Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 07 декабря 2023, вопрос №98324 2800₴

Постійний догляд за особою з інвалідністю і виїзд за кордон

Добрий день. Мені 23 роки, військовозобов'язаний. У мене є бабуся з 2 групою інвалідністю, яка стоїть повністю на моєму фінансовому утриманні. У бабусі є 2 доньки: одна живе в Канаді, а друга скоро поїде туди жити. Получається, що я лишаюсь єдиним кровним повнолітнім її родичем в Україні.

Тому в мене є декілька питань по цій темі:
- чи маю я право на відстрочку, якщо я оформлю постійний догляд за нею ?
- чи потрібні мені будуть якісь документи, щоб довести, що її доньки не живуть в Україні ?
- чи зможу я перетнути кордон з нею ? і якщо так, то які документи мені треба буде пред'явити на кордоні ? чи обов'язково в мене мають бути обновлені облікові данні з тцк, при перетині кордону ?
- чи має бути якась певна причина для перетину кордону ? чи можемо ми перетнути кордон для туристичної поїздки ?
- чи зобов'язаний я проживати з нею в одній оселі при постійному догляді за нею ?

Буду дуже вдячний за стислі зрозумілі відповіді з коротенькими сносками на закон. А то часто тут просто копіюють текст закону у відповіді, а мені важко дається мова, яка написана в законах.

Ответы юристов (6)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вам простіше виїхати за кордон для супроводу особи з інвалідністю 2групи. Для перетину кордону відвідувати тцк не потрібно.

    Перетин кордону передбачено

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    Для перетину кордону вам потрібно мати такі документи

    Закордонні паспорти

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда бабусі

    Акт про встановлення факту догляду (його можно отримати звернувшись з заявою до виконкому міської ради за місцем реєстрації бабусі )

    Або посвідчення доглядача.

    З повагою, Правозахисник Корнійчук Євген, маю всі необхідні знання та навички для вирішення питань будь якої складності.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Станіславе!

    - чи маю я право на відстрочку, якщо я оформлю постійний догляд за нею?

    Будете мати право на відстрочку за абзацем 12 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    "опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;"

    Отже для отримання відстрочки Вам потрібно буде довести, що доньки бабусі не можуть здійснювати за нею такий догляд. Як також бабусі прийдеться пройти ЛКК та отримати довідку форми 080-4 про потребу у постійному догляді. Після того Вам знадобиться оформити акт встановлення факту здійснення догляду, оскільки він буде підтверджувати, що саме Ви здійснюєте догляд за своєю бабусею.

    - чи потрібні мені будуть якісь документи, щоб довести, що її доньки не живуть в Україні ?

    Так, на це питання відповів Вам вище. Потрібні будуть документи, які свідчать про той факт, що обидві доньки знаходяться за кордоном.

    чи зможу я перетнути кордон з нею ? і якщо так, то які документи мені треба буде пред'явити на кордоні ? чи обов'язково в мене мають бути обновлені облікові данні з тцк, при перетині кордону ?

    Так, можете перетинути кордон з бабусею.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю І чи ІІ групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки)

    про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

    або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю І чи ІІ групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;".

    Як бачите, для перетину кордону Вам також знадобиться акт встановлення факту здійснення догляду. Окрім нього потрібні будуть закордонні паспорти та документ, що підстверджує інвалідність бабусі. При тому, для перетину кордону Вам не потрібно оформлювати відстрочку, отримувати будь які дозволи у ТЦК або оновлювати військово-облікові дані. Маючи на руках документи, які зазначені вище можете перетинати кордон.

    - чи має бути якась певна причина для перетину кордону ? чи можемо ми перетнути кордон для туристичної поїздки ?

    В законі не зазначений перелік умов за яких інвалід та особа, яка його супроводжує мають право на перетинання кордону. Це може бути поїздка до родичів, поїздка на лікування чи оздоровлення тощо.

    - чи зобов'язаний я проживати з нею в одній оселі при постійному догляді за нею ?

