Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 05 декабря 2023, вопрос №98245 240₴

Ищу адвоката, который помог бы в этом деле.

Меня зовут Сергей.
Я гражданин Украины.
Мне 44 года.
Инвалид 2 гр. пожизненно.

У меня есть одна совершеннолетняя знакомая гражданка Украины, которая проживает в Украине.
На протяжении нескольких лет она одалживает у многих людей небольшие суммы денег, обещает вернуть долг, но не возвращает.
В течении нескольких лет она много раз одалживала у меня небольшие суммы, всегда обещала вернуть долг, но так ничего и не вернула.
В этом году она вновь одолжила у меня небольшую сумму, обещала вернуть и не вернула.
После этого я дал ей понять, что такие её поступки могут быть наказуемы.
Она попросила у меня мою банковскую карточку, чтобы вернуть долг.
После того, когда я отправил ей свою банковскую карточку, она долг не вернула.
Так же, у меня есть достоверная информация о том, что у неё очень много долгов, займов и кредитов, которые она не отдает и живёт настолько бедно, из-за чего в её семье могут страдать дети.
Имеется достоверная информация о том, что она осознанно портит людям жизнь, признаваясь в любви и верности, а затем жёстко предаёт.

Я не выдержал и написал на неё заявление в полицию согласно 2 части статьи 190 УК Украины.
Со временем я получил ответ, где написано, что моё заявление было зарегистрировано.
В ходе проведения проверки было установлено, что в данном случае признаки уголовного правонарушения не усматриваются, свидетели происшествия и их данные отсутствуют.
Советуют обратиться в суд в частном порядке, так как эти действия — это гражданско-правовые отношения для принятия решения согласно действующему законодательству.

В моём заявлении были указаны имена и фамилии потерпевших от неё людей, с которыми я общался, но их видимо не допрашивали, потому что это дополнительная работа…
Потерпевших очень много.
Все другие подробности и подтверждения я смогу предоставить адвокату.

Кто сможет помочь мне в продолжении этого дела и в суде, сообщите, пожалуйста.
Об оплате договоримся.
Спасибо!

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Сергію!

    Є два шляхи для того, аби історія на кшталт Вашої опинилася в суді:

    ПЕРШИЙ ШЛЯХ - кримінально правовий.

    В цьому випадку випадку Ваша заява на кривдницю заноситься слідчим в ЄРДР в порядку статті 214 КПК України, після чого відбувається слідство, в якому винній особі оголошується підозра:

    Підозрюваним є особа, якій у порядку, передбаченому статтями 276-279 КПК України, повідомлено про підозру, або особа, яка затримана за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, або особа, щодо якої складено повідомлення про підозру, однак його не вручено їй внаслідок невстановлення місцезнаходження особи, проте вжито заходів для вручення у спосіб, передбачений цим Кодексом для вручення повідомлень (частина перша статті 42 КПК України).

    Повідомлення особи про підозру – це одне із важливих процесуальних рішень, яке приймає прокурор або слідчий за погодженням з прокурором до закінчення розслідування у кримінальному провадженні. В цьому процесуальному рішенні на основі доказів, зібраних у ході проведення досудового розслідування, конкретна особа набуває статусу підозрюваного.

    Письмове повідомлення особи про підозру особи складає прокурор або слідчий за погодженням з прокурором (частина перша статті 277 КПК України).

    В повідомленні про підозру містяться:

    • прізвище та посаду слідчого, прокурора, який здійснює повідомлення;
    • анкетні відомості особи (прізвище, ім'я, по батькові, дату та місце народження, місце проживання, громадянство), яка повідомляється про підозру;
    • найменування (номер) кримінального провадження, у межах якого здійснюється повідомлення;
    • зміст підозри;
    • кваліфікація кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється особа, із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;
    • стислий виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється особа, у тому числі зазначення часу, місця його вчинення, а також інших суттєвих обставин, відомих на момент повідомлення про підозру;
    • права підозрюваного;
    • підпис слідчого, прокурора, який здійснив повідомлення (стаття 277 КПК України).

    а далі - обвинувачення:

    Частина перша ст.43 КПК каже, що обвинуваченим є особа, щодо якої в установленому законом порядку винесена постанова про притягнення до участі в справі як обвинуваченого. Процесуальні права обвинуваченого (ч.2 ст.43, ст.142 КПК): право знати, в чому його обвинувачують, мати захисника для захисту від обвинувачення, відстоювання своїх законних інтересів.

