Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 05 грудня 2023, питання №98253 240₴

Поняття виключений і знятий з обліку.

Доброго дня ! Особа визнана непридатна до військової служби . Особі видали тимчасовий військовий квиток де є помітка « виключений з військового обліку» , а з іншої сторони є штамп про зняття з обліку з вказанням статті та пункту цієї статті. При чому обидві ці помітки було зроблено в один день ( фото посвідчення прикріплюються )
Питання: 1) чи тотожні поняття «виключений» і « зняти» . Якщо ні, то чи є ці помітки взаємовиключні( якщо так , то яка щ»з них дійсна). Чи навпаки, обидві дійсні .
2) чи має право особа виїхати за кордон з таким посвідченням.
3) Чи є правомірним вручення повістки такій особі і вимушене відправлення на ВЛК для повторного підтвердження непридатності. ( якщо ні, то якими законами/ положеннями / статтями апелювати особі в таких ситуаціях.
Дякую.

Відповіді юристів (3)

    Турчин Ярослав Александрович
    34.2%

    ВІТАЮ ВАС, пане ВАДИМ! Штамп про зняття з військового обліку - це технічний запис, адже усі особи, які виключені з обліку підлягають зняттю з нього. Іншої процедури ніж "Прийнято" / "Знято" - не існувало і не існує.

    Ключовим у Вашому випадку є запис про ВИКЛЮЧЕННЯ з військового обліку та штамп НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ"ЯЗАНИЙ. Тобто Ви не є військовозобов"язаним по закону. ТЦК не має права переглядати ці рішення, адже ці правовідносини вже відбулися і закон зворотньої дії в часі не має. Інакше можна було б запропонувати усім суддям, військовим, поліцейським та іншим особам, які вийшли на пенсію - повернутися та доробити до чинних вимог стажу, віку. Але цього чомусь не відбувається... Бо ж закон так не діє. Але у питанні мобілізації - відверті злочинці, наділені владно-розпорядними функціями, у власних інтересах і з метою знищення народу України, намагаються чинити в супереч принципу незворотньості закону, а тому непоодинокі випадки постановки на облік осіб, які звернулися до ТЦК чи отримали повістку і прийшли до них.

    ТОМУ, враховуючи повний беспредєл, який творе напівлегальне формування Територіальний центр комплектування, яке навіть не має державної реєстрації як юридична особа публічного права чи її відокремлений підрозділ, можуть виробляти все що хочуть. Зараз наприклад вони використовують гербові печатки колишніх воєнкоматів, не пройшовши державну процедуру реорганізації. Тобто в юридичній площині ніяких ТЦК не існує.

    Ви скажете, що є суд на такий випадок. Так. Формально є суди. Але судді адміністративних судів в більшості своїй бояться розправи над ними та не ухвалюють рішення, які б протирічили "лінії партії", зазнаючи постійного тиску збоку виконавчої гілки влади. Тому не завжди можна розраховувати на суд. Сміливих суддів дуже мало в системі. Більшість готові служити будь-якому діючому режиму, який плате зарплатню та закриває очі на корупційні схеми заробітку на певних категорія судових справ.

    ОТЖЕ висновок наступний.

    По закону Ви не є військовозобов"язаним, фарш назад прокрутити в корову неможливо, що багато разів нагадував із законодавчими актами Конституційний Суд України. Але, враховуючи значний недобір по планам загальної мобілізації, по беззаконню можуть намагатися Вас поставити на військовий облік.

    Ви маєте повне право не виконувати явно злочинні накази, розпорядження та повістки ТЦК. ЖОДНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ за неявку по повістці Ви нести не будете.

    Крім того, повістка - це взагалі нікчемний папірець, який не є офіційним документом, що породжує юридичні наслідки. Це не моя думка, це офіційне рішення Верховного Суду, який через таке тлумачення намагався відбілити ТЦК, який незаконно видав повістку громадянину України.

    Але рішення є. Трактування повістки як ніщо з юридичної точки зору також є.

