Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Исполнительное производство, 04 декабря 2023, вопрос №98075

Питання по Виконавчому провадженню

Доброї ночі.
Є відкриті виконавчі провадження, не багато 3, вони були відкриті до війни.
Підскажіть будь-ласка, якщо я зараз, відкрию карту у будь-якому банку, чи може заблокувати виконавець мені рахунок який я відкриваю ?

Ответы юристов (2)

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас! До 1 серпня 2022 року так, теоретично могли відкрити без уваги виконавців. В таких випадках треба було розуміти у кого (державний, приватний виконавець) перебуває Ваше виконавче провадження... як активно діє стягувач або його представник.

    Формально рахунки блокувалися, якщо виконавець отримує інформацію щодо такого рахунку на запит до банківських установ. Державні виконавці, як правило, лінуються це питання регулярно моніторити! Автоматично в програмному комплексі Автоматизованої системи виконавчого провадження (АСВП) такі дані не з"являються.

    Але якщо за Вашими фінансовими операціями слідкували, чи знали про комерційну активність, , то теоретично їх могли заблокувати.

    В той же час, на період воєнного стану Ви маєте право розблокувати ОДИН рахунок для здійснення видаткових операцій на суму до 2 мінімальних заробітних плат на місяць. Тобто з такого рахунку Ви зможете витрачати гроші в розмірі до 13400 грн./місяць (станом на 2023 рік). Для розблокування подається відповідна заява державному чи приватному виконавцю. У разі наявності кількох проваджень, розблоковується всеодно ОДИН єдиний рахунок.

    Тож було як пощастить.

    Але з 1 серпня 2022 року банки формально зобов"язані повідомляти виконавців про відкриття рахунків та закриття рахунків особами, які були внесені до Єдиного реєстру боржників.

    Такий обов"язок банків міститься у Законі України "Про платіжні послуги". Нацбанк навіть розробив Порядок такого інформування.

    ІВодночас повідомляю, що незважаючи на передбаченість повідомлення про відкриття рахунків на законодавчому та підзаконному рівні, вимушений констатувати, що у справах кількох моїх клієнтів, доступ до чиїх виконавчих проваджень я маю онлайн, не відбувались такі повідомлення від банків, хоча боржникам відкривались банківські рахунки для отримання заробітної плати як військовослужбовцям ЗСУ. Тож як на практиці виглядає таке повідомлення / неповідомлення Вам 100% ніхто не скаже. Не факт, що у всіх банків реалізована така автоматична функція і все як і завжди залежить від особистісного фактора.

    Існують певні хитрощи, щоб обійти подібні речі, але така інформація, вибачте, коштує грошей.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Станіславе!

    Теоретично це можливо. Але багато що залежить від оперативності дій виконавця, в якого знаходяться такі провадження.

    Обійти такі дії виконавця практично неможливо, якщо це не пов'язане з порушенням закону. Тому рекомендую не вестися на обіцянки. Тим більше, що Ваше питання безоплатне.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України