    Так, це буде обов'язковою умовою, оскільки Ви не зможете отримати акт встановлення факту здійснення догляду, якщо не будете проживати разом зі своєю бабусею.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Що стосується відстрочки,

    Це передбачено ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

    Для отримання відстрочки треба подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Довідка лкк форми 080-4 Про потребу постійного догляду

    Посвідчення доглядача або довідку про компенсацію за догляд, для цього треба звертатися до соціальної служби України за місцем реєстрації бабусі.

    Довідка про склад сім'ї

    Акт про факт здійснення постійного догляду

    Документи які підтверджують неможливість здійснення догляду за бабусею її дітьми.

    Їх нотаріально завірені копії документів про постійне місце проживання за кордоном та інше.

    Тут доволі складно буде отримати відстрочку, треба проробити багато роботи та прикласти зусиль. Проще виїхати за кордон.

    З повагою, Правозахисник Корнійчук Євген, маю всі необхідні знання та навички для вирішення питань будь якої складності.

    Корнійчук Євген Іванович
    10.7%

    Ціль виїзду за кордон супровід бабусі. Щоб отримати акт про встановлення факту догляду ви повинні там бути зареєстровані, якщо місце реєстрації інше вас місце проживання повинні мінімум підтвердити сусіди, голова ОСББ або старша будинку , що ви там завжди проживаєте,

    Та на кордоні щоб не виникало питань, краще мати одне місце реєстрації.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас, Станіславе!

    Добрий день. Мені 23 роки, військовозобов'язаний. У мене є бабуся з 2 групою інвалідністю, яка стоїть повністю на моєму фінансовому утриманні. У бабусі є 2 доньки: одна живе в Канаді, а друга скоро поїде туди жити. Получається, що я лишаюсь єдиним кровним повнолітнім її родичем в Україні.

    Тому в мене є декілька питань по цій темі:- чи маю я право на відстрочку, якщо я оформлю постійний догляд за нею ?

    СПРОБУЮ ПОСЛІДОВНО ТА ПОВНІСТЮ ВІДПОВІСТИ НА ВСІ ВАШІ ПИТАННЯ.

    НА ЖАЛЬ, АЛЕ З ВІДСТРОЧКОЮ БУДЕ СКЛАДНО, ОСКІЛЬКИ МАЄМО НАСТУПНУ СИТУАЦІЮ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

    ТАКИМ ЧИНОМ, У ДАНІЙ НОРМІ ВАЖЛИВИМ Є 3 АСПЕКТИ:

    1. БАБУСЯ МАЄ ПОТРЕБУВАТИ ПОСТІЙНОГО СТОРОННЬОГО ДОГЛЯДУ.

    2. ВИ МАЄТЕ БУТИ ЗАЙНЯТИМ ТАКИМ ПОСТІЙНИМ ДОГЛЯДОМ.

    3. ВИ МАЄТЕ ДОВЕСТИ ФАКТ ВІДСУТНОСТІ ІНШИХ ОСІБ.

    КЛЮЧОВЕ СЕРЕД ВСЬОГО ЦЬОГО - ДОВЕДЕННЯ ФАКТУ ВІДСУТНОСТІ ІНШИХ ОСІБ, ЯКІ МОЖУТЬ ЗДІЙСНЮВАТИ ДОГЛЯД.

    НА ЖАЛЬ, АЛЕ ФАКТ ПРОЖИВАННЯ ДОНЬОК БАБУСІ ЗА КОРДОНОМ НІЯКИМ ЧИНОМ НЕ ПОЗБАВЛЯЄ ЇХ ОБОВ'ЯЗКУ ЗДІЙСНЮВАТИ УТРИМАННЯ СВОЄЇ НЕПРАЦЕЗДАТНОЇ МАТЕРІ. ЦЕ КОНСТИТУЦІЙНИЙ ОБОВ'ЯЗОК.

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 51. Шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. Кожен із подружжя має рівні права і обов'язки у шлюбі та сім'ї.

    Батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття. Повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків.

    - чи потрібні мені будуть якісь документи, щоб довести, що її доньки не живуть в Україні ?

