Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 15 ноября 2023, вопрос №96811 250₴

Чи можна відкликати позивну заяву пісьля розгляду та ухвали?

Судове рішення по справі про розлучення ухвалило моє клопотання. Чи можу я відкликати свою позивну заяву?

Ответы юристов (12)

    Адвокат Денисов Олександр Сергійович
    10%
    Адвокат Денисов Олександр Сергійович 5 месяцев назад

    Адвокат, г. Першотравенск, 12 лет опыта

    Доброго дня. Відповідно до ЦПК України позовна заява повертається, якщо до постановлення ухвали про відкриття провадження у справі від позивача надійшла заява про врегулювання спору або про відкликання позовної заяви.

    Отже. якщо у Вашому випадку Ухвалено рішення суду про розірвання шлюбу, шлюб вважається розірваним, та відкликати заяву не можна

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо ще не приймалося рішення про розірвання шлюбу, а тільки відкрито судову справу, ви маєте право написати відзив на позовну заяву.

    Правозахисник Корнійчук Євген Іванович, маю всі необхідні знання та навички для вирішення питань будь якої складності.

    Мамай Ірина Євгеніївна
    14%

    Було б добре бачити що ви маєте на увазі під словом судове рішення. Може це лише ухвала про відкриття провадження. Бо якщо уже є рішення, то хіба скаргу писати апеляційну другій стороні і відмовлятися від позову в апеляції.

    Стаття 373 ЦПК Відмова позивача від позову та мирова угода сторін

    1. В суді апеляційної інстанції позивач має право відмовитися від позову, а сторони - укласти мирову угоду відповідно до загальних правил про ці процесуальні дії незалежно від того, хто подав апеляційну скаргу.

    2. Якщо заява про відмову від позову чи мирова угода сторін відповідають вимогам статей 206, 207 цього Кодексу, суд постановляє ухвалу про прийняття відмови позивача від позову або про затвердження мирової угоди сторін, якою одночасно визнає нечинним судове рішення першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, та закриває провадження у справі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16%

    Доброго дня, Дмитре!

    По-перше, позивач має право забрати позовну заяву на будь-якій стадії цивільного судочинства, аж до ухвалення судом рішення у справі у першій інстанції, тобто по суті.

    Якщо ж рішення суду вже відбулося, то, на жаль, тоді це можна зробити лише в апеляційній інстанції у відповідності із статтею 373 Цивільного процесуального кодексу України:

    "1. В суді апеляційної інстанції позивач має право відмовитися від позову, а сторони - укласти мирову угоду відповідно до загальних правил про ці процесуальні дії незалежно від того, хто подав апеляційну скаргу.

    2. Якщо заява про відмову від позову чи мирова угода сторін відповідають вимогам статей 206, 207 цього Кодексу, суд постановляє ухвалу про прийняття відмови позивача від позову або про затвердження мирової угоди сторін, якою одночасно визнає нечинним судове рішення першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, та закриває провадження у справі".

    По-друге, для того, щоб забрати позовну заяву з суду першої чи апеляційної інстанції, необхідно заявити про це у письмовій формі..

    Відкликати позов також дуже просто онлайн. Для того треба:

    • Авторизуватись у сервісі «Судовий кабінет».
    • Заповнити електронну форму відкликання.
    • До відкликання прикріпити необхідні документи.
    • Підписати ЕЦП (електронним цифровим підписом) та відправити.

    Як відкликати позовну заяву у письмовій формі:

    • надіслати поштою заяву про залишення позову без розгляду;
    • до початку засідання у справі занести до канцелярії суду заяву про відмову від позову;
    • подати заяву про залишення позову без розгляду;

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Промський Євгеній Сергійович
    12%
    Промський Євгеній Сергійович 5 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Добрий день!

    Треба розуміти, про яке клопотання йде мова.

    Якщо під клопотанням ви розуміли позов про розірвання шлюбу, то вже нічого зробити не можна.

    Якщо це просто клопотання (про рогляд справи без вашої участі тощо), можна подати заяву про залишення позову без розгляду.

    Ваш адвокат

    Євгеній Промський

    Богун Сергій Павлович

    Загалом протягом 1 місяця з дати подання заяви її можна відкликати.

    Гончаренко Константин
    18%
    Гончаренко Константин 5 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    ВІДКЛИКАННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ:

    Повернуть, ВАШУ ЗАЯВУ , потрібно подати заяву СУДУ про залишення ПОЗОВУ без розгляду.

