Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 01 ноября 2023, вопрос №95991 400₴

Направление в область после прохождения ВЛК

Здравствуйте.
Сын прошёл ВЛК в районном ТЦК. Заключение - ограниченно пригодный. Военкомат забрал оригинал заключения ВЛК и направил в областной военкомат якобы для подтверждения, но нигде официально цель не указана. Сына заключение ВЛК полностью устраивало. Он по незнанию, думая, что такова процедура, согласился. Его и ещё таких же ограниченно пригодных погрузили в автобус и повезли в область без каких-либо направлений, а там, вместо подтверждения, он получил направление в ИХ больницу якобы на дообследование, некоторых сразу же признали годными. Естественно, в их больнице ему ставят похожий, но другой диагноз, менее серьезный, который вызывает сомнения для подтверждения ограниченной пригодности.
И вот теперь мы узнаём, что не было законных оснований ему туда ехать.. У сына реальные проблемы со здоровьем.. Как нам действовать в данной ситуации? Обязан ли он сейчас ехать в область с новыми результатами обследования? На каком основании его туда сразу повезли?

Ответы юристов (8)

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброї ночі, Арина.

    "Сын прошёл ВЛК в районном ТЦК. Заключение - ограниченно пригодный. Военкомат забрал оригинал заключения ВЛК и направил в областной военкомат якобы для подтверждения, но нигде официально цель не указана. Сына заключение ВЛК полностью устраивало. Он по незнанию, думая, что такова процедура, согласился. Его и ещё таких же ограниченно пригодных погрузили в автобус и повезли в область без каких-либо направлений, а там, вместо подтверждения, он получил направление в ИХ больницу якобы на дообследование, некоторых сразу же признали годными. Естественно, в их больнице ему ставят похожий, но другой диагноз, менее серьезный, который вызывает сомнения для подтверждения ограниченной пригодности. И вот теперь мы узнаём, что не было законных оснований ему туда ехать.. У сына реальные проблемы со здоровьем.. Как нам действовать в данной ситуации? Обязан ли он сейчас ехать в область с новыми результатами обследования? На каком основании его туда сразу повезли"?

    - Це незаконно, так як рішення ВЛК щодо обмеженої придатності не підлягає затвердженою штатною ВЛК регіону, тільки рішення про визнання тимчасово придатним чи непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Нормативно-правове обґрунтування:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua)

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua)

    Після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

    "Придатний до військової служби";

    "Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";

    "Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку";

    Обмежено придатний до військової служби

    Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період оформлюється довідкою ВЛК (додаток 4 до цього Положення) у двох примірниках, яка дійсна протягом одного року з дня медичного огляду. Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про тимчасову непридатність або непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку підлягає затвердженню штатною ВЛК. Копія довідки видається особі, яка пройшла медичний огляд.

    Придатний (або непридатний) до військової служби за військовою спеціальністю ___ (вказати спеціальність).

    22. Оформлення постанов ВЛК...

    22.3. Постанови ВЛК, які не підлягають затвердженню (контролю) штатною ВЛК, оформляються в день медичного огляду і видаються на руки особі, що пройшла медичний огляд, або в установленому порядку направляються у військову частину. Свідоцтво про хворобу (довідка ВЛК) з постановою, які підлягають затвердженню (контролю) штатною ВЛК, направляються на затвердження (контроль) не пізніше 5-денного терміну після медичного огляду. Свідоцтво про хворобу, довідка ВЛК із затвердженою постановою не пізніше ніж через два дні після їх затвердження та одержання із штатної ВЛК висилаються командиру військової частини, у якій проходить службу військовослужбовець, що пройшов медичний огляд, або начальнику, який направив його на медичний огляд, або видаються на руки представникам військових частин за наявності у них підтверджуючих документів.

