Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 09 ноября 2023, вопрос №96445

Перепланування зі зміною кількості кімнат

Добрый день, 20 років тому було здійснено перепланування квартири, в результаті якого 3-кімнатна квартира стала 2-кімнатною шляхом об'єднання 2 житлових кімнат і кладовки., знесення міжкімнатних перегородок (не несучи) Загальна і житлова площі залишились без змін, несучи конструкції також без змін. Збираюсь подарувати квартиру сину, для чого необхідно зробити нових техпаспорт. Яку назву у технічному паспорті буде мати це перепланування: реконструкція чи зміна складу квартири, чи якусь іншу?

Ответы юристов (2)

    Богун Сергій Павлович

    Перепланування квартири – це зміна розмірів житла згідно із проектною документацією. Під час перепланування можна зміщувати або зносити перегородки у помешканні, а також додавати нові деталі. Однак зачіпати несучі конструкції – ні.

    Процес реконструкції житла більш кардинальний порівняно із переплануванням. Його складніше виконати. І для цього потрібно значно більше дозволів з відповідних структур.

    Порядок унесення поточних змін до інвентаризаційних документів

    1. Внесення змін до інвентаризаційних справ проводиться зберігачем.

    2. Всі виправлення, доповнення в технічних паспортах скріплюються підписом керівника суб'єкта господарювання (для юридичних осіб).

    3. За наявності змін у складі, плануванні та технічному стані об'єкта виготовляється новий технічний паспорт.

    4. Усі матеріали мають бути пронумерованими за порядком їх розміщення в інвентаризаційній справі та внесеними до опису інвентаризаційної справи.

    5. Зміни у схематичних планах територій, основних будинках, допоміжних (господарських) будівлях і спорудах установлюються шляхом зіставлення даних, відображених у наявних планах та описах, зі справжнім станом об'єктів під час безпосереднього обстеження на місці.

    6. Виявлені зміни заносяться до нових абрисів (ескізів) з подальшим виготовленням нових планових і текстових матеріалів (інвентаризаційні плани, журнали, експлікації тощо).

    7. Надання достовірної інформації з матеріалів технічної інвентаризації та зняття копій з них на запити фізичних та юридичних осіб проводяться безпосередньо працівниками зберігача.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Світлана!

    Мова тут повинная йти про перепланування.

    Юридичний зміст поняття «перепланування» та його визначальні характеристики можемо відслідкувати через призму норм Житлового кодексу Української РСР від 30.06.1983 року №5464-Х (далі - Житловий кодекс) та Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених Наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 року № 76.

    Так, у статті 100 Житлового кодексу визначено, що виконання наймачем робіт з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення, які не передбачають втручання в несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, не потребують отримання документів, що дають право на їх виконання. Після завершення зазначених робіт введення об’єкта в експлуатацію не потребується. Ця норма кореспондує із приписами статті 152 Кодексу в частині виконання власниками робіт із переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення приватного житлового фонду.

    Виконання робіт, визначених частиною першою статті 100 Житлового кодексу, внаслідок яких змінюється площа, кількість чи склад приміщень у будинках державного чи громадського житлового фонду, допускається за письмовою згодою наймодавця (орендодавця), якщо інше не передбачено договором найму (оренди).

    У відповідності до п.1.4.5 Правил утримання жилих та прибудинкових територій, для отримання дозволу на переобладнання або перепланування жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень їх власник або уповноважена ним особа, наймач (орендар) приміщення за згодою його власника подають до органу місцевого самоврядування заяву про надання дозволу на переобладнання або перепланування та, у разі необхідності, можуть подаватися такі документи:

    • § копія свідоцтва на право власності або договору найму (оренди) приміщення;
    • § копія поповерхових планів, завірених в установленому порядку;
    • § проект переобладнання або перепланування жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень, погоджений в установленому порядку;
    • § згода власників, співвласників (наймачів) або уповноважених ними осіб на переобладнання та перепланування приміщень, що перебувають у їх спільній власності.