    Стаття 7. Повернення судового збору

    1.Сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі:

    1) зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом;

    2) повернення заяви або скарги;

    3) відмови у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі;

    4) залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв’язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням);

    5) закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв’язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

    Якщо це суд необхідно направити заяву , поштою через консульство з рекомендованим листом на адресу суду, або через систему електронний суд https://id.court.gov.ua

    ОБРАЗЕЦ ЗАЯВЛЕНИЯ НА ВОЗВРАЩЕНИЕ ИСКОВОГО ЗАЯВЛЕНИЯ

    До _(повне найменування)_ суду м. ___ вул. ___

    ПІБ повністю, дата народження, місце реєстрації та проживання: повна адреса та поштовий індекс, засоби зв’язку.

    Справа № ___

    Заява на повернення позовної заяви

    ___ року я звернулась до ___ суду з позовом до ПІБ (відповідача) про ___ (назва позовної заяви, наприклад про стягнення аліментів на утримання дитини).

    Відповідно до п. 3 ч. 4 ст. 185 ЦПК України: Позовна заява повертається у випадках коли до постановлення ухвали про відкриття провадження у справі від позивача надійшла заява про врегулювання спору або заява про відкликання позовної заяви.

    На даний час ми врегулювали спірне питання мирним шляхом.

    На підставі викладеного та керуючись ст. 185 ЦПК України,

    ПРОШУ:

    Повернути мені позовну заяву за моїм позовом до ПІБ (відповідача) про ___ (назва позовної заяви, наприклад про стягнення аліментів на утримання дитини).

    «___»___2022 р. __(підпис)__ ПІБ

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    При возвращении искового заявления вам следует знать о таких нюансах:

    • заявление на возвращение искового заявления должно быть подано до момента открытия производства по делу
    • на основании поданного заявления судья выносит постановление
    • возвращение искового заявления не препятствует повторному обращению с заявлением в суд, в том случае если перестанут существовать обстоятельства, ставшие основанием для возвращения заявления.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Суд постановив рішення про розірвання шлюбу чи на даному етапі справа ще не вирішена по суті?

    Якщо не вирішена по суті і рішення про розлучення на даний момент немає, Ви маєте право подати клопотання про відкликання позовної заяви.

    Тому треба знати деталі для точної відповіді на Ваше питання.

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас, пане ДМИТРО! Відкликати позов скоріш за все ні (якщо вже є рішення суду), а нівелювати позовні вимоги шляхом укладення мирової угоди з Відповідачем - так, можна.

    Мирова угода у цивільному процесі – подана сторонами і підтверджена судом заява, згідно з якими позивач і відповідач шляхом взаємних поступок один до одного ліквідують спір, що виник між ними.Укладання мирової угоди під час судового розгляду регламентуються Цивільним процесуальним кодексом України . Так, відповідно до ст. 207 ЦПК України], мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов’язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, що мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб.

    Форми укладення мирової угоди

    Цивільний процесуальний кодекс України передбачає чітку форму укладення мирової угоди. Так, відповідно до ч. 2 ст. 207 ЦПК України, сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу.

    До ухвалення судового рішення у зв’язку з укладенням сторонами мирової угоди суд роз’яснює сторонам наслідки такого рішення, перевіряє, чи не обмежені представники сторін вчинити відповідні дії (ч. 3 ст. 207 ЦПК України).

    Укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією ж ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

    Крім того, сторони не позбавлені права укласти мирову угоду на стадії оскарження в суді апеляційної або касаційної інстанцій, що здійснюється відповідно до загальних правил ЦПК України, які регулюють порядок і наслідки вчинення цих процесуальних дій, незалежно від того, хто подав апеляційну чи касаційну скаргу. У даному випадку, якщо мирова угода сторін відповідає вимогам статті 207 ЦПК України, суд постановляє ухвалу про затвердження мирової угоди сторін, якою одночасно визнає нечинним судові рішення попередніх інстанцій й закриває провадження у справі (ст.ст. 373, 408 ЦПК України).

    Також, мирова угода може бути укладена в процесі її виконання (ст.434 ЦПК України, ст.19 Закону України "Про виконавче провадження"). Так, мирова угода, укладена між сторонами, в процесі виконання рішення подається в письмовій формі державному або приватному виконавцеві, який не пізніше триденного строку передає її для затвердження до суду, який видав виконавчий документ. Питання затвердження такої мирової угоди вирішується судом протягом десяти днів з дня надходження до суду відповідної заяви, про що постановляється ухвала. В свою чергу, суд має право відмовити у затвердженні мирової угоди у процесі виконання рішення з підстав, визначених статтею 207 ЦПК України. У разі затвердження мирової угоди відповідне відкрите виконавче провадження після затвердження судом такої мирової угоди підлягає закінченню (п.2 ч.1 ст.39 Закону України "Про виконавче провадження").

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Федеративна республіка Німеччина)

    Адвокат Евгений Александрович
    14%

    Доброго вечора, Дмитро.

