Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 12 декабря 2023, вопрос №98656 250₴

Повернення в Україну

Доброго вечора. Дитина 17 років приїхала по біометрії сама в Польщу. Чи потрібно через 3 місяці повертатись в Україну. Не має песеля, працює нелегально

Ответы юристов (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю.

    Якщо вона не оформила тимчасовий захист або біженство і проживає в Польщі на умовах безвізу, тоді потрібно буде повертатися до України.

    Безвіз надає право громадянам України проживати в країнах ЄС без будь-яких умов не більше 90 днів протягом 180 днів.

    Тому дівчині я б радив легалізувати своє перебування в Польщі, що дозволить їй залишатися там стільки, скільки вважатиме за необхідне.

    Успіхів Вам. З повагою.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Юлія!

    Згідно з постановою від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України у зв’язку з російською агресією, українці, які в’їхали на територію Республіки Польща після 24 лютого 2022 року в рамках безвізового режиму, можуть легально перебувати на території країни впродовж 18 місяців від 24 лютого 2022 року.

    Постанова передбачає також присвоєння номера PESEL громадянам України, адже це дозволяє реалізувати низку державних послуг. Наявність PESEL не обмежує можливості перетину кордону.

    Відповідно, маючи PESEL, ви отримуєте дозвіл на тимчасове проживання в країні, так званий статус тимчасового прихистку.

    12 квітня 2023 року Сейм Польщі проголосував за внесення змін до закону про допомогу громадянам України, які виїхали до Польщі у зв’язку з війною. Після підписання президентом 29 травня 2023 року цього Закону набрали чинності такі норми:

    - перебування громадян України в Польщі, які легально переїхали до країни від 24 лютого 2022 року, буде легалізовано до 4 березня 2024 року,

    - перебування дитини, яка народилася на території Польщі, легальне протягом періоду перебування у країні її матері.

    Також закон дає пояснення, що перебування українців, які мають карту поляка і прибули до Польщі після 24 лютого 2022 року, вважається легальним до 4 березня 2024 року. Так само – і найближчих членів його сім’ї.

    Отже, якщо плануєте залишитись у Польщі, Вам потрібно отримати PESEL, у іншому випадку прийдеться повертатись до України по закінченню терміну у 90 днів.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    ВІТАЮ ВАС, пані ЮЛІЯ! ЗАКОНОДАВСТВОМ ПОЛЬШІ та лояльність до українців, що перебувають в Польші дещо змінилося.

    У Вашому випадку рекомендував би спробувати отримати тимчасовий захист у Німеччині (далі розповім і про це).

    Зазначу старі правила, які розміщені на сайті Уряду Польші, та нові, прийняті Сеймом Польші.

    Процитую з Вашого питання офіційну сторінку УРЯДУ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬША:

    Громадяни України, а також їх чоловіки (дружини), які внаслідок російської агресії покинули свою Батьківщину, можуть перебувати на території Польщі легально впродовж 18 місяців. Це стосується осіб, які прибули до Польщі безпосередньо з України після 24 лютого 2022 р. і хочуть залишитися у нашій країні.

    Якщо Ви – громадянин/громадянка України, то Ви перебуваєте у нашій країні легально за таких умов:

    • Ви в'їхали до Польщі після 24 лютого 2022 р. безпосередньо з України,
    • Під час проходження прикордонного контролю Вас – у пункті перетину кордону – зареєстрував комендант Прикордонної служби.
    Якщо Ви – особа, яка відповідає всім переліченим вище умовам, Ви можете перебувати у Польщі легально впродовж 18 місяців.

    Що я повинен/повинна зробити, щоб перебувати у Польщі легально, якщо під час проходження прикордонного контролю Комендант Прикордонної служби – у пункті перетину кордону – не зареєстрував мене?Ви повинні подати клопотання про надання персонального номера PESEL у муніципалітет міста, до якого Ви приїхали або в управління ґміни, на території якої Ви перебуваєте. Це необхідно зробити впродовж 60 днів від дати в’їзду до Польщі.

