Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Права человека, 10 ноября 2023, вопрос №96553

Хочу переїхати від батьків у 16 років

Я вже питала чи можна в 16 років переїхати від батьків. Я хочу переїхати від батьків, бо в мене є на це причина. Я буваю сварюся з мамою, і якщо щось скажу не так, вона починає кричати, в нас бувають якісь сварки, я просто вже просто буваю не виношу, і починаю плакати, проблеми з психікою. Багато чого забороняє, буває що не дає договорити до кінця і в мене дуже строгі батьки. Проблеми в сім'ї.
Я хотіла спитати, якщо я не скажу цього мамі що я переїжджаю і на приклад станеться таке що моя мама на приклад приїде з поліцією, то поліція буде на стороні мами? І я просто навіть не знаю, як ви зможете мені допомогти.

Ответы юристов (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Ви маєте право проживати самостійно з 14-річного віку.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Соня!

    Відповідно до статті 29 ЦКУ:

    "1. Місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

    2. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються Законом України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні".

    Згідно із статтею 13 Законом України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні":

    "Вільний вибір місця проживання обмежується щодо:

    осіб, які не досягли 14-річного віку;"

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України