    В будь-якому разі вимога про Вашу явку - незаконна, але повістки не підлягають судовому оскарженню, адже як вважає Верховний Суд - "не є документом, який породжує юридичні наслідки, а лише нагадує на необхідність виконати закон" Дуже дивний висновок чесно кажучи... Якщо повістки про виклик ні до чого не спонукають та не мають ніякого юридичного значення, то вибачте якого біса тоді за неявку притягають до адміністративної та кримінальної відповідальності ? Але факт є факт. До такого висновку дійшов / докотився "цілий" Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду у своїй Постанові від 8 вересня 2022 року по справі № 300/1263/22 (провадження № К/990/15867/22).

    ЦИТУЮ:

    Така позиція ґрунтується на тому, що за правилами військового обліку призовників та військовозобов`язаних ці особи можуть викликатись до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (органів СБУ) на збірні пункти, призовні дільниці у строки, зазначені в отриманих ними документах за допомогою мобілізаційних розпоряджень, повісток або розпоряджень районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. При цьому обов`язок військовозобов`язаної особи з`явитись за викликом до відповідного територіального центру комплектування встановлений Законом України "Про військовий обов`язок і військову службу". На думку відповідача, повістка являється лише засобом повідомлення військовозобов`язаної особи для її прибуття на вказану дату до територіального центру комплектування, форма якої визначена Порядком організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов`язаних. Таким чином оскаржувана позивачем повістка, яка складена відповідачем на виконання законодавства з питань військового обов`язку та вручена позивачу, не є рішенням чи дією суб`єкта владних повноважень у розумінні Кодексу адміністративного судочинства.

    ВІдповідно до пунктів 28, 29, 32, 33 Постанови КАС ВС від 8 вересня 2022 року по справі № 300/1263/22 (провадження № К/990/15867/22).

    28. Отже, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, виконуючи свої владні управлінські функції, здійснюють оповіщення громадян про виклик за розпорядженнями їх керівників.
    29. Саме по собі оповіщення громадян про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки оформлюється у вигляді повісток та по суті оскаржувана позивачем повістка, яка складена відповідачем на виконання законодавства з питань військового обов`язку та вручена позивачу, не є рішенням чи дією суб`єкта владних повноважень у розумінні КАС України.
    32. Варто зауважити, що повістка являється лише засобом оповіщення військовозобов`язаної особи для її прибуття на вказану дату до територіального центру комплектування, форма якої визначена Порядком організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов`язаних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 грудня 2016 року № 921, та не має обов`язкового наслідку укладення контракту для проходження військової служби.33. При цьому обов`язок військовозобов`язаної особи з`явитись за викликом до відповідного територіального центру комплектування встановлений не оскаржуваною позивачем повісткою, а Законом України "Про військовий обов`язок і військову службу".

    З даного рішення можемо зробити висновок, що повістка то взагалі юридичне ніщо. Рекламний постер, пропозиція, вітальна листівка на День народження... Смішного мало звісно, але саме до такого звів Верховний Суд своє намагання "відмазати" один з територіальних центрів комплектування у відверто незаконній ситуації з видачею повістки особі, яка не підлягала мобілізації.

    ТОМУ, Ви по закону не несете жодної відповідальності за ігнорування подібних "повісток", так як не є військовозобов"язаним і Вас не мають законного права притягнути до будь-якої відповідальності.

    Якщо ТЦК не погоджується з Вашим статусом невійськовозобов"язаного - нехай іде до суду і визнає рішення про Ваше виключення з обліку недійсним. Строки давності пройшли? - То це проблеми ТЦК, а не Ваші як законослухняного громадянина, який має чинний документ, який підтверджує статус невійськовозобов"язаного.

    НАЖАЛЬ копії військово-облікових документів - не підлягають нотаріальному посвідченню, а тому якщо у Вас злочинним шляхом заберуть цей документ, то Вам буде дуже складно довести своє право.

    Тому завчасно зробіть хоча б звичайні копії та відскануйте у гарній якості свій документ, зберігаючи його у родичів в надійному місці. Можливо нотаріус і погодиться здійснити посвідчення копії з цього посвідчення, адже це не військовий квиток в класичному розумінні. Спробуйте.