    Як я можу продовжити термін дійсності документів, якщо в мене вже є?

    Якщо Ваше перебування у Польщі вважається або вважалося легальним, Ви одержите дозвіл на тимчасове проживання. Щоб його отримати, Ви повинні подати клопотання. Після прийняття рішення про видачу Вам дозволу на тимчасове проживання, Ви маєте право проживати у Польщі впродовж 3 років від дати, що буде вказана у рішенні. Таке клопотання можна подати не раніше завершення 9-місячного терміну від дати легального в’їзду до Польщі, але не пізніше, аніж впродовж 18 місяців, починаючи від 24 лютого 2022 р. (не пізніше 24 серпня 2023 р.).

    Як одержати персональний номер PESEL?

    Подайте клопотання у муніципалітет міста або в управління ґміни. До клопотання додайте фотографію. Під час подачі документів у Вас візьмуть відбиток пальця (це не стосується дітей віком до 12 років). Після отримання номера PESEL Ви можете одержати також Довірений профіль.

    У польському Сеймі проголосували за зміни до спецзакону про допомогу українцям. Нові правила почнуть діяти у 2023 році.

    Серед нововведень особливу увагу слід звернути на такі зміни:

    1. Українці, які рятуються від війни в Україні, відтепер матимуть лише 30 днів на отримання номера PESEL (аналог нашого ідентифікаційного номера платника податків), а не 90 як раніше.
    2. Українські біженці, які перебуватимуть у Польщі понад 120 днів, повинні будуть покривати 50% вартості проживання. Сума, яку вимагатимуть, не перевищуватиме 40 злотих (8,40 євро) на особу на день. Крім того, з 1 травня 2023 року біженці, які перебуватимуть у Польщі 180 днів, повинні будуть покривати 75% витрат. Сума становитиме не більше 60 злотих з особи на день.
    3. З січня відбуватиметься «замороження» виплат соціальної допомоги українцям у момент виїзду з Польщі. Якщо перебування поза межами Польщі становитиме понад 30 днів, то громадянин України втратить наданий статус, відтак втратить право на соціальну допомогу. Статус може бути поновлено, якщо українець знову утікатиме від війни в Україні у результаті воєнних дій на території країни.
    4. Визнання в Польщі електронного документа, доступного у додатку Diia.pl, як документа на легальне перебування у Польщі для утікачів від війни в Україні. Цей документ разом із проїзним документом дасть право громадянину України багаторазово перетинати кордон без необхідності отримання візи.

    Зі спецзакону видалено положення про спрощений порядок отримання посвідки на тимчасове проживання у Польщі (до 3 років). Однак Польща гарантує легальне перебування у країні втікачам від війни в Україні впродовж 1,5 року, починаючи з 24 лютого 2022 року до 24 серпня 2023 року. Проте з 1 квітня 2023 року українці усе ж зможуть звертатися по посвідку на тимчасове проживання у Польщі, якщо вони тут працевлаштувалися або відкрили власний бізнес.

    Цілодобова лінія допомоги потерпілим для біженців з України українською мовою

    Кожен прибулий з зони бойових дій отримає безкоштовну допомогу з Фонду справедливості, яким керує Міністерство юстиції.

    Закликаємо всіх осіб, які мають таку необхідність, скористатися цілодобовою Лінією допомоги потерпілим за номером телефону: +48 222 309 900.

    Гаряча лінія працює українською, російською та англійською мовами. Створено її завдяки Фонду справедливості.

    Вид допомоги залежить від індивідуальної ситуації потребуючих. Крім юридичної, психологічної та медичної допомоги надається також матеріальна підтримка. Вона покриє, серед іншого, витрати на: лікування, реабілітацію, ліки, харчування (талони на харчування), придбання одягу, білизни, взуття, миючих засобів і засобів особистої гігієни.

