Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 20 листопада 2023, питання №97072

Хочу подарувати квартиру

Раніше вже питався ,але багато часу пройшло, можливо щось помінялось.
Я та брат співвласники квартири, спільна часткова власність 1/2. В квартирі вписана його жінка , та дитина 6 років.
Хочу подарувати свою половину мамі , або ж брату .
Як це на разі зробити.
І що я взагалі можу робити із своєю половиною?

Відповіді юристів (15)

    Богун Сергій Павлович

    Для цього необхідно укласти договір дарування. Договір посвідчується нотаріально. Перелік документів необхідних для цього можете дізнатися у нотаріуса.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ви можете свою частку подарувати, продати, заповісти.

    Для дарування Вам потрібно з мамою або братом звернутися до нотаріуса та оформити договір дарування Вашої частини квартири.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Yevhenii Psts Клієнт 5 місяців тому

    А не потрібно мені від брата та жінки його отримувати дозвіл , там їхня мала дитина прописана?

    • Дерій Владислав Олегович

      Братова жінка та дитина не мають ніякого відношення до квартири, адже приписка не надає право власності.

      При даруванні ні у брата, ні тим більше у його дружини згоди отримувати не потрібно.

      Це якщо Ви продавали б квартиру, то спочатку потрібно було запропонувати брату (як співвласнику) її купити, а потім іншим особам.

      Згідно статті 361 Цивільного кодексу України Співвласник має право самостійно розпорядитися своєю часткою у праві спільної часткової власності.

      Згідно статті 362 Цивільного кодексу України

      1. У разі продажу частки у праві спільної часткової власності співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за ціною, оголошеною для продажу, та на інших рівних умовах, крім випадку продажу з публічних торгів.

      2. Продавець частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний письмово повідомити інших співвласників про намір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови, на яких він її продає.

      Якщо інші співвласники відмовилися від здійснення переважного права купівлі чи не здійснять цього права щодо нерухомого майна протягом одного місяця, а щодо рухомого майна - протягом десяти днів від дня отримання ними повідомлення, продавець має право продати свою частку іншій особі.

      • Yevhenii Psts Клієнт 5 місяців тому

        А те що їхня неповнолітня дитина прописана?

        Бо я одного разу заходив в нотаріус , то вони казали , що потрібно братові йти в якусь службу по дітям та писати якусь заяву що брат не проти дарування моєї половини, бо це порушення інтересів дитини

        • Дерій Владислав Олегович

          Якби власником квартири була дитина, то для продажу її частки потрібен був дозвіл органу опіки та піклування.

          Ви ж даруєте свою частину, до якої немає відношення ніхто крім Вас, тим більше чужа дитина.

          Вам потрібно звернутись до іншого нотаріуса.

          • Yevhenii Psts Клієнт 5 місяців тому

            Я звернувся до нотаріуса як і державного та приватного, тл вони сказали що брат та жінка повинні обоє піти в цнап та зробити заяву , яка десь іде у службу справ дітей, я питався яке відношення вони мають ,то вони сказали що у вас спільна часткова власніть і дитини яка там прописана користується послугами цієї квартири.

            • Дерій Владислав Олегович

              Згідно підпункту 1.8 пункту 1 глави 2 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України

              При посвідченні правочину щодо відчуження нерухомого майна відчужувач цього майна подає заяву про наявність/відсутність прав малолітніх та неповнолітніх дітей, недієздатних чи обмежено дієздатних осіб на користування цим майном. З метою перевірки відсутності прав малолітніх та неповнолітніх дітей, недієздатних чи обмежено дієздатних осіб на користування відчужуваним нерухомим майном нотаріус має право додатково витребовувати від підприємств, установ і організацій відомості та документи, необхідні для вчинення такого правочину.

              У разі виявлення з поданих відчужувачем документів, що право власності або право користування відчужуваним житловим будинком, квартирою, кімнатою або їх частиною мають малолітні або неповнолітні діти або недієздатні чи обмежено дієздатні особи, нотаріус повинен витребувати у відчужувача дозвіл органу опіки та піклування на вчинення такого правочину у формі витягу з рішення відповідної районної, районної у містах Києві та Севастополі державної адміністрації, відповідного виконавчого органу міських, районних у містах, сільських, селищних рад.

              Нотаріуси відмовляють у зв'язку з тим, що брат є співвласником - відповідно дитина має право користування квартирою.

              Але, так як відчужуєте квартриру Ви, а не батько дитини - у дитини залишається право користування майном батька.

              Тому, Ви маєте такі варіанти дій:

              1. Звернутися до нотаріуса для оформлення договору дарування, подати додатково заяву, що дитина брата не має прав на Вашу частину квартири. Якщо нотаріус Вам письмово відмовить - відповідно дану відмову потрібно оскаржувати у суді.

              2. Дитина та жінка брата можуть змінити місце реєстрації онлайн - https://diia.gov.ua/services/zmina-miscya-prozhiva... Якщо дитина не буде приписана - до Вас не буде ніяких питань. Подаруєте квартиру, а потім батько дитини може їх приписати назад.

              3. Звернутись до органів опіки та піклування за дозволом для вчинення правочинів щодо майна яке належить у спільній частковій власності

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Євгенію!

    Ви можете зробити договір дарування на свою матір або брата.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Yevhenii Psts Клієнт 5 місяців тому

      А те що їхня неповнолітня дитина прописана?

      Бо я одного разу заходив в нотаріус , то вони казали , що потрібно братові ,йти в якусь службу по дітям та писати якусь заяву що брат не проти дарування моєї половини, бо це порушення інтересів дитини

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Жодних перепон для здійснення договору дарування у Вас немає. Неповнолітня дитина жодного відношення до права свого батька прийняти у дар частину квартири немає.

    • Yevhenii Psts Клієнт 5 місяців тому

      Я звернувся до нотаріуса як і державного та приватного, то вони сказали що брат та жінка повинні обоє піти в цнап та зробити заяву , яка десь іде у службу справ дітей, я питався яке відношення вони мають ,то вони сказали що у вас спільна часткова власніть і дитини яка там прописана користується послугами цієї квартири.

      • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

        Вас вводять в оману, зверніться до іншого нотаріуса

        • Yevhenii Psts Клієнт 5 місяців тому

          Я вже звертався в декілька нотаріусів і ще дзвони в цю службу опіки дітей.

          Всі вони говорять про заяву в цнап обох батьків. Як по іншому вирішити це питання?

          Я вже дзвонив в 5 нотаріусів і в цнап теж

          • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

            Якщо Ви подарите свою частку своїй матері, яка не є опікуном малолітньої дитини, то згоди органу опіки не вимагається


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України