Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 27 октября 2023, вопрос №95664

Відстрочка від призову на військову службу через утримання батька інваліда 2 групи

Вітаю, відповідно до ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

чи буде відстрочка для сина який проживає у сімї з батьком інвалідом 2 групи та матірю яка офіційно працює але є пенсіонеркою за віком, чи буде вона вважатися непрацездатною, як підтвекрдити факт утримання cину?

Ответы юристов (2)

    Богун Сергій Павлович

    Виходячи з Вашого опису - син матимете право на відстрочку від призову під час мобілізації. Непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Георгію!

    У відповідності із статтею 1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»:

    «непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону;».

    Отже, незважаючи на той факт, що Ваша матір працює, вона є непрацездатною особою. Тому маєте право на відстрочку відповідно до абзацу 11 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України