    ПОВТОРЮСЬ, ВАМ ОБОВ'ЯЗКОВО ПОТРІБНО БУДЕ ДОВОДИТИ ЇХНЄ ПРОЖИВАННЯ ЗА КОРДОНОМ, АЛЕ, НА ЖАЛЬ, ВІД ЦЬОГО У НИХ НЕ ЗМІНЮЄТЬСЯ ЇХ КОНСТИТУЦІЙНИЙ ОБОВ'ЯЗОК ПО УТРИМАННЮ.

    ТЦК ТА СП У ЦІЙ СИТУАЦІЇ ЯВНО БУДЕ ВИМАГАТИ ДОВЕДЕННЯ ФАКТУ ВІДСУТНОСТІ ІНШИХ ОСІБ. ПРОЖИВАННЯ ЇХ ЗА КОРДОНОМ НЕ Є ТАКИМ ФАКТОМ.

    НЕ ВПЕВНЕНИЙ, ЩО СУДОВІ ОРГАНИ БУДУТЬ ЗА ВАС У ЦІЙ СИТУАЦЇІ, ОСКІЛЬКИ БАЧИВ РІШЕННЯ СУДІВ ПРО ТЕ, ЩО ОСОБА, ЯКА ПЕРЕБУВАЄ ЗА КОРДОНОМ, НЕ ЗВІЛЬНЯЄТЬСЯ ВІД СВОГО ОБОВ'ЯЗКУ.

    Судова практика у питаннях звільнення ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ за сімейними обставинами у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд, виходить з того, що в сім’ї війьдійсно не повинно бути інших осіб, які такий догляд здатні надавати.

    Зокрема, у рішенні від 23.11.2022 по справі № 600/2558/22-а Чернівецький окружний адміністративний суд Чернівецький окружний адміністративний суд виходить з наступного:

    «…Крім того, судом встановлено, що ОСОБА_2 має рідну дочку - ОСОБА_4 , 1959 року народження, яка проживає в с. Чорногузи за однією адресою разом з ОСОБА_2, що власне і не заперечувалось позивачем. Відтак, за наявності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд, (в даному випадку доньки - ОСОБА_2 ) саме такі особи, можуть і повинні здійснювати такий догляд…».

    Окрім того, урішенні Хмельницького окружного адміністративного суду від 02.11.2022Хмельницького окружного адміністративного суду від 02.11.2022 по справі № 560/9011/22 зазначається, що:

    • «…Наявність у військовослужбовця обов`язків, необхідність виконання яких визначена законодавцем як підстава для звільнення з військової служби, має бути підтверджена відповідними документами…»
    • «…Суд також зазначає, що позивач додає до позовної заяви довідку Гвардійської сільської ради №1284 від 05.07.2022 року, виданої гр. ОСОБА_2 про склад сім`ї, згідно якої встановлено до складу його сім`ї входять ОСОБА_5 та ОСОБА_4 , але фактично він проживає сам згідно свідчень сусідів. Крім того, свідчення сусідів, як це вказано у довідці № 1284 від 05.07.2022 не є
    • належним доказом самостійного проживання ОСОБА_2. Наявність у ОСОБА_5 картки побиту Республіки Польща та відмітки про виїзд за кордон в паспорті ОСОБА_5 не виключають фізичну можливість у здійсненні догляду за ОСОБА_2 у вказаних громадянок…».
    • «…законодавець не визначив потребу особи з інвалідністю І групи у постійному сторонньому догляді як підставу для звільнення з військової служби, а пов`язав її з наявністю у військовослужбовця необхідності, тобто встановленого обов`язку, здійснювати такий догляд…».
    - чи зможу я перетнути кордон з нею ? і якщо так, то які документи мені треба буде пред'явити на кордоні ? чи обов'язково в мене мають бути обновлені облікові данні з тцк, при перетині кордону ?

    СИТУАЦІЯ З ВИЇЗДОМ ЗА КОРДОН Є НАСТУПНОЮ:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    ...

