Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 17 декабря 2023, вопрос №98848

Бронь від мобілізації

Працюю на підприємстві критичної інфраструктури, де пропонують оформити броню. Є білий квиток старого зразка отриманий у 1999. Мені 48 років, не служив. Причин відстрочки немає. Обмежено придатний у воєнний час. Підприємство каже, що зможе оформити броню тільки якщо отримаю в ТЦК військовий квиток сучасного зразка. Для цього треба оновити дані в ТЦК і пройти медкомісію. Потім дадуть військові квиток сучасного зразка, з яким підприємство зможе подати на бронь. Отримання броні після подачі нового військового квитка підприємству займе місяць може два. Якщо броню не оформити, то право на неї передадуть іншим людям. У зв'язку з цим проблема, що одразу після проходження медкомісії можуть видати повістку на відправлення до армії. Якщо відмовиться від отримання повістки на відправлення на підставі того, що оформляться броня, а потім справа дійде до суду, коли вже буде оформлена броня, чи допоможе це виграти справу? Чи є інші варіанти унеможливити отримання повістки на відправку до отримання броні?

Ответы юристов (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Ваше підприємство свідомо Вас становить в дуже неприємну ситуацію. Ви не зможете оновити Ваш військово-обліковий документ, коли у Вас немає підстави для відстрочки. Ви будете мобілізовані, на жаль. Вже стикався з даним у своїй практиці.

    До речі, Ваш військовий квиток має бути дійсним, чому вони говорять інше?

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Миколо!

    Без військомату в цій ситуації нічого не вийде.

    З іншого боку не розумію, на якій підставі Ваше керівництво вважає, що ВК старого зразка не чинний? Якщо його строк дії не визначений у самому документі, а місце проживання Ви не змінювали, то він чинний, і Ви стоїте на обліку. Все інше - це проблема ТЦК.

    Оншими словами, наявність квитка старого зразку не заважає підприємству подати Вас до Мінекономіки у списку працівників, які повинні отримати бронь.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Микола Клиент 4 месяца назад

    Уточнив. В мене обліково-послужна картка замість військового квитка. Тому керівництво хоче щоб отримав у тцк військовий квиток.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Якщо у Вас лише обліково-послужна картка, то в цьому випадку Ваш роботодавець правий - без військово-облікового документу оформити бронь неможливо.

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Миколо!

      За таких умов дійсно треба оформлювати військовий квиток, але Ви зараз в програшному становищі. На жаль, Ви можете бути мобілізовані.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України