    Обов'язок слідчого забезпечити умови реалізації цих прав. Ст.5 КПК ніхто не може бут притягнутий як обвинувачений інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом. Така підстава (ст.131 КПК) достатність доказів, які вказують на вчинення злочину певною особою. Сумніви у винності особи, коли вичерпані всі процесуальні можливості їх усунення, виходячи з презумпції невинуватості, повинні тлумачитись на користь цієї особи (ч.3 ст.62 КУ).

    За відсутністю у слідчого переконання про винуватість особи закон діє йому право не погодитись з вказівками начальнику слідчого підрозділу, прокурора з приводу притягнення, подати свої заперечення (ч.2 ст.114, ч.4 ст.114-1 КПК). Маючи достатню кількість доказів винності і переконавшись у відсутності обставин, які виключають провадження у справі (ст.6 КПК), слідчий виносить мотивовану постанову про притягнення як обвинуваченого за правилами ст.130, 132 КПК.

    Описова (мотивувальна) частина - час, місце вчинення злочину, кваліфікація за відповідними статтями (частинами, пунктами), висновок, що у справі достатньо доказів, наводити докази закон не зобов'язує, але слідчий може це зробити.

    Резолютивна частина - конкретне рішення про притягнення за конкретними статтями із зазначенням ПІБ особи, дата і місце народження. Підписує слідчий, негайно відсилає прокурору.

    Слідчий зобов'язаний пред'явити обвинуваченому сформульоване ним обвинувачення, причому не пізніше двох днів з моменту винесення постанови і не пізніше дня явки обвинуваченого або його приводу. Пізніше двох днів якщо:

    1) обвинувачений не можу з'явитися з поважних причин (несвоєчасне одержання повістки, хвороба, стихійне лихо); 2) не з'являється без поважних причин.

    Тоді слідчий застосовує привід (ст.136 КПК), або оголошує розшук (ст.138. 139 КПК). Пред'явлення обвинувачення засвідчується підписом обвинуваченого на постанові і підписом слідчого із зазначенням дати пред'явлення обвинувачення. Слідчий зобов'язаний роз'яснити права (ст.142 КПК), про що відмічається на постанові і засвідчується підписом обвинуваченого.

    Після того справа направляється до суду.

    Якщо ж підстав для всіх цих дій за переконанням слідчого немає, то провадження по Вашій заяві може бути закрито.

    Однією з форм закінчення досудового розслідування у кримінальній справі є закриття кримінального провадження (ч. 2 ст. 283 КПК).

    Згідно із ч. 1 ст. 284 КПК кримінальне провадження закривається у разі, якщо:

    • встановлена відсутність події кримінального правопорушення;
    • встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення;
    • не встановлені достатні докази для доведення винуватості особи в суді і вичерпані можливості їх отримати;
    • не встановлено особу, яка вчинила кримінальне правопорушення, у разі закінчення строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, крім випадків вчинення особливо тяжкого злочину проти життя чи здоров’я особи або злочину, за який згідно із законом може бути призначено покарання у виді довічного позбавлення волі. (Учасники кримінального провадження мають право заявляти клопотання прокурору про закриття кримінального провадження за наявності передбачених цим пунктом підстав);
    • не встановлено особу, яка вчинила кримінальне правопорушення, у разі закінчення строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, крім випадків вчинення особливо тяжкого злочину проти життя чи здоров’я особи або злочину, за який згідно із законом може бути призначено покарання у виді довічного позбавлення волі;
    • набрав чинності закон, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою;
    • помер підозрюваний, обвинувачений, крім випадків, якщо провадження є необхідним для реабілітації померлого;
    • існує вирок по тому самому обвинуваченню, що набрав законної сили, або постановлена ухвала суду про закриття кримінального провадження по тому самому обвинуваченню;
    • потерпілий, а у випадках, передбачених КПК, його представник відмовився від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення, крім кримінального провадження щодо кримінального правопорушення, пов’язаного з домашнім насильством;
    • стосовно кримінального правопорушення, щодо якого не отримано згоди держави, яка видала особу;
    • стосовно податкових зобов’язань особи, яка вчинила дії, передбачені статтею 212 Кримінального кодексу України, досягнутий податковий компроміс відповідно до підрозділу 9-2 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України;
    • існує нескасована постанова слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 4, 9 ч.1 ст. 284 КПК, у кримінальному провадженні щодо того самого діяння, що розслідувалося із дотриманням вимог щодо підслідності.(Учасники кримінального провадження мають право заявляти клопотання слідчому, прокурору про закриття кримінального провадження за наявності передбачених цим пунктом підстав);
    • після повідомлення особі про підозру закінчився строк досудового розслідування, визначений статтею 219 КПК, крім випадку повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров’я особи. Слідчий, прокурор зобов’язані закрити кримінальне провадження також у разі, коли строк досудового розслідування, визначений статтею 219 цього Кодексу, закінчився та жодній особі не було повідомлено про підозру.
    ДРУГИЙ ШЛЯХ - цивільно-правовий.