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

    або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    ТАКИМ ЧИНОМ, З ВИЇЗДОМ ЗА КОРДОН В ПРИНЦИПІ СИТУАЦІЯ ПРОСТІША, ЩО І НЕ ДИВНО, ОСКІЛЬКИ ЗАКОНОДАВСТВО З ПИТАНЬ ВІДСТРОЧКИ ТА ВИЇЗДУ НЕ КОРЕЛЮЄТЬСЯ ОДИН ІЗ ОДНИМ

    ДЛЯ ВИЇЗДУ ВАМ ПОТРІБНО МАТИ:

    1. ЗАКОРДОННІ ПАСПОРТИ.

    2. ПОСВІДЧЕННЯ, ЩО ПІДТВЕРДЖУЄ ІНВАЛІДНІСТЬ БАБУСІ.

    3. ВАШЕ СВІДОЦТВО ПРО НАРДОЖЕННЯ ТА СВІДОЦТВО ПРО НАРОДЖЕННЯ ВАШОЇ МАТЕРІ (ДЛЯ ДОВЕДЕННЯ ФАКТУ РОДИННИХ СТОСУНКІВ).

    4. АКТ ВСТАНОВЛЕННЯ ФАКТУ ЗДІЙСНЕННЯ ДОГЛЯДУ.

    ОТРИМАТИ ЦЕЙ АКТ МОЖНА ЧЕРЕЗ ОРГАН МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ. ЗВЕРНІТЬСЯ СПОЧАТКУ ТУДИ.

    ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВІ ДОКУМЕНТИ ПРИ ВИЇЗДІ ЗА СІМЕЙНИМИ ПІДСТАВАМИ НА КОРДОНІ НЕ ПЕРЕВІРЯЮТЬСЯ, ТОМУ НЕ ХВИЛЮЙТЕСЬ.

    - чи має бути якась певна причина для перетину кордону ? чи можемо ми перетнути кордон для туристичної поїздки?

    ЗАГАЛОМ ЗАКОНОДАВСТВО НЕ ВИЗНАЧАЄ ЦЬОГО ЯК ЧОГОСЬ ОБОВ'ЯЗКОВО, АЛЕ НА ПРАКТИЦІ СКАЖУ. ЦЕ БУЛО Б ДОБРЕ. ЗОКРЕМА ЧУДОВО БУЛО Б МАТИ НАПРАВЛЕННЯ НА ЛІКУВАННЯ АБО ОПЕРАТИВНЕ ВТРУЧАННЯ ЗА КОРДОН. ЗА ТАКИХ УМОВ ШАНСИ Б НА ВИЇЗД ЗНАЧНО ЗБІЛЬШУВАЛИСЯ Б.

    ВИ ПОВИННІ РОЗУМІТИ, ЩО НЕ ЗАВЖДИ НА КОРДОНІ ВСЕ ПРОХОДИТЬ ТАК, ЯК НАПИСАНО В ПОСТАНОВІ.

    - чи зобов'язаний я проживати з нею в одній оселі при постійному догляді за нею ?

    ТАК, ІНАКШЕ ЯК МИ ТОДІ МОЖЕМО ДОВЕСТИ, ЩО ВИ ЗДІЙСНЮЄТЕ ЗА НЕЮ ПОСТІЙНИЙ ДОГЛЯД. У ВАС МОЖЕ БУТИ:

    1. СПІЛЬНА РЕЄСТРАЦІЯ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ.

    2. АКТ ПРО ПРОЖИВАННЯ БЕЗ ФАКТИЧНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ. ЦЬОГО ТАКОЖ МОЖЕ БУТИ ЦІЛКОМ ДОСТАТНЬО.

    ВИСНОВКИ:

    1. Отримати відстрочку від мобілізації у Вашій ситуації може бути достатньо проблематично, оскільки основна умова (факт відсутності інших осіб) не залежить від Вас.

    2. Простіше буде виїхати за кордон при супроводі бабусі. Для цього Вам обов'язково потрібно мати Акт встановлення факту здійснення догляду. Рекомендую - документи, які обгрунтовують мету виїзду.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Турчин Ярослав Александрович
    14.3%

    ВІТАЮ ВАС, СТАНІСЛАВЕ!

