Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 09 декабря 2023, вопрос №98489

Право на відстрочку від мобілізації

Доброго вечора.
Отримую щомісячну виплату по наступній підставі "Допомога особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею".
Проживаю спільно з інвалідом 2 групи, але родинних зв'язків нема між нами.
Чи є в мене можливість отримати відстрочку від мобілізації, якщо так, то чи можна це зробити через адвокати чи юриста не звертаючись в ТЦК особисто?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Одразу почну з того, що отримати відстрочку через адвоката або юриста не вийде. До ТЦК Ви повинні будете з'явитись особисто. Ви можете направити заяву на відстрочку з підтверджувальними документами до ТЦК Укрпоштою замовним листом з описом вкладення, проте ТЦК, скорше за все, у свіїй відповді (якщо взагалі надасть її) запропонує Вам з'явитись до військомату особисто.

    Тепер щодо відстрочки.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;".

    Отже, якщо у інваліда, за яким Ви доглядаєте, немає інших осіб, яки б могли доглядати за ним окрім Вас, то тоді можете отримати відстрочку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Оксана Клиент 5 месяцев назад

      Інваліду 46р.

      Дружини і дітей в інваліда нема.

      Є мама пенсіонер 65р, яка спільно проживає з ним, але не має сил за ним доглядати, бо він буйний, є батько пенсіонер 73р, який з ним не проживає більше 30р. і вони не спілкуються.

      Є брат 45р, який має 2 неповнолітніх дітей і дружину, він священник і проживає за 200км від інваліда, майже не спілкуються.

      Хто з цих людей першочергово має обов'язок перед законом доглядати його батьки чи брат? Якщо брат то чи можна якось доводити що він не має змоги це робити, якщо батьки то чи можна посилатись на їх вік і вади здоров'я?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Першочергово повинні доглядати дружина та діти. У Вашому випадку їх немає.

        Щодо батьків, то вони самі є непрацездатними особами, а тому не можуть доглядати за своїм непрацездатним сином. У статті 198 СКУ зазначено, що "батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати. Якщо батько, мати не мають відповідних коштів, нерухомого майна, які б забезпечили утримання сина, дочки, виконання цього їх обов’язку буде неможливим". Проте в даному випадку мова йде не про догляд, а саме про утримання, тобто матеріальну допомогу.

        Теж саме стосується і брата. Стаття 267 СКУ зазначає: "повнолітні брати і сестри зобов'язані утримувати непрацездатних повнолітніх братів і сестер, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони не мають чоловіка, дружини, батьків або повнолітніх дочки, сина, за умови, що повнолітні брати та сестри можуть надавати матеріальну допомогу.

        Отже, як бачите, мова про догляд тут зовсім не йде, лише про матеріальне утримання. Тому не бачу в даному випадку проблем. Батьки не можуть здійснювати такий догляд, оскільки є непрацездатними особами, брат не може, оскільки має свою сім'ю та проживає далеко.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України