Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 23 ноября 2023, вопрос №97339 250₴

Хочу переехать в другой город ,чтоб устроиться там на работу .

Добрый день!Скажите пожалуйста ,чтоб мне нужно сделать ,чтоб мне можно было законно выехать в другой город на работу во время войны?Мне 27 лет ,вот недавно военкомат принес мне повестку ,чтоб я стал на учет военнообязаных.Я хочу выехать на работу в другой город ,чтоб получить бронь от мобилизации.

Ответы юристов (7)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вам нічого не заважає виїхати в інше місце. Будь яких обмежень, що до пересування територією України не має. Тому нічого робити не треба, просто їдьте працюйте.

    Корнійчук Євген Іванович

    Єдине, що може бути проблемою це ваше працевлаштування, бо зараз все через ТЦК.

    Иванюк Руслан Эдуардович

    Вітаю. не бачу жодної проблеми. Купуйте білет або заправляйте авто і їдьте, ні яких обмежень не має.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Владиславе!

    Переміщення громадян, які знаходяться у віці військовозобов'язанного між містами України нічим не обмежено. Так що в цьому проблеми немає.

    Проблема, як я розумію, існує у відсутності відстрочки.

    Для того аби отримати бронь Вам треба приїхати в місто, де Ви збираєтесь працювати та зареєструватись там, як ВПО. Це дасть Вам можливість без проблем стати на облік у місцевий ТЦК, бо без того на роботу Вас не візьмуть, і бронь Ви не отримуєте.

    До міри це є пастка, тому що без військово-облікового документу з відміткою про постановку на облік Вас не зможуть забронювати на підприємстві, а в той же час для бронювання треба стояти на обліку в ТЦК. Це необхідно тому, що Генштаб узгоджує і розсилає списки заброньованих від Мінекономіки саме в ті ТЦК, де стоять на обліку військовозобов'язані.

    Отже, виглядає так, що якщо Ви з'явитись в ТЦК без підстави для відстрочки, Вас на облік поставлять, але тут же можуть направити на проходження ВЛК й в результаті мобілізувати.

    Тому я би радив Вам попередньо ознайомитись із статтею 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

    Без бодай якихось шансів на відстрочку що надає ця стаття, Вам з цієї пастки не вибратися. Іншого шляху в цьому випадку, на жаль, я не бачу.

    Вибачте, що консультація вийшла не дуже оптимістичною, але вона принаймні правдива.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    У відповідності до правил військового обліку, в воєнний час, у випадку виїзду в іншу місцевість строком більше ніж на 7 днів, військово зобов'язана особа повинна стати на облік у місцевому ТЦК СП, це єдине застереження яке мається на сьогоднішній час

    Богун Сергій Павлович

    Якщо загалом - без постановки на облік бронювання Ви не отримаєте.

    Пономаренко Наталія

    Доброго дня, Ігоре!

    Чинне законодавство не забороняє Вам вільно пересуватися по території України, окрім зони безпосередніх бойових дій. Дозволу воєнкомів на це не потрібно. Зняття з обліку у ТЦК передбачена лише у разі зміни регіону проживання з реєстрацією місця проживання за новим місцем, відмінним від зони територіальної юрисдикції ТЦК, в якому Ви перебуваєте на обліку.

    Єдине, що без чинного військово-облікового документу Вам можуть на роботі відмовитись оформляти бронь і направлять до ТЦК. При цьому до оформлення броні - Вас мають право мобілізувати.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України