Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 15 декабря 2023, вопрос №98795 250₴

Виїзд з України підлтіка

Підлітку 17 років, проживає в Австрії, хоче поїхати в Україну і назад самостійно, без супроводу батьків. В нього є австрійська карта біженця, або так звана "Синя Карта". Матір та бабуся працевлаштовані в Австрії. Немає приписного, але це не 100% вірогідність, що його не випустять, чи не так? Питання чи випустять його без всяких питань, і чи треба якісь документи з Австрії або від батьків. Також чи є різниця через яку країну виїжджати(Польша чи Угорщина наприлад)? Хотілось би знати всі нюанси, зв'язані з перетином кордону.

Ответы юристов (4)

    Дерій Владислав Олегович
    29.2%

    Доброго дня, Олександре!

    До 18 років виїзд чоловіків з України дозволений. Для виїзду достатньо закордонного паспорту. Обмеження стосуються лише для чоловіків 18-60 років.

    Приписне на кордоні провіряти не будуть, адже Державна прикордонна служба України згідно з Законом України «Про Державну прикордонну службу України» не є органом державної влади, який формує або реалізує державну політику з питань здійснення військового обліку осіб.

    Проте, якщо хлопцю на момент перебування в Україні виповниться 18 років, то для перетину кордону він повинен мати підставу згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України, у більш зручному виді вони зазначені на офіційному сайті ДПСУ https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Наявність австрійської карти біженця чи працевлаштування родичів за кордоном НЕ ДАЄ ПРАВО НА ВИЇЗД ЗА КОРДОН, адже наявність дозволу від австрійських органів влади не свідчить про те, що Ви оформили факт постійного проживання за межами України відповідно до українського законодавства.

    Одініє з підстав для вільного перетину кордону є оформлення постійного проживання за кордоном та перебування на постійному консульському обліку.

    Щоб оформити ПОСТІЙНЕ ПРОЖИВАННЯ ЗА КОРДОНОМ - Вам необхідно звернутися до дипломатичної установи України в Австрії (консульство або посольство з консульськими функціями).

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    29.2%

    Доброго дня, Олександре!

    Наразі проблема з виїздом існує тільки для чоловіків віком від 18 до 60 років, для цього їм потрібно мати законні підстави. Отже хлопцю без проблем вдасться заїхати на Україну і так само виїхати з неї за наявності закордонного паспорту. Той факт, що в нього немає приписного ніяким чином не може вплинути на перетин кордону, так як цей документ не передбачений для виїзду.

    Відповідно до Постанови КМУ №57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України":

    "2. Перетинання громадянами України (далі - громадяни) державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю (далі - пункти пропуску), якщо інше не передбачено законом, за одним з таких документів, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну:

    1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    2) дипломатичний паспорт;

    3) службовий паспорт;

    4) проїзний документ дитини (чинний протягом строку, на який він виданий);

    5) посвідчення особи моряка;

    6) посвідчення члена екіпажу".

    Вам треба звернути увагу на той факт, що не всі країни ЄС дають можливість безперешкодного проїзду особам, які не є повнолітними на момент перетину кордону. Зокрема через Польщу хлопець може до 18 років проїхати лише у супроводі одного із батьків, або дорослої особи, яка має нотарально завірену довіреність від них.

    Тому перш ніж робити подібний вояж, хлопцю треба запланувати конкретний маршрут виїзду з України до Австрії і проконсультуватись з цього приводу з консульствами країн, які він збирається перетинати, з приводу вимог щодо проїзду особи, яка не досягла повноліття.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    29.6%

    ВІТАЮ ВАС, пане ОЛЕКСАНДРЕ! Карта біженця та інші документи для прикордонної служби при вирішенні питання випускати чи ні - жодного значення не мають. Лише відмітка про постійне місце проживання в паспорті громадянина України та штамп про консульський облік (постійний, а не тимчасовий) - там же. Проте, це більше стосується осіб віком від 18 до 60 років. З точки зору закону Вас мають без проблем випустити. Але закон не дишло в реаліях воєнного стану і мають місце часті зловживання.

    Щиро кажучи шанси 50 на 50... і зайвий раз я б не рекомендував ризикувати без крайньої потреби. Одні прикордонні пункти пропуску випускають осіб в 16-18 років, інші - ні. Чим вони керуються - пояснити важко. Теоретизувати можна скільки завгодно в інтернеті, але практика і факти кажуть, що ситуація наразі неоднозначна і існує багато реальних випадків, коли юнаків не випускали. При цьому дійсно, ні приписне, ні військовий квиток перевіряти на кордоні не мають права.

    Головне, щоб Вас не затримали до 18 років. Бо у такому випадку Вам навіть рішення суду не допоможе виїхати про протиправність дій прикордонників, які Вас не випускали до 18 років.

    Крім того, ніхто не знає які закони і як швидко можуть бути ухвалені після 01.01.2024 року.

    Якщо відмовляють на одному пункті пропуску - це не заважає спробувати виїхати через інший, адже на полі відсутності чіткого правового регулювання - важливе значення має особистісний фактор особи, що здійснює пропуск.

