Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Международное право, 09 ноября 2023, вопрос №96441 650₴

Чи має право Міграційна служба Данії вилучати телефон в українця під час співбесіди?

Чи має право Міграційна служба Данії вилучати телефон для перевірки на невизначений час в українця під час проведення співбесіди? Якщо так, то на якій підставі і чи повинні надати певний документ про вилучення? Військовий приїхав на лікування і для цього спершу потрібно отримати певні документи. Зробили допит протягом 10-ти годин, нічого не виявили, але сказали віддати телефон для перевірки. Він сказав, що це особиста приватна власність і вони пригрозили викликати поліцію і типу вона забере. Не віддають третій день. Потрібна відповідь, щоб знати , чи звертатись там до юристів, чи вони дійсно мають на це право.

Ответы юристов (10)

    Богун Сергій Павлович

    На це питання важко відповісти. Раджу з цього питання звернутися до консульської установи України в Королівстві Данія. Згідно законодавства на консульської установи покладений обов'язок надання правової допомоги громадянам України, що перебувають за кордоном.

    • Анастасія Клиент 5 месяцев назад

      Дякую вам!!!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    46.2%

    Вітаю, Анастасія!

    На жаль, але дати точну відповідь на дане питання зможуть тільки юристи Данії, оскільки питання регулюється їх місцевим законодавством.

    Якщо проводити аналогію з українським законодаством, звичайно, вилучення телефону має відбуватись лише з дозводу слідчого судді або суду. Дозволом на такі дії має бути відповідна ухвала.

    Як мінімум, Ви можете спитати, на якій підставі та в рамках чого вони вилучити телефон у громадянина України. Також раджу звернутись з цього питання до Консульства України в Данії.

    Контакти

    адреса:

    Toldbodgade 37A, 1253 København K

    телефон:

    e-mail:

    • Анастасія Клиент 5 месяцев назад

      Дуже вдячна вам!!

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Дякую Вам!

        Щастя Вам та всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    46.2%

    Доброго дня, Анастасія!

    Перш за все рекомендую військовому негайно звернутись до української дипустанови в Данії за захистом своїх порушених прав!

    Це можна зроби тут (телефони, та адреса Посольства України):

    https://denmark.mfa.gov.ua/persons

    або тут (телефони, та адреса Посольства України):

    https://www.facebook.com/consulUADK/?locale=uk_UA

    Кожен громадянин України, який перебуває за кордоном, може звернутися до консульської установи України по допомогу. Це можна зробити таким чином:

    • зателефонувати до консула особисто або до будь-якого співробітника консульської установи України, чи передати інформацію через третю особу, гуманітарну організацію;
    • особисто прийти на консульський прийом;
    • звернутися факсом чи поштою. У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, контактний телефон (факс), громадянство та викладено, по можливості – детально, суть проблеми. Зазначене звернення повинно бути підписано заявником із зазначенням дати;
    • направити своє звернення електронним зв’язком на адресу консульства;
    • звернутись до будь-якої офіційної установи або ж до неурядової правозахисної організації з проханням передати відповідну інформацію консулу України.
    Що означає вилучення телефону міграційною службою Данії мені судити складно. В українських же реаліях це міра виправдана.

    Враховуючи особливості та характер російсько-української війни, весною 2022 року Верховна Рада України прийняла зміни до Кримінального кодексу України та передбачила відповідальність за несанкціоноване поширення інформації про переміщення зброї, Збройних Сил України чи військових формувань. За поширення інформації, яка не була розміщена Генеральним штабом Збройних Сил України, Міноборони чи в офіційних джерелах відповідних відомств країн-партнерів, передбачене позбавлення волі. Досудовим розслідуванням буде займатися Служба безпеки України. А до людей, яких підозрюють або обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення зброї, Збройних Сил України чи військових формувань може застосовуватися запобіжний захід – тримання під вартою.

    Окрім цього, інший закон розширив право правоохоронців на доступ до електронних пристроїв. Експерти зазначають, що за цим законом слідчі чи прокурори можуть отримати доступ до комп’ютерів чи телефонів не чекаючи на дозвіл суду. На час воєнного чи надзвичайного стану тимчасовий доступ до речей та інформації погоджуватиме прокурор.

    Закон навіть дозволяє вилучати чи арештовувати пристрої, якщо є достатні підстави вважати, що інформація з таких пристроїв має значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні (наприклад, щодо тероризму чи посяганню на територіальну цілісність України). Проте критерії “достатності підстав” у даному випадку не визначені, а об’єктивна оцінка можлива лише на етапі оскарження такого вилучення чи арешту.

    Таким чином, право на таємницю кореспонденції може опинитися під загрозою.

    Враховуючи такі зміни, правоохоронні органи можуть перевіряти вірогідне “знаряддя злочину” – ваш телефон, що може містити несанкціоноване фото чи відео.

    РЕКОМЕНДАЦІЇ ПРИ ОГЛЯДІ ТЕЛЕФОНУ

    Ні профільний закон, ні порядок Уряду не деталізують поняття “річ” для цілей поверхневого огляду, нормативно не визначено і в чому полягає “огляд речі”, “вміст речі” у контексті мобільного телефону та інформації, яку він містить.

