Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 10 декабря 2023, вопрос №98503 240₴

Опіка над дітьми, одного з братів та сестер

Доброго вечора. Таке запитання, я і мій брат зовсім літні, у нас є 2 брати і сестра. Він хоче взяти під опіку 2 дітей, а я 3 дитину. можливо це , і з яких причин можна їх розділити?

Ответы юристов (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Валерія!

    Є три шляхи взяття під опіку певної особи/осіб.

    Перший шлях - це коли особа є повнолітньою, але в силу низки причин не може відповідати за свої дії й тому за рішенням суду визнається недієздатною.

    Другий шлях - це опіка над особами похилого віку.

    Нарешті, третій шлях - взяття під опіку неповнолітніх дітей, яким не виповнилось 14 років або піклування над дітьми у віці 14-18 років. Якщо коротко, таке можливе у разі, якщо їхні батьки позбавлені батьківських прав, померли чи визнані в судовому порядку безвісно зниклими.

    Перше і друге я одразу відкидаю, як малоімовірне у Вашому випадку, тому зупинюсь детально на третьому.

    Отже, опіка і піклування є особливою формою державної турботи про малолітніх (до 14 років) та неповнолітніх дітей (з 14 до 18 років), що встановлюється над дітьми-сиротами і дітьми, позбавленими батьківського піклування. Опіка, піклування над дитиною встановлюється органом опіки та піклування, а також судом у випадках, передбачених статтею 60 Цивільний кодекс України.

    Опіка, піклування над дитиною встановлюється органом опіки та піклування, а також судом у випадках, передбачених статтею 60 Цивільного кодексу України за місцем проживання особи, що підлягає опіці (піклуванню), або за місцем проживання опікуна (піклувальника).Рішення про встановлення опіки (піклування) повинне бути прийняте не пізніше місячного строку з моменту, коли відповідному органу опіки й піклування стало відомо про необхідність установлення опіки або піклування.

    У відповідності із статтею 1 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" (далі - Закон) встановлення опіки та піклування - це влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають, переважно, у сімейних, родинних відносинах з цими дітьми-сиротами або дітьми, позбавленими батьківського піклування, з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку і захисту їх прав та інтересів

    Згідно частини перша статті 11 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" органами опіки та піклування є районні, районні у містах Києві та Севастополі місцеві державні адміністрації, виконавчі органи міських чи районних у містах, сільських, селищних рад.

    Як я і почав говорити вище, опіка (піклування) над неповнолітніми дітьми може встановлюватись за життя батьків , а саме:

    судом позбавлені батьківських прав або ухвалено рішення про відібрання дитини й передачу її під опіку незалежно від того, позбавлені вони батьківських прав чи ні, оскільки перебування з ними небезпечне для життя дитини;

    визнані у встановленому порядку недієздатними або обмежено дієздатними (психічно хворими, розумово відсталими або перебувають на тривалому стаціонарному лікуванні в лікувально-профілактичній установі або на державному втримуванні в будинках-інтернатах);

    понад шість місяців не можуть займатися вихованням своїх дітей (засуджені до позбавлення волі на тривалий час за здійснення злочину, за станом здоров'я (інваліди І — II групи) і т.п.);

    понад шість місяців не проживають разом з дитиною й без поважних причин не беруть участі в її вихованні й утриманні, не проявляють до дитини батьківської уваги й турботи або підкинули (залишили) дитину, і це підтверджено відповідними актами, складеними органами внутрішніх справ;

    відмовилися від дітей у встановленому законом порядку;

    виїхали на постійне місце проживання або на постійне місце роботи за кордон або перебувають у тривалому відрядженні;

    перебувають під слідством (підпункт 2.2. пункт 2 Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справі сім'ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року № 34/166/131/88).