    Вибачте, але той факт, що Ви є військовозобов"язаним у 23 років - доволі спірний. Ви служили строкову службу чи були визнані обмежено придатним у воєнний час і зараховані в запас з обміном приписного посвідчення на військовий квиток?! - Якщо так, то дійсно Ви військовозобов"язаний. В іншому випадку - призовник. Це інша категорія відношення до військової служби і відстрочку Вам оформити не можна, бо в такому разі Ви не підлягаєте призову на військову службу під час мобілізації. Але формально виїзд для призовників так само неконституційно закритий, а тому Ви можете виїхати за межі України лише на підставі постійного догляду. Проте, одразу попереджаю, без супроводу бабусі Вас за межі України не випустять. Хоча Ви це певен знаєте і далі задаєте про це питання.

    ТОЖ про все по пунктам.

    ПИТАННЯ № 1

    Якщо Ви військовозобов"язаний, то можете за наявності підстав оформити відстрочку, відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Нажаль, бабуся не є кровним родичем, інвалідність якого дає право на відстрочку за умови відсутності інших осіб, які зобов"язані по закону утримувати (абзаци 10, 11), тому Вам треба буде оформлювати сторонній догляд на непрофесійній основі відповідно до абзацу 12 частини першої статті 23 Закону про мобілізацію.

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    Абзаци 10 та 11 Вам не підходять.

    Абзац 10: зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    Абзац 11: які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    {Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022; із змінами, внесеними згідно із Законом № 3161-IX від 28.06.2023}

    Документ про потребу в постійному догляді видає ЛКК лікарської установи за місцем Вашого проживання (в цьому має допомогти дільничний / сімейний лікар) або МСЕК вказує про це у довідці, якою присвоює інвалідність.

    Для підтвердження факту догляду Вам слід оформити на підставі висновку ЛКК за формою 080-4/о - АКТ здійснення постійного догляду, що оформлюється органом місцевого самоврядування за місцем проживання особи, яка потребує постійного догляду.

    Якщо Ваш офіційний дохід на 1 члена родини менше 2589 грн./місяць, то Ви маєте право звернутися до органу соціального захисту населення за оформленням компенсаційних виплат (соціальної допомоги) по догляду. Соцзахист видає ДОВІДКУ про отримання таких виплат.

    Якщо дохід за останні 6 місяців на 1 члена родини більше, ніж 2589 грн., то треба як уже писав вище отримувати АКТ встановлення факту здійснення постійного догляду.

    Після отримання одного з двох документів на підставі форми 080-4/о, можете звертатися до ТЦК за відстрочкою.

    Так само Ви на підставі таких документів маєте право на виїзд, але ЛИШЕ у супроводі особи, за якою доглядаєте.

    Порядок видачі актів встановлення факту здійснення догляду для перетину державного кордону та встановлення факту здійснення постійного догляду для подання до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, як правило затверджують адекватні Виконавчі комітети місцевих рад своїми рішеннями.

    ОСЬ за посиланням зразок Акту догляду, який затверджений виконкомом Одеської міської ради. Якщо я правильно зрозумів, Ви з Одеси.

    https://omr.gov.ua/images/File/DODATKI_2022/ISPOLK...

    РішенняВиконавчого комітетуОдеської міської ради№ 289 від 24.11.2022Про складання протягом дії надзвичайного або воєнного стану в Україні актів встановлення факту здійснення догляду за особами з інвалідністю I чи II групи та особами, які потребують постійного догляду

    https://omr.gov.ua/ua/acts/committee/195706/

    РішенняВиконавчого комітетуОдеської міської ради№ 315 від 21.09.2023

    Про внесення змін до рішення Виконавчого комітету Одеської міської ради від 24 листопада 2022 року № 289 «Про складання протягом дії надзвичайного або воєнного стану в Україні актів встановлення факту здійснення догляду за особами з інвалідністю I чи II групи та особами, які потребують постійного догляду»

    https://omr.gov.ua/ua/acts/committee/199882/

    ПИТАННЯ № 2Чіткого переліку документів, які доводять факт відсутності інших осіб не існує. Тож кожний працівник ТЦК тлумачить це як йому заманеться. Не факт, що ТЦК взагалі визнає виїзд дочок Вашої бабусі за межі України - поважними причинами, щоб долгядали саме Ви в тлумаченні абзацу 12 частини першої статті 23 Закону. Можуть заявити, що особи, які можуть здійснювати - не відсутні.