    І в будь-якому разі будьте готові, що незважаючи на абсолютне право не бути мобілізованим в нормальній країні, в Україні в умовах пріорітету військово-політичної доцільності над принципами демократії, верховенства права, правової визначеності та інших загальносвітових принципів нормальних людей, можуть намагатися тягти у ТЦК та мобілізувати. Не підписуйте жодних документів та не давайте згоди на проходження ВЛК, віднімання Вашого військово-облікового документу, інші дії. Пам"ятайте, що Ви не несете жодної відповідальності за відмову виконувати явно злочинні розпорядження невстановлених осіб у камуфляжі, які вважають себе представниками органу влади, наділеного владно-розпорядчими функціями.

    Вибачте за емоційність, але втомився вже реагувати на численні випадки такого беззаконня, яке складно уявити навіть в часи НКВД , ОГПУ, ВЧК та діяльності Дзержинського, Єжова, Берії, інших "фахівців репресій" авторитарних режимів.

    Щасти Вам!

    З повагою, юрист-правозахисник Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    32.9%

    Доброго дня, Вадиме!

    Ніякої суперечності в цих двох відмітках я не бачу, бо вони абсолютно не пов'язані між собою в даному випадку, хоча і мають різне за своєю функцією призначення! Натомість є прикра легковажність працівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки у ставленні до своїх службових обов'язків та старі підходи до цього питаннря взагалі.

    Хоча в законі “Про військовий обов’язок та військову службу” є два поняття: “зняття з військового обліку” та “виключення з військового обліку”, до війни та в перші її місяці ніхто не надавав особливого значення термінології, Тому багатьом непридатним до служби у військовому квитку ставили штамп “знятий з обліку”, ототожнюючи його з поняттям “виключений з обліку”. Це груба помилка, через яку багато військовозобов'язаних мають тепер проблеми. Зокрема під час мобілізації і особливо при виїзді за кордон.

    Проте давайте я по порядку відповім на всі Ваші питання, аби Вам було зрозуміло, що саме сталося і в чому проблема з Вашим тимчасовим посвідчення, а відтак зі статусом в контексті військового обов'язку.

    Питання: 1) чи тотожні поняття «виключений» і « зняти» . Якщо ні, то чи є ці помітки взаємовиключні( якщо так , то яка щ»з них дійсна). Чи навпаки, обидві дійсні .

    Звичайно, в сучасній юридичній термінології поняття "виключений з військового обліку" і "знятий з військового обліку" не тотожні.

    Перше передбачає проходження Вами військово-лікарської комісії та прийняття останньою рішення про Вашу "непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку". Після такого висновку ВЛК і на підставі саме його військомат зобов'язаний виключити Вас з військового обліку. Далі Ви втрачаєте статус військовозобв'язаного і поверненню на військовий облік не підлягаєте.

    Також виключеними з військового обліку вважаються особи, призвані чи прийняті на військову службу, ті, які навчаються у вищих військових закладах освіти. Нагадаю, не перебувають на військовому обліку засуджені за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, ті, хто відбуває покарання у місцях позбавлення волі, а також особи, які втратили громадянство.

    В той самий час зняття з військового обліку не означає звільнення від статусу військовозобов’язаного. Просто особу ставлять на облік в іншому місці. Знімають з військового обліку тих, хто переїжджає на проживання в інший район або область, вступає на службу у поліцію до органів судової охорони, Бюро економічної безпеки. Або ж тих, хто вибув за межі України на понад три місяці чи в інших випадках за рішенням Міністерства оборони, СБУ та служби зовнішньої розвідки.

    Отже подібні відмитки у військово-обліковому документі є такими, що за своєю юридичною природою мають різні наслідки: виключення з військового обліку передбачає скасування статусу військовозобов'язаного, а зняття з обліку лише говорить про призупинення обліку на певний час чи за певними обставинами.

    2) чи має право особа виїхати за кордон з таким посвідченням.

    Виїхати за кордон Ви маєте право лише за наявності висновку про "непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку".

    У правилах перетину кордону чітко прописано, що виїзд дозволяється виключеним з військового обліку. А оскільки ті, хто знятий з обліку, все ще належать до категорії військовозобов’язаних, то вони не мають права виїжджати з країни під час дії воєнного стану. Тож якщо особа навіть непридатна до служби, але у військовому квитку стоїть штамп “знятий”, перетнути кордон вона не зможе.

