Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 01 ноября 2023, вопрос №95977

Чи дозволено в посадці накопати хорошого ґрунту для дачної ділянки громадянину України?

Чи дозволено в посадці накопати хорошого ґрунту для дачної ділянки громадянину України? Приїхавши на особистому автотранспорті з невеликим причепом.

Ответы юристов (2)

    Босак Назар Орестович

    Доброго вечора. Законодавством України захищено верхній родючий шар земельних ділянок. Зняття грунту в смугах відводу автомобільних шляхів без погодження з шляховими організаціями вважається адміністративним правопорушенням.

    Стаття наступного змісту є в Кримінальному кодексі України.

    Стаття 239-1. Незаконне заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель

    1. Незаконне заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи для довкілля, -

    карається штрафом від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    2. Та сама дія, якщо вона вчинена повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або заподіяла матеріальну шкоду у великому розмірі, -

    карається обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони вчинені шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом або спричинили загибель людей, масову загибель об'єктів тваринного чи рослинного світу або інші тяжкі наслідки, -

    караються обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    Примітка. У цій статті матеріальна шкода вважається заподіяною у великому розмірі, якщо її розмір у сто або більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

    В Кодексі України про адміністративні правопорушення є стаття 53-4.

    Стаття 53-4. Незаконне заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель

    Незаконне заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Яковлєв Едуард Володимирович

    Доброго дня. Копайте. Головне, щоб ніхто не бачив.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України