    Якщо все ж це сприймуть, то доказами їх виїзду за межі України можуть бути:

    копії сторінок паспортів з відміткою про виїзд за межі України, інформація, надана на запит Держприкордонслужбою. Але одразу попереджаю, що ДПСУ даж інформацію про виїзд лише на запит самої особи.. бо персональні дані бла-бла-бла і таке інше. Можливо, якщо Вам тітка залишить довіреність на отримання таких даних, то з довіреністю і нададуть інформацію. В іншому випадку - ні.

    Чи сприймуть фото паспортів - також питання. Можуть вимагати нотаріально посвідчених копій, але ж паспорти і копії з них не підлягають консульському і нотаріальному посвідченню.

    Як варіант можна засвідчити потрібні скан-копії сторінок паспортів - електронним цифровим підписом власника паспорта. Хоча наші ТЦК не такі прогресивні. Але по закону це є належним документом, що прирівняний до паперового.

    Дійсно Вам би краще не зв"язуватися з ТЦК, а виїхати за межі України. Прикордонники не такі "звірі", як умовно одеські ТЦКшники.

    ПИТАННЯ № 3.

    Так. Як уже зазначав, лише з бабусею Ви і зможете перетнути кордон.

    Для цього Вам потрібні такі документи

    1. Закордонний паспорт Ваш і бабусі.

    2. Довідки (Витяги з реєстру тер.громади - надає ЦНАП) про проживання за однією адресою (бажано).

    3. Документ, що підтверджує необхідність догляду - висновок ЛКК або МСЕК (уже не вимагається, але не завадить при собі).

    4. Акт встановлення догляду, який видає уповноважений виконкомом Одеської міської ради орган місцевого самоврядування або у разі отримання компенсаційних виплат - Довідка про такі виплати від Управління соцзахисту населення місцевої ради.

    5. Пенсійне посвідчення про отримання пенсії за інвалідністю ІІ групи або посвідчення інваліда від Соцзахисту. Нажаль довідка МСЕК не є належним доказом по новим правилам.

    Військово-обліковий документ при перетині кордону вимагати не мають права. Принаймні станом на сьогодні. Що ще наприймає Верховна зРада України ніхто не знає.

    ПИТАННЯ №4.

    Причину поїздки як правило ніхто не питає і не перевіряє. А на словах можна сказати що завгодно. Їдете до Німеччини на лікування. Чим не причина? Доказів цього вимагати не можуть. А навіть якби вимагали, то інтелектуальний рівень інспектора прикордонного пункту не дозволяє відрізнити намальований виклик з німецької лікарні від реального. Вже повірте на слово.

    ПИТАННЯ № 5.

    В принципі, якщо у Вас на руках буде АКТ встановлення догляду, то вимагати докази проживання за однією адресою не мають права. Але буває всяке. Якщо Ви не проживаєте за однією адресою - в цьому нічого страшного немає. В Україні немає і ніколи не було жорсткої прив"язки до місця реєстрації / прописки і їх неспівпадіння з фактичним проживанням. У багатьох банків і так далі навіть досі є дві графи - адреса за реєстрацією, фактична адреса. Вся країна так живе. Навіть вищий генералітет. А в деяких випадках проживання не за реєстрацією не блаж, а навіть дуже ефективний метод захисту від можливих посягань на відповідальних працівників органів влади, спецслужб та ін. Тож відсутність однієї прописки - ні на що фактично не впливає. Але ж може бути всяке. ОСОБИСТІСНИЙ ФАКТОР ніхто не відміняв.