    Якщо Ваші права порушені, Ви маєте можливість прямо звернутись до суду.

    Згідно частини першої статті 4 Цивільного процесуального кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

    Усі справи позовного провадження в порядку цивільного судочинства розглядаються районними, районними у містах, міськими та міськрайонними судами.

    За загальним правилом, звернутися до суду з позовом особа може протягом 3 років з дня, коли вона довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила (стаття 257, частина перша статті 261 Цивільного кодексу України).

    Для окремих видів вимог законом може встановлюватися спеціальна позовна давність: скорочена або більш тривала порівняно із загальною позовною давністю (частина перша статті 258 Цивільного кодексу України).

    Позовна заява подається в письмовій формі і повинна містити:

    • найменування суду, до якого подається заява;
    • повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв’язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;
    • зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;
    • зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;
    • виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;
    • відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов’язковий досудовий порядок урегулювання спору;
    • відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;
    • перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;
    • попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв’язку із розглядом справи;
    • підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав (стаття 175 Цивільного процесуального кодексу України).

    До позовної заяви додаються:

    1. документ про сплату судового збору або зазначається підстава звільнення від сплати судового збору;
    2. документ, що підтверджує повноваження представника (якщо позовну заяву подає представник);
    3. клопотання та заяви позивача про звільнення (відстрочення, зменшення) від сплати судового збору, про призначення експертизи, витребування доказів тощо (за необхідності);
    4. копії позовної заяви та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб (виключення: позови, що виникають з трудових правовідносин; про відшкодування шкоди, завданої завданою каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю фізичної особи, незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду) (стаття 177 Цивільного процесуального кодексу України).

    У разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї в електронній формі, позивач зобов’язаний додати до позовної заяви доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

    Згідно ст. 95 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що, за загальним правилом, документи мають подаватися в оригіналі або належним чином завіреній копії. Заявник, який подає документи в копіях, має вказати про наявність у нього або іншої особи оригіналу. Засвідчення вірності копії документа оригіналу здійснюється шляхом проставлення власноручного підпису і дати. Особа має право завіряти копії лише тих документів, оригінали яких знаходяться у неї. Якщо оригіналу немає, до суду можна надати незасвідчену ксерокопію чи фотокопію документа з вказівкою про те, у кого знаходиться оригінал.

    Відмітка має містити наступні реквізити:

    • слова – «Згідно з оригіналом»,
    • особистий підпис,
    • власне ім’я та прізвище,
    • дата засвідчення.

    Суд розглядає справу по суті протягом тридцяти днів з дня початку розгляду справи по суті. Водночас суд має розпочати розгляд справи по суті не пізніше ніж через шістдесят днів з дня відкриття провадження у справі, а у випадку продовження строку підготовчого провадження - не пізніше наступного дня з дня закінчення такого строку (частина перша статті 210 Цивільного процесуального кодексу України).

    ІНШИХ ШЛЯХІВ ДЛИ ВИРІШЕННЯ ВАШОГО ПИТАННЯ НЕ ІСНУЄ.

    ВИСНОВОК:

    З огляду на зазначене Вам треба визначитись, яким шляхом Ви вирішуєте своє питання далі - ПЕРШИМ чи ДРУГИМ.

    Якщо першим, то Вам треба оскаржувати рішення слідчого органу Департаменту поліції міста Кілія до слідчого судді та наполягати на проведенні досудового слідства.

    Якщо другим, то Ви можете хоч зараз звернутись до суду. Проте майте на увазі, що витрати на адвоката в даному випадку можуть значно перевищити Ваш борг!

    Адвокатів, які можуть вирішити це просте питання, в Україні вистачає. Для Вас наразі важливо правильно зробити свій вибір, тому що, наскільки я зрозумів, Ви трохи плутаєте ці два шляхи подальшого розвитку подій у Вашій неприємній, але незначній історії. Далі адвокату залишиться зробити прості процесуальні кроки, які або дадуть результат, або не дадуть його.

    Успіхів Вам!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Сергей Клиент 4 месяца назад

      2.

      Ищу адвоката.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Сьогодня наберу Вас обов'язково, був трохи зайнятий ці дні.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України