Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Права человека, 27 октября 2023, вопрос №95715

Людина продає і викладає в мережу відео і фото зі мною відвертого інтимного характеру без моєї згоди

Людина викладає в мережу на веб ресурси і продає наші спільні фото і відео дуже відвертого інтимного характеру, робить це вже декілька років і продовжує. Я своєї згоди не давала, вихідні матеріали знаходяться у неї. Чи можна це якось зупинити?

Ответы юристов (3)

    Богун Сергій Павлович

    Ви маєте право звернутися до суду із вимогою про видалення фото та відшкодування завданої моральної шкоди, обґрунтовуючи свою позицію на основі ст. 308 Цивільного кодексу України: фотографія, інші художні твори, на яких зображено фізичну особу, можуть бути публічно показані, відтворені, розповсюджені лише за згодою цієї особи. Для цього рекомендую Вам обов’язково зафіксувати факт появи фото на сайті, зробивши знімки екрану (скріншоти).

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Світлана!

    Перше, що бажано зробити у даному випадку, - звернутися до адміністрації сайту, на якому викладено фото із вимогою здійснити видалення усіх файлів, які порушують Ваші права. Ви можете зробити це, надіславши на електронну пошту сайту відповідну вимогу. Обов’язково зазначте посилання на такі фото/відео файли. А також зазначте, що розміщення цього контенту відбулось без отримання Вашого на це дозволу.

    Саме тому таке розміщення є неправомірним, адже відбувається порушення ст. 32 Конституції України, у якій зазначено, що жодна особа не може зазнавати втручання в її особисте, сімейне життя, не дозволяється збирати, зберігати, використовувати та поширювати конфіденційну інформацію про особу без отримання на це її дозволу, окрім ситуацій, які визначені законом, і виключно з метою підтримки національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

    Також Вам бажано звернутись до поліції, подавши заяву про вчинення злочину. Оскільки подібні дії є незаконними, то передбачають настання кримінальної відповідальності, згідно зі ст. 182 Кримінального кодексу України. Зокрема, дана стаття вказує, що збирання, зберігання, використання, знищення, а також поширення конфіденційної інформації про особу є незаконними діями.

    Також Ви маєте право звернутиь до суду із вимогою про видалення фото та відшкодування завданої моральної шкоди, обґрунтовуючи свою позицію на основі ст. 308 Цивільного кодексу України: фотографія, інші художні твори, на яких зображено фізичну особу, можуть бути публічно показані, відтворені, розповсюджені лише за згодою цієї особи. Для цього рекомендуємо Вам обов’язково зафіксувати факт появи фото на сайті, зробивши знімки екрану (скріншоти).

    Отже, у Вашій ситуації не потрібно опускати руки, а необхідно вчинити низку дій для відновлення Ваших порушених прав:

    1) обов’язково звернутися до адміністрації сайту, на якому фото було викладено;

    2) подати заяву до поліції, щоб вплинути на порушника;

    3) у випадку понесення суттєвих моральних страждань, матеріальних втрат є сенс звертатися до суду загальної юрисдикції для відшкодування завданих збитків.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович

    Доброго вечора. Ви можете спробувати звернутись для захисту до Кіберполіції України. Інтернет-адреса її сайту: https://cyberpolice.gov.ua/. Там є посилання "зворотний зв'язок", зі сторінки якого можна подати до кіберполіції звернення громадянина.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України