    Звісно, що теоретично можуть відмовити з будь-яких надуманих підстав, чи взагалі без підстав. Ситуація щодо кордону неоднозначна і кожним прикордонним законом тлумачиться по-своєму.. залежно від думки керівника такого прикордонного загону чи навіть наявності негласних вказівок з Києва не випускати 16-17 річних... Нажаль це факт, що підтверджується і судовою практикою. Одні прикордонники випускають людину з одним пакетом документів, він повертається потім до України, пробує виїхати з тими ж документами вже через інший пункт пропуску і його не випускають. В той же час, суди як правило демонструють адекватність сприйняття ситуації та стають на бік людей, чиї права порушують прикордонники.

    Тож у разі ймовірної відмови, Вам необхідно отримати письмове Рішення про відмову у перетинанні державного кордону України, за формою, затвердженою Наказом МВС України від 05.06.2023 № 457. Це обов'язкова умова. Не видати таке рішення прикордонники не можуть, хоча судячи з практики деяких людей, можуть бути спроби ввести в оману, що таке рішення не видається. У разі відмови надати рішення можна оскаржувати такі дії посадової особи шляхом вимоги проінформувати безпосереднього керівника пункту пропуску. Так само можна фіксувати протиправні дії на диктофон телефона та / або на відео...

    Крім цього, ефективним є дзвінок на гарячу лінію Адміністрації ДПС України - +38(044) 527-63-63 (міський номер для дзвінків з України та із за кордону) або на багатоканальний номер 1598 (для безкоштовних дзвінків з мережі фіксованого зв"язку або мобільних оператрів зв"язку на території України). Телефони є цілодобовими.

    Також можна звернутися через Телеграм бот служби "Довіра" ДПСУ. https://t.me/DPSUkr

    Ви маєте знати, що Рішення про відмову складається у 2-х екземплярах, а тому варіант, коли вам просто дають сфотографувати оригінал недопустимий. У вас має бути 1 примірник в оригіналі!!!

    Обов’язково потрібно перевірити на правильність усі відомості вказані у Рішенні про відмову. Зокрема Ваші дані, дані пункту пропуску та посадової особи, яка його прийняла. У формулювання підстав відмови бажано не лізти, тому що чим кривіше воно сформульовано прикордонниками, тим краще для Вас і Вашого юриста.

    Часто виникає запитання громадян чи потрібно підписувати Рішення про відому у виїзді за кордон. Це не обов’язково, але якщо Ви отримуєте свій примірник, то підписати треба і в цьому немає нічого страшного. Єдине, що з моменту отримання Рішення почнеться відлік строків на оскарження цього рішення і скаргу можна буде подати протягом 30 днів. З іншого боку, навіть якщо Рішення ви не отримуєте і відповідно не розписуєтесь на місці, то в подальшому, коли Ви отримаєте рішення і захочете подати скаргу, можуть виникнути проблеми із строками.

    Адміністрація ДПСУ скоріше за все займе позицію відносно пропуску вами строку на оскарження. З цим звісно можна боротись, але це додаткова проблема яка потребуватиме багато часу на її вирішення.

    Після отримання Рішення, потрібно невідкладно писати і подавати Скаргу на Рішення про відмову в перетинанні державного кордону України. Скарга подається на ім"я Начальника органу охорони державного кордону. Моя думка така, що скаргу краще писати і подавати за підтримки юриста, тому що тут важливо дуже добре обґрунтувати позицію громадянина, який має намір виїхати за кордон і переконати ДПСУ, що така позиція правильна.

    Хоча, як правило, звісно нікого Ви не переконаєте, бо у них на усе одна позиція - "Вони Боги, вони праві, а всі інші - дурні і гуляти вийшли".

    У випадку незадоволення Скарги начальником, потрібно оскаржувати таке рішення в судовому порядку.

    Завжди раджу йти паралельно і не чекати відповіді з Державної прикорднної служби, а йти до суду. Якщо скаргу задовільнять, це може бути підставою для суду визнати факт примирення сторін. З іншого боку, Ви точно не пропустите строк оскарження, адже дуже часто в адміністративних судах скорочують строк позовної давності після досудового оскарження - з 6 до 1 місяця і потім залишають позовні заяви без розгляду - за пропущеним строком звернення.

    Звісно мною описані крайні випадки, які все ж інколи трапляються. Тож краще бути обізнаним та попередньо готовим, ніж коли протиправна поведінка військовослужбовця АДПСУ застане зненацька.

    Щасти Вам та бережіть себе!

    З повагою, юрист-правозахисник Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина).

    Корнійчук Євген Іванович
    12%

    Доброго дня. Цивільним кодексом, зокрема статтею 313, передбачено право дитини, яка досягла 16 років, на вільний самостійний виїзд за межі країни.

    Обмеження на виїзд з України діють з 18 років.

    Тому поки хлопцю 17 років він має право на вільний перетин кордону. Ні яких нюансів не має. Їдьте, через те країну яка зручніше. Різниці не має


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України