Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 26 листопада 2023, питання №97530

Новый законопроект про мобілізацію

Доброго дня, наступного тижня хочуть зареєструвати новий законопроект про скасування відстрочки для тих хто отримує 2 чи 3 освіту. Я розумію, що ще зарано щось думати, але зрештою його приймуть
Чи бачать шановні юристи, якісь способи як вони можуть законно відмінити відстрочку для тих хто вступив до прийняття законопроекту ( бо згідно конституції закон не має зворотної дії, а конституція не може мінятися під час війни)?

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Іване!

    Особисто я не бачу з огляду на ст. 58 Конституції, права ТЦК на такі дії. Проте спроби на місцях це робити будуть повсякчасними - це точно!

    Потім, очевидно пізніше, з'являться роз'яснення з цього приводу. Які саме, казати зарано.

    Ясно одно: є брак у військовослужбовцях, і це стараються якось вирішити. Чи буде це "любою ціною", побачимо.

    Наша держава на жаль ще далека від того, щоби називати її демократичною, а зараз, тим більше, взагалі не час для демократії та демократичних рішень.

    Напевно ясно одно - далі буде все складніше і складніше.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Якщо Ви вступили до набрання чинності майбутнім законопроєктом, для Вас рівним рахунком нічого не змінюється. Тоді Ви мали відстрочку, згодом (можливо) вже не будете мати. Інша справа, якщо Ви встигли оформити письмову відстрочку, тоді Закон дійсно не має зворотньої дії в часі.

    Успіхів!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 5 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня.

    Вступ до чи після не впливає.

    Важливе, чи отримано відстрочку від призову по мобілізації до введення змін, чи після.

    Поки, є навчання на денній формі це право на отримання відстрочки від призову по мобілізації, а не сама по собі відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації, яку щоб отримати треба пройти процедуру пов'язану з ТЦКСП.

    • Іван Клієнт 5 місяців тому

      Але ж не дають ніяке підтвердження,що в тебе ж відстрочка

      Як тоді взагалі це працює? Як я розумію зараз ще немає ніяких баз військовозобов'язаних

      1. Тобто якщо тебе зупинять в іншому місті, а не там де ти брав відстрочку, то ти навіть ніяк не доведеш, що вона в тебе є
      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 5 місяців тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Іван.

        Треба, щоб надали відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації у вигляді запису у військово-обліковому документі, довідку або лист на заяву.

        Інакше треба подавати скарги до обласного ТЦКСП (міського у м. Києві) та Міністерства оборони України.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України