    Перелік закладів, де біженці можуть отримати допомогу, знаходиться на сайті: www.funduszsprawiedliwosci.gov.pl/pl/znajdz-osrodek-pomocy/.

    В’їзд до Німеччини у 2023 році

    Не всі землі Німеччини в 2023 році приймають біженців з України. На сьогодні ви можете подивитися адреси та обрати одну з 6 земель:

    • Bayern: Ergolding – Schindlerstraße 19, 84030 Ergolding
    • Baden Württemberg: Messe Sindelfingen – Mahdentalstraße 116, 71065 Sindelfingen
    • Hessen: Gießen – Rödgener Straße 91, 35394 Gießen
    • Sachsen: Meerane – Seiferetziger Schulweg 10, 08393 Meerane
    • Thüringen: Suhl – Weidbergstraße 24-26, 98527 Suhl
    • Saarland: Lebach – Pommernstraße 1, 66822 Lebach

    Біженці з України тимчасово звільнені від необхідності мати дозвіл на проживання в Німеччині і не потребують візи для в'їзду в країну. Цей виняток було знову продовжено, і тепер він діє для тих, хто в'їжджає вперше до 4 березня 2024 року. Таким чином, протягом 90 днів, найпізніше до 2 червня 2024 року, можливо перебувати без дозволу на проживання.

    Оскільки авіасполучення з України на даний момент призупинені, безпосередній в'їзд до Федеративної Республіки Німеччина для громадян України неможливий. Те, як відбудеться в'їзд до Шенгенської зони через державу-член Європейського Союзу, яка межує з Україною, в основному визначається законодавством ЄС, в той час як деталі вирішуються відповідною державою-членом.

    З 2017 року громадяни України з біометричним закордонним паспортом можуть в'їжджати до ЄС без візи для короткострокового перебування згідно з законодавством ЄС. Однак громадянам України з небіометричним закордонним паспортом, як правило, потрібна віза – посвідка на проживання, яка вклеюється в паспорт перед від'їздом. Однак держава-член може зробити виняток для в'їзду на свою територію з певних причин.

    Німеччина скористалася цим винятком, видавши правову постанову, що звільняє громадян України, які не мають біометричного паспорта, від вимоги отримання посвідки на проживання в цілях в'їзду та перебування на території ФРН.

    Тимчасовий захист в Німеччині

    Тимчасовий захист в Німеччині має назву Vertriebene. Для того, щоб його отримати, потрібно:

    • Звернутися до найближчого відділу міграційної служби Ausländerbehörde. Перед тим через сайт даної імміграційної служби ви маєте дізнатися чи є можливість в даний час цю заяву оформити онлайн чи потрібно буде особисто з’явитися на конкретно призначений день і термін. Тут же вам видадуть інформаційний лист на українській мові про ваші обов’язки та права, які ви отримаєте, набувши тимчасовий захист.
    • Для того, щоб отримати дозвіл на тимчасове перебування на території Німеччини «Aufenthaltstitel», необхідно подати заяву на спрощену процедуру отримання відповідної посвідки на тимчасовий захист, проживання та працевлаштування. Поки ви будете чекати на таке посвідченням вам мають видати умовнe свідоцтво «Fiktionsbescheinigung», яке буде засвідчувати право на ваше легальне перебування на території Німеччини. Дане свідоцтво видається після того, як відповідна служба ідентифікує особу і внесе її персональні дані в Центральний реєстр іноземців.
    Які права надає «Aufenthaltstitel» в Німеччині?
    • Дозвіл на трудову діяльність (Компетентний орган у справах іноземних громадян надає дозвіл на трудову діяльність, спочатку, у так зване Фіктивне рішення, пізніше – у посвідці на перебування. Для певних професій (наприклад, лікарів) застосовуються особливі вимоги до процедури допуску. Питання про процедуру визнання диплому особам, які мають тимчасовий захисток, залишається відкритим;
    • соціальні пільги та медичне обслуговування (Особи, які були вимушені покинути територію України, у разі необхідності, мають право на отримання соціальної допомоги на існування, а також медичне обслуговування. Необхідною умовою для цього є надання тимчасового посвідчення на легальне перебування в країні (Fiktionsbescheinigung) або дозвiлу на перебування;
    • доступ до освіти для дітей;
    • право на шлюб;
    • право на грошову допомогу (щомісячно)
    • Возз’єднання сім’ї

