Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 23 листопада 2023, питання №97375

Запит щодо консультації з приводу розповсюдження особистої фотографії в соціальній мережі

Шановні адвокати,

Я звертаюся до Вас з проханням надати юридичну консультацію щодо можливого правопорушення в контексті розповсюдження фотографії особи в соціальній мережі.

Ситуація наступна: в груповому чаті в месенджері Telegram було опубліковано фотографію особи, яка раніше використовувала цю фотографію в якості свого аватару. Перед публікацією в чаті ця особа виражала зневажливі коментарі на адресу інших людей з приводу їхньої зовнішності. Після опублікування зображення особа видалила себе зі старих аватарок у своєму профілі.

Мене цікавить, чи може розповсюдження фотографії в даному контексті кваліфікуватися як правопорушення відповідно до українського законодавства, зокрема з урахуванням диспозиції статті 308 Цивільного кодексу України щодо охорони інтересів фізичної особи, яка зображена на фотографіях та інших художніх творах.

Було б винятково важливо отримати Вашу професійну думку стосовно таких питань:

Чи можна розглядати дії по публікації фотографії як захист інтересів третіх осіб відповідно до пункту 3 статті 308 Цивільного кодексу України?
Чи несе особа, яка опублікувала фотографію, відповідальність за порушення прав іншої особи?
Які подальші правові кроки можуть бути рекомендовані в такій ситуації?
Буду вдячний за Вашу вчасну та детальну відповідь.

Відповіді юристів (2)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ознайомтесь за посиланням

    https://minjust.gov.ua/m/chi-isnuyut-avtorski-prav...

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 5 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Звичайні громадяни в більшості випадків не мають права публікувати фотографії інших осіб без їх згоди. Публікувати в інтернеті фотографії осіб, які справді вчинили злочини чи адміністративні правопорушення, мають право співробітники правоохоронних органів, також в окремих випадках-інші люди, які працюють по боротьбі зі злочинністю. Потерпілі від злочинів на практиці вільно публікують фотографії осіб, які вчиняли проти них злочини. Якщо є розумна законна причини публікації фотографії цієї особи, то трохи публікувати її можна.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України