    Про те саме йдеться у останніх роз'ясненнях ДПСУ від 02.02.23 року:

    "Виїзд чоловіка, якщо він виключений з військового обліку

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів".

    Отже у Вашому випадку для виїзду за кордон, крім закордонного паспорту, звичайно, Вам треба мати на руках наступні документи:

    довідку ВЛК з висновком про "непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку",

    тимчасове посвідчення з аналогічною відміткою.

    Цього буде цілком достатньо.

    Крім того, - І ЦЕ ДУЖЕ ВАЖЛИВО! - в ТЦК Вам повинні обов'язково замінити відмітку зі "ЗНЯТИЙ З ОБЛІКУ" на "ВИКЛЮЧЕНИЙ З ОБЛІКУ", як цього вимагає закон.

    БЕЗ ТАКОГО КРОКУ ВИЇХАТИ ВАМ НЕ ВДАСТЬСЯ НІ ЗА ЯКИХ ОБСТАВИН!

    3) Чи є правомірним вручення повістки такій особі і вимушене відправлення на ВЛК для повторного підтвердження непридатності. ( якщо ні, то якими законами/ положеннями / статтями апелювати особі в таких ситуаціях.

    Вручення повістки, якщо воно не пов'язане з протиправними діями працівників ТЦК чи інших уповноважених на це осіб, є правомірним в будь якому випадку й тягне за собою обов'язок з'явитись до ТЦК та СП.

    Неявка можлива лише за наявності поважних причин - наприклад, хвороба плюс лікарняний.

    Що стосується проходження ВЛК, то в контексті саме Вашої ситуації із записом у тимчасовому посвідченні "знятий з обліку" Вас можуть направити на проходження ВЛК, оскільки з огляду на сучасний підхід до трактування такої відмітки Ви можете за певних умов вважатись не виключеним з обліку, як би парадоксально і дико це не звучало!

    ВИСНОВОК:

    Отже є певне замкнене коло. З одного боку для виїзду за кордон Вам треба мати у військово-обліковому документі відмітку "непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку" (а не "знятий з військового обліку"), бо інакше прикордонники Вас просто не випустять, а з другого - для зміни відмітки Вам треба з'явитись до ТЦК, де гіпотетично можуть виникнути проблеми із проходженням ВЛК.

    Тож рекомендую Вам, перш ніж з'явитись до ТЦК, все дуже добре зважити і підготуватись до такого кроку грунтовно. Наприклад, попередньо пройти додаткове обстеження з приводу Ваших діагнозів, які були причиною визнання Вас непридатним до служби за статтею 74 а) Розкладу хвороб Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України.

    Якщо нічого не змінилос (а воно, скорше за все, так і є, бо мова йде про "вроджені вади розвитку нервової системи Q00-Q07; вроджені вади розвитку ока, вуха, обличчя та шиї Q10-Q18; вроджені вади розвитку системи кровообігу Q20-Q28; вроджені вади розвитку органів дихання Q30-Q34; щілина губи та піднебіння Q35-Q37; інші вроджені вади розвитку органів травлення Q38-Q45; целіакія К90.0; вроджені вади розвитку статевих органів Q50-Q56; вроджені вади розвитку сечової системи Q60-Q64; вроджені вади розвитку та деформації кістково-м’язової системи Q65-Q79; інші вроджені вади розвитку Q80-Q89; хромосомні аномалії Q90-Q99"), то Вам легко вдасться при повторному проходженні ВЛК підтвердити свій статус непридатного до служби та отримати правильну відмітку у своєму ВОД та спокійно виїхати за кордон.

    Доречи, водночас Вам замінять Ваше трохи застаріле за формою тимчасове посвідчення.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    32.9%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня ! Особа визнана непридатна до військової служби . Особі видали тимчасовий військовий квиток де є помітка « виключений з військового обліку» , а з іншої сторони є штамп про зняття з обліку з вказанням статті та пункту цієї статті. При чому обидві ці помітки було зроблено в один день ( фото посвідчення прикріплюються )Питання: 1) чи тотожні поняття «виключений» і « зняти» . Якщо ні, то чи є ці помітки взаємовиключні( якщо так , то яка щ»з них дійсна). Чи навпаки, обидві дійсні .

