Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 30 октября 2023, вопрос №95874

Яким законом встановлено тимчасову заборону або тимчасове обмеження на виїзд за кордон чоловікам від 18-60 років ?

Згідно Указу Президента України №64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" з 24.02.2022 р. в Україні введено воєнний стан. На період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України. Однак в вказаних статтях не міститься обмеження на виїзд чоловіків віком від 18 до 60 років в період дії воєнного стану. В статті 33 Конституції вказано що "Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом". Будь-який громадянин України з моменту свого народження на території України або за її межами перебуває на законних підставах на території України. Контекст слова "кожному" стосується людини і громадянина, громадянин України не може бути обмежений в свободі пересування, в вільному виборі місця проживання, право вільно залишати територію України, якщо це не передбачено законом. Указ Президента не містить норм що обмежують право громадянина України вільно залишати територію України. Закон України "Про мобілізаційну підготовку" не містить норм що забороняють або обмежують виїзд за кордон чоловікам від 18 до 60 років. КМУ спрямовує свою діяльність на виконання Конституції та законів України, актів Президента України, постанов Верховної Ради України, Програми діяльності Кабінету Міністрів України, схваленої Верховною Радою України. На виконання норм якого НПА стосується пунти 2-1 по 2-18 Правил перетину кордону ?

Ответы юристов (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Питання виїзду за кордон під час воєнного стану регулюються Постановою КМУ Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Алекс Клиент 5 месяцев назад

      Постанови КМУ діють на виконання законів, а моє питання було яким саме ЗАКОНОМ встановлено обмеження/заборону на виїзд чоловіків від 18 до 60 років ? Не Постановою КМУ, не Наказом, не Указом, а Законом !

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    Конституція України.

    Стаття 33. Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

    ДІЯ ЦІЄЇ СТАТТІ ОБМЕЖЕНА.

    • Алекс Клиент 5 месяцев назад

      Тож я і запитую, яким саме Законом ОБМЕЖУЄТЬСЯ виїзд за кордон чоловіків від 18 до 60 років ? В якому законі вказано, що "забороняється/обмежується виїзд за кордон чоловіків від 18 до 60 років під час дії воєнного стану" ? Я запитує саме ЗАКОНОМ, а не Постановою, не Указом, не Пленумом, не Наказом, а саме ЗАКОНОМ.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Згідно Указу Президента України №64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" з 24.02.2022.

    в Україні

    Указ затверджено Законом № 2102-IX від 24.02.2022

    • Алекс Клиент 5 месяцев назад

      В Указі не вказано які саме тимчасові обмеження встановлено в період дії воєнного стану, лише зазначено що певні конституційні права та обов'язки можуть обмежуватися, так, стаття 33 Конституції, але вказано що "за винятком обмежень, які встановлюються законом", тож яким саме Законом встановлено обмеження на виїзд чоловіків від 18 до 60 років в період дії воєнного стану ? В котрий раз запитую і акцентую Вашу увагу, що саме яким ЗАКОНОМ, а не Указом, Постановою або іншим НПА.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Такого Закону немає ( де перелічино коло осіб, котрим заборонено ПЕРЕТИНАТИ КОРДОН).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України