    ПРОПОЗИЦІЇ:

    НА НЕЗАКОННІ ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ВИ МАЄТЕ ПРАВО:

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - РЕГІОНАЛЬНОЇ ВЛК - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    - ЦЕНТРАЛЬНОЇ ВЛК МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    3) ТАКОЖ ШЛЯХОМ: "подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    Всього доброго!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Підтвердженню підлягає лише постанова ВЛК про тимчасову непридатність або виключення з обліку, а підтвердження постанови ВЛК про обмежену придатність законом не передбачено.

    Згідно пункту 3.8 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

    Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період оформлюється довідкою ВЛК (додаток 4 до цього Положення) у двох примірниках, яка дійсна протягом одного року з дня медичного огляду. Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про тимчасову непридатність або непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку підлягає затвердженню штатною ВЛК. Копія довідки видається особі, яка пройшла медичний огляд.

    Тому в обов'язковому порядку подавайте скарги до обласного ТЦК, Центральної ВЛК. Зачекайте рішення ЦВЛК, у разі прийняття іншого рішення окрім обмеженої придатності - обов'язково звертайтесь до суду та відстоюйте свої права.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Аріна!

    Спочатку щодо затвердження рішень районих та міських військово-лікарських комісій

    На жаль, станом на сьогодня це вже об'єктивна реальність у діяльності низових ВЛК. Вони втратили у великій мірі свою минулу незалежність. Але це ні в якій мірі не стосується висновків ВЛК про обмежену придатність щодо Вашого сина. Таке може статися хіба що за окремою вимогою обласної ВЛК. Тож, перш ніж судити про законність такого кроку з боку районного ВЛК, треба точно знати, що саме послужили причиною відправки рішення ВЛК щодо Вашого сину в область.

    У відповідності до пункту 3.8 глави 3 розділу II Постанови КМУ № 490 від 18.08.2023 щодо Змін до Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України № 420:

    "Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період оформлюється довідкою ВЛК (додаток 4 до цього Положення) у двох примірниках, яка дійсна протягом одного року з дня медичного огляду. Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про тимчасову непридатність або непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку підлягає затвердженню штатною ВЛК. Копія довідки видається особі, яка пройшла медичний огляд".

    Отже, затведження постанов районих та міських військово-лікарських комісій - явище відтепер обов'язкове в згаданих вище випадках, і згідно з пунктом 20.2 глави 20 розділу ІІ Положення:

    "Постанови ВЛК розглядаються, затверджуються, контролюються, а за необхідності переглядаються відповідною штатною ВЛК".

    При тому Вашому сину необов'язково їхати в область для підтвердження своїх діагнозів. По-перше, оскільки відправка його рішення ВЛК до обласної комісії є не зовсім стандартною, а, по-друге, через те, що перевірка рішень низових ВЛК в таких випадках відбувається в заочному режимі - на підставі тих документів, які супроводжують відповідні постанови ВЛК. Така перевірка часто носить формальний характер і боятися її не варто.

    Інша справа, якщо обласна ВЛК з якихось суб'єктивних причин відмінить рішення районної ВЛК про обмежену придатність до військової служби Вашого сина. Тоді в нього з'являється право на оскарження такого рішення.

    Можливість оскарження висновків ВЛК передбачена Наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402 (зареєстрований в Мінюсті 17.11.2008 за № 1109/15800) «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України».

    Згідно з п. 2.4.10 р. 2 Положення постанова ВЛК (військово-лікарської комісії) регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК (Центральної військово-лікарської комісії).

    Відповідно до п. 2.3.5 р. 2 Положення постанови ЦВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку.

    Оскарження постанови ВЛК регіонів:

    - постанови ВЛК районного (міського) військового комісаріату переглядаються ВЛК військового комісаріату Автономної Республіки Крим, областей, міста Києва;

    - переглядати або скасовувати постанови підпорядкованих ВЛК мають право ВЛК регіонів (постанову про придатність до військової служби колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення зі Збройних Сил України має право переглядати тільки ЦВЛК);

    - постанови будь-яких ВЛК можуть переглядатися ЦВЛК. Постанову про придатність до військової служби колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення зі Збройних Сил України має право приймати або переглядати тільки ЦВЛК.

