Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 08 ноября 2023, вопрос №96380

Стоит ли подавать иск в суд на увеличение суммы алиментов

Добрый день. Можно ли, подав официально в суд на алименты, добиться увеличения суммы выплат. Сейчас алименты составляют 1500 грн. Дочке 9 лет. Отец работает официально, но какая у него официальная з.п. я не в курсе.

Ответы юристов (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тетяна!

    Розмір аліментів, визначений за рішенням суду або за домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі:

    • зміни матеріального або сімейного стану;
    • погіршення або поліпшення здоров’я когось із них;
    • інших випадках, передбачених Сімейним кодексом України.

    Отже, для збільшення аліментів потрібна підстава.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Татьяна Клиент 6 месяцев назад

      Дякую. Дякую велике

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу! Був радий допомогти.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Вітаю,

    Якщо у вас сума аліментів 1500 грн, то у вас вона визначена в твердій сумі. Можна за наявності доказів витрат змінити або фіксовану суму або спосіб стягнення аліментів - зокрема на частку від доходу. Однак всі обставини треба детально вивчати і писати позов обгрунтовано, а не робити припущення.

    Татьяна Клиент 6 месяцев назад

    Да. такую сумму определил сам отец и переводом средств занимается бухгалтерия фирмы, в которой он трудоустроен. Опять-таки, предполагаю, что он не сидит на минимальной з.п. в должности экспедитора

    Лазановський Василь Володимирович

    Доброго дня.

    Розмір аліментів, визначений судовим рішенням або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника або одержувача аліментів у зв`язку зі зміною матеріального чи сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров`я когось із них. Якщо суд встановить, що матеріальне становище платника аліментів, дозволяє йому утримувати дитину, він може збільшити розмір аліментів (частку заробітку (доходу), яка буде стягуватися як аліменти на дитину), що підлягає стягненню з платника аліментів. Свідченням зміни матеріального становища платника аліментів є зміна доходів, витрат, активів тощо. Під зміною сімейного стану розуміється з`явлення у сім`ї платника або одержувача аліментів осіб, яким вони за законом зобов`язані надавати утримування і які фактично знаходяться на їх утриманні. Таким чином, особа, яка одержує аліменти - одержувач аліментів, може звернутися до суду з позовом про збільшення розміру аліментів на дитину, якщо погіршилося його матеріальне становище, сімейний стан чи стан його здоров`я або ж покращилося матеріальне становище, сімейний стан чи стан здоров`я платника аліментів.

    Якщо у вас є законодавчо визначені підстави збільшення розміру аліментів, можете звертатись до суду з відповідним позовом. Однак, якщо Ви ви не доведете суду що погіршилось Ваше матеріальне становище, або покращилось становище платника аліментів. суд у задоволені Ваших позовних вимог відмовить, кажу як працівник суду.

    Грунт Юлія Володимирівна
    Грунт Юлія Володимирівна 6 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 13 лет опыта

    Рішення щодо утримання та розвитку дітей вирішуються між батьками спільно, за їх домовленістю (шляхом укладення нотаріально посвідченого договору).

    Аліменти не можуть бути меншими 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і повинен забезпечувати рівень утримання дитини, що відповідає її інтересам, здоров’ю та рівню розвитку.

    Отже, якщо розмір аліментів був встановлений між батьками за їх домовленістю, шляхом укладення відповідного нотаріального договору, їм необхідно внести зміни до такого договору, шляхом визначення нового розміру аліментів, який більше відповідає потребам дитини. Такі зміни також посвідчуються нотаріально.

    В тому ж разі, коли дійти згоди щодо розміру аліментів батькам не вдається, їх розмір визначається в судовому порядку.

    Суд, при визначенні розміру аліментів, враховує такі обставини як:

    • стан здоров'я та матеріальне становище дитини, платника аліментів;
    • наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дітей;
    • наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів;
    • наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;
    • доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;
    • інші обставини, що мають істотне значення.

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України