Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Бухгалтерский учет, 06 ноября 2023, вопрос №96222

Чи можна надавати свій ЕЦП бухгалтеру на аутсорсі?

Всіх вітаю!

Скажіть будь ласка, чи можна надавати бухгалтеру на аутсорсі свій ЕЦП для оформлення та подання податків? Наскільки це може бути небезпечна та які наслідки цього можуть бути саме для мене (чи зможуть на мене оформити кредит у банку і т.д.)?

Дякую!

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович

    Я Вам не раджу цього робити.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Валерію!

    Як правило, це доволі поширена практика, але все залежить від Вашої довіри до таких осіб, зокрема до бухгалтера. Загальновідомі правила та звичаї в таких ситуаціях говорять, що Ви не повинні нікому ні в якому разі передавати свої особисті дані, у тому числі електронний цифровий підпис.

    Але повторюсь: якщо Ви довіряєте даній особі на 100 %, + Ваші взаємовідносини оформлені належним чином = нічого негативного не має статись.

    Успіхів. Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Валерію!

    Прямої заборони на передачу особистого електронного підпису іншим особам не чинним законодавством не передбачено.

    Проте у відповіднсті зі статтею 12 Закону України «Про електронні довірчі послуги»:

    "2. Користувачі електронних довірчих послуг зобов’язані:

    забезпечувати конфіденційність та неможливість доступу інших осіб до особистого ключа;

    невідкладно повідомляти надавача електронних довірчих послуг про підозру або факт компрометації особистого ключа;

    надавати достовірну інформацію, необхідну для отримання електронних довірчих послуг;

    своєчасно здійснювати оплату за електронні довірчі послуги, якщо така оплата передбачена договором між надавачем та користувачем електронних довірчих послуг;

    своєчасно надавати надавачу електронних довірчих послуг інформацію про зміну ідентифікаційних даних, які містить сертифікат відкритого ключа;

    не використовувати особистий ключ у разі його компрометації, а також у разі скасування або блокування сертифіката відкритого ключа".

    Тому фактично, передача КЕП іншій особі є порушенням його конфіденційності та компрометацією інформації, що містить такий підпис.

    Щодо ризиків для Вас, то це питання довіри до особи, якій Ви надаєте право користування Вашим ЕЦП. Наприклад, використовуючи Вашу ЕЦП є можливість підписати документи при оформленні кредиту...Як також ця особа може отримати доступ до Ваших персональних даних, наприклад, у Дії... Отже, я би рекомендував Вам без 100% довіри з Вашого боку до цього бухгалтера надавати їй у користування Ваш ЕЦП.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Льгов Валерий
      Льгов Валерий 5 месяцев назад

      Юрист, г. Херсон, 4 года опыта

      Общаться в чате

      Дуже дякую за відповідь! Все зрозуміло та доступно!)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України