    Заява направляється до відповідного органу архітектури та містобудування при органі місцевого самоврядування. І вже після отримання рішення від органу місцевого самоврядування про надання дозволу на перепланування/переобладнання замовник може розпочинати здійснення повного спектру будівельних робіт із перепланування згідно із проектом.

    Таким чином, під переплануванням розуміємо вид робіт, які виконуються шляхом перенесення, розбирання і влаштування перегородок, перенесення і влаштування дверних прорізів без втручання в несучі конструкції та зі збереженням зовнішніх геометричних розмірів, а саме:

    • демонтаж або влаштування вбудованих шаф, антресолей і комор у допоміжних приміщеннях;
    • влаштування чи закриття дверних прорізів у внутрішніх некапітальних стінах між двома житловими кімнатами, житловою кімнатою та коридором, житловою кімнатою та кухнею, кухнею та коридором;
    • влаштування перегородок в підсобних приміщеннях з легких матеріалів;
    • збільшення площі допоміжних (нежитлових) приміщень за рахунок коридору;
    • зменшення площ за рахунок утеплення, оздоблення стін;
    • об’єднання приміщень шляхом демонтажу перегородок і ненесучих стін;
    • засклення балконів і лоджій;
    • об’єднання ванної кімнати і туалету в один санвузол без втручання в загальнобудинкову вентиляційну шахту;
    • збільшення житлової площі за рахунок зменшення нежитлових приміщень.

    Для того щоб легалізувати перепланування квартири або її реконструкцію будуть потрібні, в залежності від ситуації, розроблений проект або дозвіл на внесення в нього змін. Розробкою такої документації мають право займатися організації, які мають на цей вид діяльності відповідні ліцензії. Готується проект на основі технічних умов (ТУ), які видають служби, що займаються експлуатацією та підведенням до об’єктів інженерних мереж, а також установи, що здійснюють нагляд за безпекою експлуатації об’єктів нерухомості.

    Оформлення дозволу на перепланування квартири проводиться на підставі документів, що підтверджують право власності на нерухомість і засвідчують особу її власника. Будь-які будівельні роботи можна проводити відповідно до дозволу, за отриманням якого необхідно звернутися в ДАБІ або центр адміністративних послуг.

    Оформлення дозволу на перепланування квартири або її реконструкцію проводиться після подання відповідної декларації. Вона має типову форму для кожного виду робіт. Заповнювати документ потрібно з особливою уважністю. Помилки в заповненні декларації можуть стати причиною відмови у видачі дозволу на проведення робіт. Термін дії такого дозволу обмежується закінченням робіт з перепланування або реконструкції. Після цього необхідно здати об’єкт нерухомості в експлуатацію.

    Наступним кроком стане отримання акту приймання робіт і замовлення технічного паспорту на об’єкт. Без цього легалізувати перепланування квартири або її реконструкцію не вийде. Виготовляються технічні паспорти в БТІ, як в приватних, так і комунальних, за місцем знаходження об’єкту. До їх оформлення залучаються сертифіковані фахівці. Після отримання документів в ДАБІ подається нова декларація про введення квартири в експлуатацію. Проводиться вона на підставі даних нового технічного паспорту.

    Узаконити реконструкцію квартири доведеться з двох основних причин. По-перше, для того щоб мати можливість проводити з нерухомістю всі види угод – продавати, дарувати, здавати в оренду, заповідати чи надавати в заставу. А по-друге, для того щоб не потрапити під кримінальну або адміністративну відповідальність.

    Всі будівельно-ремонтні роботи, пов’язані з реконструкцією або переплануванням нерухомості, що проводяться без відповідного дозволу є незаконними. Власник такої нерухомості, який не зумів узаконити нове планування житла в Києві і країні, може отримати не тільки штраф, але і реальний термін.

    Узаконити нове планування житла можна і в судовому порядку. Вдаються до такого способу в тому випадку, коли легалізувати перепланування квартири або її реконструкції іншим способом не вдається. Це самий дорогий і тривалий шлях.

    Процедура легалізації реконструкції або перепланування вимагає спеціальних знань, тому краще відразу звернутися за допомогою до спеціалістів, які займаються оформленням необхідних документів «під ключ».

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України