    Довідка Fiktionsbescheinigung являється внутрішнім документом та діє виключно на території Німеччини. Він дозволяє вільно пересуватися по Німеччині, але виїжджати в інші країни ЄС або в Україну, можна лише в межах наявного у Вас безвізу. Це означає що особа має мати біометричний паспорт та не перевищувати термін перебування у ЄС в рамках безвізового режиму – до 90 днів протягом 180 днів.

    Довідка Aufenthaltstitel встановлює певні правила для її власника. Згідно з правилами вона втрачає чинність, якщо ви покинули Німеччину або не перебуваєте на території Німеччини більше 6 місяців. Тобто ви можете виїжджати за кордон або в Україн не довше ніж на півроку.

    Якщо довідка Fiktionsbescheinigung - це тимчасовий документ, і термін його дії закінчується, а дозвіл Aufenthaltstitel ви ще не одержали, то бажано за 2-3 тижні до завершення терміну його дії відправити лист або особисто звернутися до міграційної служби, щоб вони або продовжили дію Fiktionsbescheinigung, або видали Aufenthaltstitel.

    ___

    У разі повернення до України, зауважте, що після 18 років Вашого сина не випустять з України до кінця воєнного стану. Крім того, є перспективи прийняття змін до законодавства, за яким запровадять мобілізацію осіб, які мають статус призовників та не проходили строкову військову службу, тобто осіб з 18 до 27 років.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Відповідно до ст. 2 п.1 Закону Республіки Польща «Про надання допомоги громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї держави» перебування всіх громадян України, які прибули на законних підставах на територію Республіки Польща у зв’язку з воєнним діями в Україні та задекларували намір залишитися в Польщі, вважається легальним протягом 18 місяців, починаючи від дня 24 лютого 2022 року.

    У разі якщо в’їзд громадянина України не зареєстровано комендантом Прикордонної Служби Польщі під час проходження контролю на кордоні, він повинен був зареєструвати своє перебування в будь-якому управлінні ґміни на території Польщі шляхом отримання номера PESEL в терміні не більшому ніж 60 днів з дня в'їзду.

    Якщо громадянин України не отримав номер PESEL відповідно він має право перебувати на території Польщі лише 90 днів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня. Вам треба звернутися до консульства України в Польщі, та оформити захист.

    Тимчасовий захист в Польщі

    Тимчасовий захист можна отримати лише в одній країні ЄС. У кожній він впроваджується через спеціальні дозволи на перебування, наприклад, тимчасові посвідки на проживання чи довгострокові візи. У Польщі тимчасовий захист фактично надається разом із кодом PESEL.

    Оскільки тимчасовий захист українських біженців можливий лише в одній з країн ЄС, відтак отримати пільги чи переваги, які надаються польським законом про допомогу громадянам України зможуть лише особи, які перебувають під тимчасовим захистом виключно у Польщі.

    PESEL UKR – це особливий статус для українських переселенців, який дає право українцям отримувати в Польщі соціальну допомогу, медичні послуги, дозволяє працевлаштуватися та навчатися у Польщі.

    З березня 2023 року статус PESEL UKR став обов’язковим для громадянина України, який хоче залишитись у Польщі. Для того, щоб його отримати у вас буде 30 днів після приїзду до Польщі.

    Це одинадцятизначний цифровий символ, за яким ідентифікують особу власника (аналог нашого ідентифікаційного номера платника податків). Номер PESEL використовують під час звернення до різноманітних органів влади, наприклад, для оформлення соціальної допомоги, реєстрації власної справи в Польщі, під час працевлаштування або отримання медичної допомоги.