    З одного боку, телефон, безперечно, є річчю, матеріальним предметом. Проте з іншого, чи повинен первинний огляд на вулиці, наприклад, на блокпості, передбачати огляд усього його вмісту, галереї знімків, листування, вмісту додатків, які можуть зберігати фото чи містити іншу конфіденційну або ж просто чутливу інформацію? На сьогодні питання таємниці листування, адвокатської таємниці не врегульоване.

    Та попри окремі невизначеності національного законодавства, враховуючи чинні норми ми рекомендуємо:

    1. Будьте тактовні при спілкуванні. Пам’ятайте, що прохання про огляд має на меті вберегти нас та нашу державу від зовнішньої загрози та відвернути значно більший ризик для життя, аніж тимчасовий дискомфорт на блокпосту чи вулиці при огляді;
    2. Уточнювати ім’я, посаду, звання та запитувати посвідчення особи, яка здійснює огляд лише за потреби. Поліцейський зобов’язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред’явити на вимогу службове посвідчення, надавши можливість ознайомитися з викладеною в ньому інформацією, не випускаючи його з рук. А от для військовослужбовців закон аналогічних правил не встановлює. У такому випадку можна уточнити підрозділ, де служить людина, а також звернути увагу на знаки розрізнення до військової форми одягу: погон (військове звання), нарукавний знак та нагрудний знак (прізвище військовослужбовця). Це допоможе впевнитися, що військовослужбовець представляє певний підрозділ та у випадку порушень – звернутися зі скаргою до командування службовця. Найчастіше, перевірку проводять саме поліцейські або ж військовослужбовці бригад територіальної оборони, чиї емблеми публічні та відомі;
    3. Уточніть, яка саме інформація на телефоні підлягає огляду;
    4. Повідомте завчасно, якщо запитана до огляду інформація носить конфіденційний характер (наприклад, адвокатська таємниця у листуванні, медична таємниця, або особисті чутливі дані у галереї знімків);
    5. Покажіть військовослужбовцю чи поліцейському запитувану інформацію, за можливості не передаючи телефон, особливо якщо на ньому містяться чутливі дані.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Анастасія Клиент 5 месяцев назад

      Дуже Вам вдячна!!!

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу! Завжди готовий допомогти!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 5 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрий вечір.

    Відповідно до п. а, b ч. 3 ст. 6 Європейської конвенції про захист прав людини, кожний обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення має щонайменше такі права: бути негайно і детально поінформованим зрозумілою для нього мовою про характер і причини обвинувачення, висунутого проти нього; мати час і можливості, необхідні для підготовки свого захисту. Зі змісто вказаних положень можна дійти висновку від повідомлення по характер обвинувачення залежить своєчасне вижиття заходів з підготовки правопорушником ( його захисником) захисту. Таким чином, не точне або не повне повідомлення про характер обвинувачення є порушенням ч. 3 ст. 6 Європейської конвенції про захист прав людини, що в свою чергу впливає на можливість використання права на захист.

    Тому, так, такі дії поліції порушують закріплені конвецією права людини.

    Ви можете звернутись до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, надіславши звернення на адресу 01008, м. Київ-08, вул. Інститутська, 21/8 або на електронну пошту hotline@ombudsman.gov.ua, чи звернувшись за телефоном 0800-50-17-20.

    По-перше терміново зверніться до Міністерства закордонних справ України (01018, м. Київ, Михайлівська площа, 1, тел.:+38 (044) 224-57-20).

    По-друге Вам бажано заручитися підтримкою місцевого адвоката, який проживає та працює на території тієї країни, де у вас сталася ця ситуація.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    7.7%

    Доброго вечора, Анастасія!

    Чи має право Міграційна служба Данії вилучати телефон для перевірки на невизначений час в українця під час проведення співбесіди?

    - НІ, ТАК НЕ МАЮТЬ ВЧИНЯТИ НЕ МАЮТЬ ПРАВО.

    МАЮТЬ ПРАВО ОЗНАЙОМИТИСЯ У ПРИСУТНОСТІ ВЛАСНИКА І ПОВЕРНУТИ ВЛАСНИКУ.

    Якщо так, то на якій підставі і чи повинні надати певний документ про вилучення?

    - ЯКЩО ВСЕ-ТАКИ ВИЛУЧИЛИ, ТО ОБОВ'ЯЗКОВО ПОВИННО БУЛИ СКЛАСТИ ДОКУМЕНТ, У ПРИСУТНОСТІ ПЕРЕКЛАДАЧА, НАДАТИ КОПІЮ ВЛАСНИКУ.

    Військовий приїхав на лікування і для цього спершу потрібно отримати певні документи. Зробили допит протягом 10-ти годин, нічого не виявили, але сказали віддати телефон для перевірки. Він сказав, що це особиста приватна власність і вони пригрозили викликати поліцію і типу вона забере. Не віддають третій день. Потрібна відповідь, щоб знати, чи звертатись там до юристів, чи вони дійсно мають на це право.

    - ТРЕБА ЗВЕРТАТИСЯ СПОЧАТКУ ДО ПОСОЛЬСТВА УКРАЇНИВ ДАНІЇ, АДВОКАТА В ДАНІЇ, ПОТІМ РАЗОМ З ПРЕДСТАВНИКОМ ПОСОЛЬСТВА УКРАЇНИ В ДАНІЇ ТА АДВОКАТОМ ДО ПОЛІЦІЇ ДАНІЇ, А ЯКЩО ЦЕ НЕ ДАСТЬ РЕЗУЛЬТАТУ - ДО СУДУ.

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України