію".

    Згідно пункту 26 Порядку:

    "Усі аспіранти (ад’юнкти) незалежно від форми навчання зобов’язані відвідувати аудиторні заняття і проходити всі форми поточного та підсумкового контролю, передбачені індивідуальним навчальним планом аспіранта (ад’юнкта) та освітньо-науковою програмою аспірантури (ад’юнктури) закладу вищої освіти (наукової установи)".

    Також, виходячи із пункту 22 Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів, затвердженому постановою КМУ від 01.03.99 р. № 309 аспіранта можуть відрахувати з аспірантури:

    за грубе порушення правил внутрішнього розпорядку ВНЗ, наукової установи,

    за вчинення протиправних дій, а також за невиконання індивідуального плану роботи без поважних причин.

    Також відрахувати можуть на підставі заяви аспіранта за власним бажанням.

    Поважними причинами за пунктом 19 цього Положення є:

    період хвороби (тривалістю понад один місяць),

    знаходження у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку,

    а також відсутність з інших поважних причин, передбачених законодавством України.

    Однак якщо аспірант був зарахований до аспірантури за держзамовленням і відрахований через зазначені вище неповажні причини, він має відшкодовувати вартість навчання згідно із законодавством України (абз. 3 п. 22 Положення № 309).

    Зобов'язання аспіранта визначають в угоді про навчання в аспірантурі, яка передбачає своєчасне закінчення роботи над дисертацією, працевлаштування після закінчення аспірантури або докторантури, забезпечення відповідних умов праці, відповідальність сторін у разі невиконання умов угоди (п. 17 Положення № 309). Інші обов'язки аспірантів, які навчаються за держзамовленням, можуть встановлюватися законодавством, положеннями про навчальні заклади та їх статутами (ч. 3 ст. 52 Закону України від 23.05.91 р. № 1060-ХІІ «Про освіту»). Тому саме у статутах ВНЗ конкретизують, які причини вважаються поважними для відрахування з аспірантури, і не призводять до відшкодування коштів до бюджету за навчання.

    У яких випадках відрахований аспірант може не відшкодовувати вартість навчання, а в яких зобов'язаний це зробити визначають саме у угоді, укладеній між аспірантом і ВНЗ, на основі Типової угоди про підготовку аспіранта (докторанта) за рахунок державного замовлення, форма якої наведена у додатку 1 до Положення № 309.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України