    Ні, поняття це не тотожні, при чому від слова зовсім. Справа в тому, що Вам не вірно зазначили висновок ВЛК у тимчасове посвідчення.

    Стаття 74А що у 2013 році, що зараз, передбачає висновок про непридатність до військової служби з ВИКЛЮЧЕННЯМ з військового обліку. Поняття "виключення" з військового обліку за змісто і суттю є зовсім іншим, ніж "зняття". Вся проблема в тому, що Вам невірно зазначили висновок ВЛК.

    2) чи має право особа виїхати за кордон з таким посвідченням.

    Якщо говорити зі сторони Закону - ТАК, МАЄ ПОВНЕ ПРАВО НА ВИЇЗД, АДЖЕ ВІН БУВ ВИЗНАНИЙ НЕПРИДАТНИМ ПО СТАТТІ 74А, ЯКА ДО ЦЬОГО Ж ПЕРЕДБАЧАЛА І ВИКЛЮЧЕННЯ ЙОГО З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ.

    ТЕ, ЩО ЙОМУ ЗАЗНАЧИЛИ НЕВІРНИЙ ВИСНОВОК, ЗОВСІМ НЕ ЙОГО ПРОБЛЕМА, А ПРОБЛЕМА ТЦК.

    Водночас з практики скажу, що виїзд за кордон по даній підставі не буде простим, говорю як є. Мав один випадок, коли особа виїжджала за кордон з висновком, який надавав їй право так само на визнання його непридатним з виключенням з військового обліку, але в нього, так само як і у вас, у військовому квитку стояв висновок про непридатність та військової служби зі зняттям з військового обліку. Відповідно на кордоні я йому пояснив, що його шанси 50 на 50, до того ж в нього, як і у вас, не було із собою довідки ВЛК. Відповідно на кордоні його не пропускали до останнього моменту, поки він не пред'явив своє посвідчення особи з інвалідністю.

    Чесно кажучи, я і сам не знав, що воно в нього є, і він мені про це не говорив. От коли він пред'явив пенсійне тоді його в принципі пропустили.

    ВИСНОВОК ПО ЦЬОМУ ПИТАННЮ: юридично ви маєте право на виїзд за кордон, але фактично прикордонники можуть не пропустити.

    3) Чи є правомірним вручення повістки такій особі і вимушене відправлення на ВЛК для повторного підтвердження непридатності. ( якщо ні, то якими законами/ положеннями / статтями апелювати особі в таких ситуаціях.

    Звичайно, що це неправомірно.

    Він був визнаний непридатним до військової служби за статтею 74, яка передбачала обов'язковість виключення його з військового обліку.

    Чинне законодавство України не передбачає ні в якому разі право на повторну постановку особи на військовий облік, яка була до цього виключена з військового обліку за станом здоров'я. Цього не дозволяє жодний Закон, жодний нормативно-правовий акт. Відповідно йому не мають права навіть вручати повістку і тим більше відправляти на ВЛК, він не військовозобов'язаний, штам про що стоїть в нього в тимчасовому посвідченні.

    З приводу того що теоретично він міг би підтвердити те, що в нього було в 13-му році. Послухайте, в 2013-му році була зовсім інша ситуація: зараз я йому ні при яких умовах не раджу йти на ВЛК, навіть якщо в нього проблема стала гірша, тому що зараз отримати висновок про непридатність до військової служби з виключенням достатньо складно Тим паче, що ці висновки підлягають затвердженню штатною ВЛК, тобто жодних гарантій, що в нього буде стаття 74А.

    І зараз я ввжааю достатньо ризикованою ідеєю йти до ТЦК, аби просто оновити свій документ і оновити відмітку про виключення з військового обліку. На жаль, але так.

    ВАЖЛИВО! Можливо Вам розглянути варіант із отриманням групи інвалідності. Тоді б питання з ТЦК та виїздом за кордон було вирішено.

    Успіхів. Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України