    Номер PESEL містить у собі такі дані: дата народження, порядковий номер, стать та контрольні цифри.

    Для того, щоб отримати номер (код) PESEL, потрібно підготувати заяву. Ознайомитись із бланком заяви ви можете за цим посиланням.Подати документи можна у будь-якій адміністрації гміни або в адміністрації міського району. Знайти їхні адреси можна тут:

    https://www.gov.pl/web/ua/de-mozhna-podaty-zayavku-na-otrymannya-nomera-PESEL.

    У зв’язку зі зменшенням попиту, з 7 червня 2022 року цю послугу можна отримати лише в районних делегаціях Бюро Адміністрації та Справ Громадян (Delegatur Biura Administracji i Spraw Obywatelskich).

    Заяву на отримання PESEL подають особисто. Якщо Ви заповнюєте заяву від імені дитини віком до 18 років, надайте:

    • в разі відсутності паспорту – свідоцтво про народження;
    • дані батьків та/або особи, яка фактично є законним представником дитини;
    • кольорову фотографію на фотопапері розміром 35 х 45 мм.

    Присутність дитини до 12 років не потрібна, крім тих випадків, коли її особа встановлюється на підставі заяви.

    Після подання заяви ви отримаєте роздруківку — підтвердження номера PESEL.

    Відтепер легальне перебування українців у Польщі продовжено до 4 березня 2024 року.

    З 1 квітня 2023 року українці можуть звертатися за посвідкою на тимчасове проживання у Польщі, якщо вони тут працевлаштувалися чи відкрили власний бізнес.

    Зокрема біженці з України тепер матимуть лише 30 днів (раніше було 90) на отримання польського ідентифікаційного коду (PESEL).

    Згідно з новими правилами, також визнається електронний документ, доступний у додатку Diia.pl (еквівалент mObywatela для українських біженців), як дозвіл на проживання.

    Також згідно із поправкою, довідка про тимчасовий захист даватиме право особі перетинати польський кордон без необхідності багаторазового отримання візи.

    Крім того, виїзди біженців з Польщі контролюватиме управління соціального страхування (ZUS) та інші муніципальні установи. Таким чином влада Польщі планує уникнути нецільової виплати грошової допомоги. Установи отримають доступ до інформації про дати кожного в’їзду та виїзду українських біженців з території Польщі.

    Хто з українців може легально залишитися в Польщі довше?

    Згідно із внесеними змінами, діти та дорослі, які заїхали після 24 лютого 2022 року, а також це стосується опікунів неповнолітніх, за певних умов легально можуть залишатися на території Польщі трохи довше, а саме до 31 серпня 2024 року:

    • якщо це діти, які на 4 березня 2024 р. перебувають у дошкільному навчальному закладі;
    • якщо діти здобувають обов’язкову шкільну чи іншу освіту – у польських або українських школах, у тому числі дистанційно;
    • якщо особа не пізніше 2022/2023 навчального року розпочала навчання в гімназії, ліцеї або школі для дорослих (branżowej szkole II stopnia, szkole policealnej lub szkole dla dorosłych).

    Також до 30 вересня 2024 року дозволено залишитися на території Польщі учням, які складатимуть того року іспит на атестат зрілості (egzamin maturalnу).

    Чи можна поновити тимчасовий захист в Польщі?

    Якщо українець виїжджає за межі Польщі більше як на 30 днів, статус PESEL UKR скасовується, відповідно припиняються всі виплати. Після повернення до Польщі можна буде поновити статус PESEL UKR та виплату соцдопомоги , звернувшись до гмінної адміністрації (Urząd Gminy/Miasta).

    Але існує небезпека не поновлення статусу, наприклад, на тій підставі, що людина приїхала не з території, де тривають бойові дії. Щоб контролювати перетин українцями польського кордону органи соціального страхування (ZUS) отримуватимуть від Прикордонної служби відповідну інформацію


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України