    Для перегляду відповідного рішення (Постанови) медкомісії Вашому сину необхідно подати у ВЛК вищого рівня або ЦВЛК заяву про перегляд оскаржуваної постанови ВЛК нижчого рівня та додати до заяви всі наявні документи, видані військово-лікарською комісією, рішення якої переглядається. Також в заяві необхідно вказати причини ініціювання перегляду, додати результати попередніх обстежень, медичних документів, на підставі яких його було визнано обмежено придатним до військової служби.

    Оскарження рішення ВЛК в суді здійснюється в порядку адміністративного судочинства відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України.

    Крім того, працює спеціально створена гаряча лінія Міноборони. До неї можна зателефонувати за номерами:

    0800 500 410, 0800 500 442, 044 454 44 99.

    Насамкінець, скажу таке: визнання Вашого сина обмежено придатним не звільняє його від мобілізації, але надає йому певні переваги перед повністю придатними військовозобов'язаними

    Так у відповідності з пунктом г) статті 20.3 Наказу МОУ №402 від 14 серпня 2008 року Про затвердження Положення про військово-лікарську експфертизу в Збройних Силах України:

    "г) "Обмежено придатний до військової служби"

    Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.".

    Виходячи з логіки зазначеного пункту Положення та фізичних особливостей кожного окремого військовослужбовця в більшості випадків особам цієї категорії категорично заборонена важка фізична праця, як також надмірні емоційно-психологічні навантаження!

    В таких випадках Ваш син у статусі військовослужбовця може:

    по-перше, вимагати роз'яснення незаконного наказу командира;

    по-друге, оскаржувати такий наказ до вищого командування або ж прямо до суду!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Арино!

    Сын прошёл ВЛК в районном ТЦК. Заключение - ограниченно пригодный. Военкомат забрал оригинал заключения ВЛК и направил в областной военкомат якобы для подтверждения, но нигде официально цель не указана. Сына заключение ВЛК полностью устраивало. Он по незнанию, думая, что такова процедура, согласился. Его и ещё таких же ограниченно пригодных погрузили в автобус и повезли в область без каких-либо направлений, а там, вместо подтверждения, он получил направление в ИХ больницу якобы на дообследование, некоторых сразу же признали годными. Естественно, в их больнице ему ставят похожий, но другой диагноз, менее серьезный, который вызывает сомнения для подтверждения ограниченной пригодности.И вот теперь мы узнаём, что не было законных оснований ему туда ехать.. У сына реальные проблемы со здоровьем.. Как нам действовать в данной ситуации?

    Для початку, бажано з'ясувати, які саме у нього проблеми зі здоров'ям, аби розуміти всю ситуацію. Якщо діагнози серйозні, можливо є взагалі варіант оформити йому групу інвалідності.

    Також треба детальніше дізнатись, на якому етапі зараз у нього процес переогляду.

    По факту, ці дії працівників ТЦК та СП є незаконними, але на практиці ну дуже часто висновки районних (міських) ВЛК перегладаються ВЛК при обласних ТЦК та СП.

    Обязан ли он сейчас ехать в область с новыми результатами обследования?

    Якщо процедура вже почата, ВЛК потрібно пройти до кінця. Ви повинні розуміти, що його мають право мобілізувати і з обмеженою придатністю, це чітко передбачено законодавством. Більше того, !!! дуже важливо усвідмолювати, що згідно з новими правилами оскарження результатів комісії, оскаржити результати районної (міської) ВЛК можливо лише в порядку підпорядкування до обласної ВЛК, результати обласної ВЛК - вже до штатних ВЛК (ЦВЛК або Регіональна ВЛК).

    Тому якщо навіть його, не дай Боже, визнають придатним до військової служби, рішення можна буде оскаржити, не хвилюйтесь.

    На каком основании его туда сразу повезли?

    На жаль, але законних підстав для цього не було, але вони могли мобілізувати його і з обмеженою придатністю.