    Важливо пам"ятати, що при відмові ніхто ніякі відмітки в бази даних не вносить і Ви можете спробувати перетнути кордон у іншого адекватного інспектора прикордонного контролю, у іншої зміни, на іншому пункті пропуску.

    Звісно від протиправних дій адмінстрації Держприкордонслужби ніхто не застрахований, а юридичне право може бути проігноровано внаслідок політико-військової доцільності, але з юридичної точки зору все так, як я написав.

    Звісно, що теоретично можуть відмовити з будь-яких надуманих підстав, чи взагалі без підстав. Ситуація щодо кордону неоднозначна і кожним прикордонним законом тлумачиться по-своєму.. залежно від думки керівника такого прикордонного загону чи навіть наявності негласних вказівок з Києва.

    Нажаль це факт, що підтверджується і судовою практикою. Одні прикордонники випускають людину з одним пакетом документів, він повертається потім до України, пробує виїхати з тими ж документами вже через інший пункт пропуску і його не випускають. В той же час, суди як правило демонструють адекватність сприйняття ситуації та стають на бік людей, чиї права порушують прикордонники.

    Тож у разі відмови, Вам необхідно отримати письмове Рішення про відмову у перетинанні державного кордону України. Це обов'язкова умова. Не видати таке рішення прикордонники не можуть, хоча судячи з практики деяких людей, можуть бути спроби ввести в оману, що таке рішення не видається.

    Також, ви маєте знати, що Рішення про відмову складається у 2-х екземплярах, а тому варіант, коли вам просто дають сфотографувати оригінал недопустимий. У вас має бути 1 примірник в оригіналі!!!

    Обов’язково потрібно перевірити на правильність усі відомості вказані у Рішенні про відмову. Зокрема Ваші дані, дані пункту пропуску та посадової особи, яка його прийняла. У формулювання підстав відмови бажано не лізти, тому що чим кривіше воно сформульовано прикордонниками, тим краще для Вас і Вашого юриста.

    Часто виникає запитання громадян чи потрібно підписувати Рішення про відому у виїзді за кордон. Це не обов’язково, але якщо Ви отримуєте свій примірник, то підписати треба і в цьому немає нічого страшного. Єдине, що з моменту отримання Рішення почнеться відлік строків на оскарження цього рішення і скаргу можна буде подати протягом 30 днів. З іншого боку, навіть якщо Рішення ви не отримуєте і відповідно не розписуєтесь на місці, то в подальшому, коли Ви отримаєте рішення і захочете подати скаргу, можуть виникнути проблеми із строками.

    Адміністрація ДПСУ скоріше за все займе позицію відносно пропуску вами строку на оскарження. З цим звісно можна боротись, але це додаткова проблема яка потребуватиме багато часу на її вирішення.

    Після отримання Рішення, потрібно невідкладно писати і подавати Скаргу на Рішення про відмову в перетинанні державного кордону України. Скарга подається на ім"я Начальника органу охорони державного кордону. Моя думка така, що скаргу краще писати і подавати за підтримки юриста, тому що тут важливо дуже добре обґрунтувати позицію громадянина, який має намір виїхати за кордон і переконати ДПСУ, що така позиція правильна.

    Хоча, як правило, звісно нікого Ви не переконаєте, бо у них на усе одна позиція - "Вони Боги, вони праві, а всі інші - дурні і гуляти вийшли".

    У випадку незадоволення Скарги начальником, потрібно оскаржувати таке рішення в судовому порядку.

    Завжди раджу йти паралельно і не чекати відповіді з Державної прикорднної служби, а йти до суду. Якщо скаргу задовільнять, це може бути підставою для суду визнати факт примирення сторін. З іншого боку, Ви точно не пропустите строк оскарження, адже дуже часто в адміністративних судах скорочують строк позовної давності після досудового оскарження - з 6 до 1 місяця і потім залишають позовні заяви без розгляду - за пропущеним строком звернення.

    Маю надію, що мої відповіді наблизились хоч трохи до означених Вами параметрів і зможуть Вам допомогти розібратися, а головне швидко, ефективно і без нервів та судів вирішити Ваше питання..

    Гарного Вам дня !

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України