    ЯКЩО СУДОМ ЩЕ НЕ ПРИЙНЯТО РІШЕННЯ ПО СУТІ СПРАВИ, ВИ МАЄТЕ ПРАВО ПОДАТИ ДО СУДУ ЗАЯВУ ПРО ЗАКРИТТЯ СПРАВИ І СУД ПОВИНЕН ЗАКРИТИ ПРОВАДЖЕННЯ.

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

    Цивільний процесуальний коде... | від 18.03.2004 № 1618-IV (rada.gov.ua)

    Стаття 206. Відмова позивача від позову, визнання позову відповідачем

    1. Позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

    2. До ухвалення судового рішення у зв’язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд роз’яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення.

    3. У разі відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі.

    4. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

    5. Суд не приймає відмову позивача від позову, визнання позову відповідачем у справі, в якій особу представляє її законний представник, якщо його дії суперечать інтересам особи, яку він представляє.

    Стаття 255. Підстави закриття провадження у справі

    1. Суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо:

    1) справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства;

    2) відсутній предмет спору;

    3) набрали законної сили рішення суду або ухвала суду про закриття провадження у справі, ухвалені або постановлені з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, або є судовий наказ, що набрав законної сили за тими самими вимогами;

    4) позивач відмовився від позову і відмова прийнята судом;

    5) сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом;

    6) суд встановить обставини, які є підставою для відмови у відкритті провадження у справі відповідно до пунктів 4, 5 частини першої статті 186 цього Кодексу;

    7) настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва;

    8) після відкриття провадження у справі між сторонами укладено угоду про передачу спору на вирішення до третейського суду, якщо тільки суд не визнає, що така угода є недійсною, втратила чинність або не може бути виконана.

    2. Про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з державного бюджету.

    3. Ухвала суду про закриття провадження у справі може бути оскаржена.

    Стаття 256. Наслідки закриття провадження у справі

    1. Якщо провадження у справі закривається з підстави, визначеної пунктом 1 частини першої статті 255 цього Кодексу, суд повинен роз’яснити позивачеві, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи. Суд апеляційної або касаційної інстанції повинен також роз’яснити позивачеві про наявність у нього права протягом десяти днів з дня отримання ним відповідної постанови звернутися до суду із заявою про направлення справи за встановленою юрисдикцією, крім випадків об’єднання в одне провадження кількох вимог, які підлягають розгляду в порядку різного судочинства. Заява подається до суду, який прийняв постанову про закриття провадження у справі.

    У разі надходження до суду справи, що підлягає вирішенню в порядку цивільного судочинства, після закриття провадження Верховним Судом чи судом апеляційної інстанції в порядку господарського чи адміністративного судочинства, провадження у справі не може бути закрите з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої статті 255 цього Кодексу.

    {Частина перша статті 256 в редакції Закону № 460-IX від 15.01.2020}

    2. У разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається. Наявність ухвали про закриття провадження у зв’язку з прийняттям відмови позивача від позову не позбавляє відповідача в цій справі права на звернення до суду за вирішенням цього спору.

    Всього доброго.

    Крикун Сергій  Павлович
    16%
    Крикун Сергій Павлович 5 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text):

    "Стаття 49. Процесуальні права та обов’язки сторін...

    2. Крім прав та обов’язків, визначених у статті 43 цього Кодексу:

    1) позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу;..

    Стаття 255. Підстави закриття провадження у справі

    1. Суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо:...

    4) позивач відмовився від позову і відмова прийнята судом;...".

    Закон України "Про судовий збір" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3674-17#n228):

    "Стаття 7. Повернення судового збору

    1. Сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі:...

    5) закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв’язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.".

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю,

    НАКАЗ

    18.10.2000 № 52/5

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України18 жовтня 2000 р.за № 719/4940

    Про затвердження Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Українімм

    Пункт 12 Відділ державної реєстрації актів цивільного стану, який одержав документи про розірвання шлюбу, зобов’язаний в день отримання рішення суду у спосіб, передбачений абзацом п’ятим пункту 3 глави 1 розділу II цих Правил, доповнити актовий запис про розірвання шлюбу і надіслати свідоцтво про розірвання шлюбу до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника для вручення, зазначивши в ньому ту саму дату державної реєстрації розірвання шлюбу, що й першому з подружжя

    Якщо підставою для державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду або якщо певне рішення суду є необхідним для державної реєстрації інших актів цивільного стану, державна реєстрація актів цивільного стану за зверненням заявника проводиться виключно на підставі примірника рішення суду в електронній формі, отриманого у результаті інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром судових рішень та Державним реєстром актів цивільного стану громадян, що здійснюється інформаційно-комунікаційними засобами в електронній формі у порядку, встановленому Державною судовою адміністрацією України спільно з Міністерством юстиції України


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України