    У першуч чергу треба бачити МЕДИЧНІ ДОКУМЕНТИ, аби зрозуміти ступінь захворювання та взагалі на що можливо розраховувати.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Арина Клиент 6 месяцев назад

    Дякую за увагу до мого питання.. Підкажіть, будь ласка, як детальніше дізнатись, на якому етапі зараз у нього процес переогляду. Його направили в обласну лікарню і все. Він пройшов обстеження, отримав там висновок, але ще нікуди його не відніс. Зараз знаходиться на лікарняному.

    Стосовно медичних висновків, будь ласка, зорієнтуйте, на що можна розраховувати. (У сина постійно болять ноги, не сісти, не встати без опори не може) Я розумію, що обмежених також зараз забирають, але ж маю надію, що не на передову з такими ногами.

    Перший діагноз, отриманий для районної ТЦК:

    (М15) Остеоартроз гомілково-стопних суглобів R ст.II, колінних суглобів ст.I.

    Ускладнення: ФНС I-II ст.(ФН колінних суглобів II ст). П'яткова шпора праворуч.

    Другий діагноз, отриманий для обласного воєнкомату:

    (М45) Спондилоартрит, активність I ст, HLA-B27-асоційований, периферична форма з ураженням колінних, гомілковостопних суглобів, єнтезопатія правої п'яткової кістки.Ускладнення: ПФС I ст. Рентген-стадія I. Вторинний остеоартроз.

    Також там отримав лікувальні та трудові рекомендації на 3-6 місяців.

    • Кирда Вячеслав Володимирович
      100%

      Арино!

      Скоріше за все стан речей є таким, що на Вашого сина вже заведена картка для проходження огляду ВЛК при обласному ТЦК та СП. І мабуть, він отримав направлення для додаткового обстеження в обласну лікарню. Далі ці документи йому потрібно віднести знову до ВЛК при обласному ТЦК та СП.

      Якщо йому не було визначено строку для проходження обстеження у обласній лікарні - це загалом добре, адже як такі строки проходження ВЛК наразі не врегульовані.

      Що стосується діагнозів, то тут треба консультуватись з профільними лікарями, оскільки без медичної освіти складно їх проаналізувати. А для консультації з лікарями потрібно мати повну виписку із лікарні, а не просто витяг діагнозів.

    • Дерій Владислав Олегович

      Пані, Арино, зі спондилоартритом Вашого сина повинні визнати обмежено придатним або непридатним до військової служби із виключенням з військового обліку, повна придатність для громадян з таким діагнозом - не передбачена.

      Згідно статті 60 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, військовозобов'язані зі спондилоартритом можуть бути визнані обмежено придатними або непридатними із виключенням з військового обліку.

      Згідно Пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб до пункту «А» статті 60, який передбачає непридатність до військової служби та виключення з військового обліку належать ревматоїдний (у тому числі ювенільний), псоріатичний, подагричний артрит, спондилоартрит, анкілозуючий спондиліт з вираженими змінами в суглобах та хребті за даними рентгенографії (III стадія та вище), зі значними порушеннями функцій опорно-рухового апарату (порушення функції суглобів та хребта II ступеня та вище) та/або ураженням інших органів та систем (системні форми з ураженням серця, судин, легень, нервової системи, нирок, очей) та стійкою втратою працездатності.

      Можливо, Вашого сина направили до обласної ВЛК щоб підтвердити діагноз про виключення. Тому завчасно хвилюватись не потрібно. Чекайте на рішення ВЛК як мінімум його повинні визнати обмежено придатним.

      В протилежному випадку - рішення ВЛК потрібно обов'язково оскаржувати.

      • Арина Клиент 6 месяцев назад

        Але ж в нього написана 1 стадія. Тому під пункт а) він не підпадає, пункт б) в старій редакцій хвороба Бехтерева була в початковій стадії, а зараз її видалили там. А в першому діагнозі спондилоартрит не був виявлений, тому й не зрозуміло, що від нього хочуть.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України