    Усиновити дитину або взяти її на опікунство можуть.
    • Дієздатні та працездатні особи, які перебувають у шлюбі.
    • Окрема працездатна і дієздатна особа, яка не перебуває в шлюбі.
    • Родич дитини.
    Для подання заяви в органи опіки тобі знадобиться такий перелік документів.
    • Заява від подружжя (спільна, підписана обома). Якщо це заява на опіку, а не всиновлення, то вона має містити підписи і тих людей, хто відмовляється від опіки над дитиною.
    • Довідка про доходи за останні шість місяців або копія декларації про доходи, засвідчена в установленому порядку.
    • Право власності на житло, в якому проживатиме дитина, або інший документ, що підтверджує користування житловим приміщенням.
    • Для осіб, які перебувають у шлюбі, копія свідоцтва про шлюб.
    • Довідка про проходження курсу навчання з виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також рекомендація центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щодо включення кандидатів до єдиного банку даних.
    • Копія паспорта.
    • Висновки про стан здоров’я подружжя.
    • Довідки від нарколога та психіатра для осіб, які проживають із заявниками.
    • Довідка про відсутність (або наявність) судимостей.
    • Письмова згода від повнолітніх членів родини, які проживають разом, про взяття дитини-сироти на опіку, піклування тощо. Згода має бути засвідчена нотаріально або написана особисто перед посадовою особою, яка приймає документи.
    Під час воєнного стану в Україні діє спрощена система встановлення опіки чи патронату над дітьми. Діти, місцеперебування батьків яких невідоме, можуть бути тимчасово влаштовані в родини.

    Під час дії на території України надзвичайного або воєнного стану особа, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах (у тому числі хрещені батьки) з дитиною-сиротою або дитиною, позбавленою батьківського піклування, виявила бажання взяти її під опіку, піклування подає службі у справах дітей за місцем свого проживання або за місцем виявлення дитини такі документи:

    • заяву;
    • копію паспорта громадянина України;
    • документи, що підтверджують сімейні, родинні зв’язки особи з дитиною;
    • довідку від нарколога та психіатра про відсутність перебування на обліку;
    • довідку про наявність чи відсутність судимості, видану територіальним центром з надання сервісних послуг МВС за місцем проживання заявника або через Портал “Дія”. У разі неможливості її отримання, кандидат в опікуни, піклувальники подає заяву про відсутність притягнення його до кримінальної відповідальності відповідно до статей Кримінального кодексу України, зазначених у пункті 10 частини першої статті 212 Сімейного кодексу України. Відповідальність за достовірність наданої службі у справах дітей інформації щодо відсутності судимості покладається на опікунів чи піклувальників.

    Після припинення надзвичайного або воєнного стану довідка про наявність чи відсутність судимості опікуна, піклувальника надається службі у справах дітей протягом місяця.

    Права та обов’язки опікуна та піклувальника щодо дитини

    1. Опікун, піклувальник зобов'язаний виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, психічний, духовний розвиток, забезпечити одержання дитиною повної загальної середньої освіти.

    2. Опікун, піклувальник має право самостійно визначати способи виховання дитини з урахуванням думки дитини та рекомендацій органу опіки та піклування.

    3. Опікун, піклувальник має право вимагати повернення дитини від будь-якої особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду.

    4. Опікун, піклувальник не має права перешкоджати спілкуванню дитини з її батьками та іншими родичами, за винятком випадків, коли таке спілкування суперечить інтересам дитини.

    5. Цивільні права та обов'язки опікуна, піклувальника встановлюються Цивільним кодексом України.

    6. Підстави для виникнення права на оплату послуг опікуна та піклувальника, її розмір і порядок виплати встановлюються Кабінетом Міністрів України

    Опікун малолітньої дитини не має права без дозволу органу опіки та піклування

    1) відмовитися від прав на майно малолітньої дитини, у тому числі речових прав на нерухоме майно, що підлягають державній реєстрації;

    2) видавати письмові зобов’язання від імені малолітньої дитини;

    3) вчиняти правочини щодо:

    об’єкта житлової нерухомості та/або земельної ділянки, на якій розміщений такий об’єкт, власником або користувачем яких є малолітня дитина;

    відчуження (у тому числі шляхом міни або внесення (передачі) до статутного (складеного) капіталу (пайового фонду) юридичної особи чи як вступного, членського та/або цільового внеску члена кооперативу), поділу, виділу нерухомого майна, об’єкта незавершеного будівництва, майбутнього об’єкта нерухомості, іншого цінного майна, зокрема транспортних засобів, власником якого є малолітня дитина.

