Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 25 листопада 2023, питання №97494 250₴

Чи можливо переоформити договір оренди квартири на іншу людину?

Живу з безвідповідальною людиною на орендованій квартирі, договір оформлений на мене, тобто я відповідаю за себе та за цю другу людину. Чи можна переоформити договір оренди, щоб юридично ця людина повністю або частково відповідала за квартиру? Чи можливо краще розірвати договір оренди та які будуть наслідки? За договором, потрібно за 1 місяць попередити орендодавця про намір розірвання.

Відповіді юристів (5)

    Пономаренко Наталія

    Вітаю Вас, Романе! А що про це говорить договор оренди / найму житла?! Ви маєте право укладати договори суборенди (договір піднайму)?! Чи потрібна на це згода власника квартири за умовами договору? Для відповіді на Ваше питання треба досліджувати укладений Вами договір.

    Враховуючи, що невідомий його зміст, буду виходити із загальних приписів законодавства, яким цей договір має відповідати і не суперечити.

    Ваше питання урегульоване статтями 761, 763, 774 та 784 Цивільного кодексу України. Право передання майна у найм має власник речі або особа, якій належать майнові права. Наймодавцем може бути також особа, уповноважена на укладення договору найму.

    Передання наймачем речі у володіння та користування іншій особі (піднайм) можливе лише за згодою наймодавця, якщо інше не встановлено договором або законом. Строк договору піднайму не може перевищувати строку договору найму. До договору піднайму застосовуються положення про договір найму.

    Наймач має право вимагати розірвання договору найму, якщо:

    1) наймодавець передав річ, якість якої не відповідає умовам договору та призначенню речі;

    2) наймодавець не виконує свого обов'язку щодо проведення капітального ремонту речі.

    Відповідно до ч. 1 - 3 ст. 763 ЦК України, Договір найму укладається на строк, встановлений договором.

    Якщо строк найму не встановлений, договір найму вважається укладеним на невизначений строк.

    Кожна із сторін договору найму, укладеного на невизначений строк, може відмовитися від договору в будь-який час, письмово попередивши про це другу сторону за один місяць, а у разі найму нерухомого майна - за три місяці. Договором або законом може бути встановлений інший строк для попередження про відмову від договору найму, укладеного на невизначений строк.

    Законом можуть бути встановлені максимальні (граничні) строки договору найму окремих видів майна.

    Договір оренди укладений від 3-х років - підлягає нотаріальному посвідченню і без такого є нікчемним.

    ОТЖЕ, треба дивитись Ваш договір та працювати з ним. Якщо договір найму не передбачає піднайм (суборенду), то Ви права укласти такий договір не маєте. В будь-якому разі краще провести перемовини з власником житла і переконати, що укладення договору з реальним орендарем - в його інтересах.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко (м. Київ)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Романе!

    Ви можете переоформити договір оренди за згоди орендодавця та Вашого сусіда - другого орендаря, якщо мова йде саме про нього, як наступного орендаря по новому договору.

    Чи будуть якісь санкції у разі передчасного розірвання Вами договору оренди, сказати складно. Для того треба побачити сам договір.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    50%

    Доброго дня.

    Перш за все, Ви не можете зобов'язати іншу людини підписати договір.

    Тобто, якщо і орендодавець квартири і інший квартирант, будуть згодні на зміну умов договору таким чином, щоб стороною по ньому буде і інша людина, то це цілком можливо, якщо ні - то зобов'язати укласти договір Ви не зможете.

    Щодо наслідків дострокового розірвання договору, то потрібно ознайомитись з договором. Як правило, дострокове розірвання з боку орендаря має наслідки притримання орендодавцем суми завдатку (залога)

    Богун Сергій Павлович

    Для надання Вам відповіді необхідно аналізувати Ваш договір.

    Пономаренко Наталія

    Вибачте за питання. А чому Ви маєте з'їжджати з житла, якщо договір на Вас і інша людина (безвідповідальна) живе у Вашому найманому житлі без будь-яких правових підстав для цього?!

    Запропонуйте покинути приміщення. Якщо відмовиться - Ви маєте право викликати поліцію та повідомити про особу, що знаходиться в житлі без достатніх правових підстав і не бажає його покидати.

    Якщо договір найму не передбачає Вашого права на дострокове розірвання і наймодавець (власник квартири) буде проти цього, то можуть виникнути складнощі.

    В будь-якому разі, як Вам уже сказали - треба аналізувати договір оренди.

    Дякую за витрачений на Вас даремно час.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко (м. Київ)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України