    НАРЕШТІ ЩОДО ВАШОГО ПИТАННЯ З ПРИВОДУ МОЖЛИВОГО РОЗДІЛЕННЯ БРАТІВ ТА СЕСТРИ ПІД ЧАС ВСТАНОВЛЕННЯ ОПІКИ:

    Прямо це в Законі не врегульовано, але по аналогії зі статтею 210 Сімейного кодексу України можу дійти висновку, що розділення неповнолітніх рідних братів та сестер при встановленні над ними опіки точно не заоохочується. Тим більше, якщо вони при цьому проживатимуть в різних сім'ях і в різних місцях.

    Проте Ваш випадок є особливим, оскільки всі ви, включно з неповнолітніми братами та сестрами, є родичами, а тому з дозволу органу опіки розділити їх між опікунами, тобто вами, - цілком реально.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, пані Валерія!

    Доброго вечора. Таке запитання, я і мій брат зовсім літні, у нас є 2 брати і сестра. Він хоче взяти під опіку 2 дітей, а я 3 дитину. можливо це , і з яких причин можна їх розділити?

    В цілому - так, але Ви повинні розуміти, в яких випадках може бути реалізована опіка над дітьми.

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356)

    Стаття 58. Фізичні особи, над якими встановлюється опіка

    1. Опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

    ...

    Стаття 60. Встановлення опіки та піклування судом

    1. Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

    2. Суд встановлює піклування над фізичною особою у разі обмеження її цивільної дієздатності і призначає піклувальника за поданням органу опіки та піклування.

    3. Суд встановлює опіку над малолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вона позбавлена батьківського піклування, і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

    4. Суд встановлює піклування над неповнолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вона позбавлена батьківського піклування, і призначає піклувальника за поданням органу опіки та піклування.

    Стаття 61. Встановлення опіки та піклування органом опіки та піклування

    1. Орган опіки та піклування встановлює опіку над малолітньою особою та піклування над неповнолітньою особою, крім випадків, встановлених частинами першою та другою статті 60 цього Кодексу.

    ..

    Стаття 63. Призначення опікуна або піклувальника

    1. Опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу.

    2. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю.

    3. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

    4. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника.

    При призначенні опікуна для малолітньої особи та при призначенні піклувальника для неповнолітньої особи враховується бажання підопічного.

    5. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

    ЩОДО СТАТУСУ ДИТИНИ-СИРОТИ ТА ДИТИНИ-ПОЗБАВЛЕНОЇ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

    Стаття 1. Визначення термінів

    У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

    дитина-сирота - дитина, в якої померли чи загинули батьки;

    діти, позбавлені батьківського піклування, - діти, які залишилися без піклування батьків у зв’язку з позбавленням їх батьківських прав, відібранням у батьків без позбавлення батьківських прав, визнанням батьків безвісно відсутніми або недієздатними, оголошенням їх померлими, відбуванням покарання в місцях позбавлення волі та перебуванням їх під вартою на час слідства, розшуком їх органами Національної поліції, пов’язаним з відсутністю відомостей про їх місцезнаходження, тривалою хворобою батьків, яка перешкоджає їм виконувати свої батьківські обов’язки, а також діти, розлучені із сім’єю, підкинуті діти, батьки яких невідомі, діти, від яких відмовилися батьки, діти, батьки яких не виконують своїх батьківських обов’язків з причин, які неможливо з’ясувати у зв’язку з перебуванням батьків на тимчасово окупованій території України, в районах проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, та безпритульні діти;

    статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, - визначене відповідно до законодавства становище дитини, яке надає їй право на повне державне забезпечення і отримання передбачених законодавством пільг та яке підтверджується комплектом документів, що засвідчують обставини, через які дитина не має батьківського піклування.

    Стаття 6. Пріоритети форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

    За умови втрати дитиною батьківського піклування відповідний орган опіки та піклування вживає вичерпних заходів щодо влаштування дитини в сім’ї громадян України - на усиновлення, під опіку або піклування, у прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу.

    До закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, незалежно від форми власності та підпорядкування, дитина може бути влаштована в разі, якщо з певних причин немає можливості влаштувати її на виховання в сім’ю.

    Влаштування дитини до закладу для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, не позбавляє органи опіки та піклування за місцем походження та за місцем перебування дитини від обов’язку продовжувати діяльність щодо реалізації права цієї дитини на сімейне виховання.

    Порядок передачі дітей на усиновлення, виховання та спільне проживання в прийомні сім’ї або дитячі будинки сімейного типу затверджується Кабінетом Міністрів України.

    ВИСНОВОК: ЯКЩО ДІТИ МАЮТЬ ВІДПОВІДНИЙ СТАТУС, ЗВЕРТАЙТЕСЯ ДО СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ ПИТАННЯ ПРО ВСТАНОВЛЕННЯ ОПІКИ.

    Успіхів. Всього доброго!

    • Валерия Клиент 5 месяцев назад

      Извините но вопрос заключался в том, можно ли разделять братьев и сестёр под опеку ?

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, де батьки?

    • Валерия Клиент 5 месяцев назад
      1. Лишены родительских прав
      • Корнійчук Євген Іванович
        50%

        ХТО ВСТАНОВЛЮЄ ОПІКУ, ПІКЛУВАННЯ

        Опіка, піклування над дитиною-сиротою та дитиною, позбавленою батьківського піклування встановлюється органом опіки та піклування у місячний строк після подання заяви і документів або судом.

        2049.pngКУДИ ПОДАТИ ДОКУМЕНТИ

        1f4dd.png До служби у справах дітей за місцем свого проживання або за місцем виявлення дитини.

        2049.pngЯКІ ДОКУМЕНТИ НЕОБХІДНО ПОДАТИ

        1f58a.pngЗаява про бажання взяти на виховання в свою сім’ю дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування;

        1f58a.pngКопія паспорта громадянина України,

        копія реєстраційного номера облікової платника податків, копія свідоцтва про шлюб (для осіб, які перебувають у шлюбі);

        1f58a.pngДовідка про заробітну плату за останніх шість місяців або копію декларації про майновий стан і доходи за попередній календарний рік;

        1f58a.pngВисновок про стан здоров'я (подається кожним із подружжя);

        1f58a.pngДовідка про наявність чи відсутність судимості, видана територіальним центром з надання сервісних послуг МВС(подається кожним із подружжя);

        1f58a.pngДовідка від нарколога та психіатра (для осіб, які проживають разом із заявником);

        1f58a.pngДокумент, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

        1f58a.pngПисьмову згоду всіх повнолітніх членів сім'ї, що проживають разом із заявником.

        1f4cd.pngСтрок дії документів, зазначених у переліку, становить дванадцять місяців з дати видачі.

        https://merefaotg.toolkit.in.ua/messages/44982-pravo-ditini-na-simiu-opika-ta-pikluvannia#

        https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9E%D0%B...

        • Валерия Клиент 5 месяцев назад

          Извините но вопрос заключался в том, можно ли разделять братьев и сестёр под опеку ?

          • Корнійчук Євген Іванович
            25%

            Стаття 210. Усиновлення братів та сестер

            1. Якщо на обліку для можливого усиновлення перебувають рідні брати та сестри, вони не можуть бути роз'єднані при їх усиновленні.

            За наявності обставин, що мають істотне значення, суд за згодою органу опіки та піклування може постановити рішення про усиновлення когось із них або усиновлення їх різними особами.

            Треба звертатися до суду. Почніть з відвідування органу опіки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України