Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 18 декабря 2023, вопрос №98926 250₴

Я обмежено придатний мене поставили на облік мені сказали що призив на службу вже с 25 років але на скільки мені відомо то призидент не підписав цей закон так от я хотів узнати у вас актуальний версію закону есть вірогідність що мене мобілізують чі вони просто кажуть щоб напрягать людей хочу взнати атуальну норму закону

Я обмежено придатний мене поставили на облік мені сказали що призив на службу вже с 25 років але на скільки мені відомо то призидент не підписав цей закон так от я хотів узнати у вас актуальний версію закону есть вірогідність що мене мобілізують чі вони просто кажуть щоб напрягать людей хочу взнати атуальну норму закону

Ответы юристов (6)

    Корнійчук Євген Іванович
    12%

    Доброго дня, зміни ще не внесені по зменшенню призивного віку. На даний момент це 27 років.

    Ст. 15 ЗУ про військову службу та військовий обов'язок

    На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12

    Корнійчук Євген Іванович

    Тому, якщо ви раніше не проходили службу, не маєте військову кафедру, ви є призивником на строкову службу. На період військового стану призов на строкову службу не проводиться.

    Ч. 1 Ст 18-1 ЗУ "про військовий обов'язок і військову службу"

    Під час дії військового стану призов на строкову службу не проводиться.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    12%

    Доброго дня, Василю!

    Ваша проблема не в віці, бо Ви дійсно маєте призовний вік і по закону не повинні були б підлягати мобілізації.

    Проте є окрема категорія призовників, які за певних умов можуть бути мобілізовані. Серед них ті, які раніше служили на строковій службі, які закінчили військову кафедру, як також ті, що проходили ВЛК та отримали в результаті висновок "непридатний у мирний час, обомежено придатний у воєнний час".

    До останніх віднесені і Ви. Таких призовників відправляють у запас, вони отримують замість приписного тичасове посвідчення і з цього моменту стають військовозобов'язаними. Для Вас це означає, що можуть мобілізувати в будь який момент. Постановка Вас на облік військовозобов'язаних - зайве підтвердження моїх слів. Якщо, звичайно, Ви правильно сформулювали питання і дійсно були визнані обмежено придатним до постановки на облік.

    В той самий час у відповідності з пунктом г) статті 20.3 Наказу МОУ №402 від 14 серпня 2008 року Про затвердження Положення про військово-лікарську експфертизу в Збройних Силах України Ви маєте певні привілеї:

    "г) "Обмежено придатний до військової служби"

    Одночасно з постановою ВЛК про обмежуну придатність в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.".

    Виходячи з логіки зазначеного пункту Положення та фізичних особливостей кожного окремого військовослужбовця в більшості випадків особам цієї категорії категорично заборонена важка фізична праця, я також надмірні емоційно-психологічні навантаження!

    В таких випадках Ви у статусі військовослужбовця можете:

    по-перше, вимагати роз'яснення незаконного наказу командира;

    по-друге, оскаржувати такий наказ до вищого командування або ж прямо до суду!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    28%

    Доброго дня!

    Коли Вас визнали обмежено придатним? Якщо це було зроблено призовною комісією в мирний час, то Вас взяли на військовий облік військовозобов'язаних та зарахували в запас відповідно до статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" у зв'язку зі звільненням за станом здоров'ям від призову на строкову військову службу. Тому Ви є військовозобов'язаним.

    Вам повинні були видати тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Вік у даному випадку немає значення.

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Згідно Указу Президента України «Про загальну мобілізацію» під час мобілізації здійснюється призов військовозобов’язаних та резервістів.

    Згідно статті 9 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу» щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    • допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;
    • призовники - особи, приписані до призовних дільниць;
    • військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;
    • військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;
    • резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Згідно статті 37 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу» взяттю на військовий облік призовників підлягають громадяни:

    • приписані до призовних дільниць;
    • які не проходили строкову військову службу та не досягли 27-річного віку;

    Згідно статті 37 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу» взяттю на військовий облік військовозобов'язаних підлягають громадяни:

    • які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від призову на строкову військову службу;

    Тобто, якщо Ви не проходили строкову службу та не закінчували військову кафедру, але призовна комісія визнала Вас обмежено придатним у воєнний час та зарахувала Вас в запас - по статусу Ви являєтесь військовозобов'язаним та без наявності підстав для відстрочки підлягаєте мобілізації.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав
    28%
    Турчин Ярослав 9 месяцев назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС, пане ВАСИЛЬ! Нажаль особи, які визнані обмежено придатними в воєнний час - автоматично зараховуються в запас і є військовозобов"язаними незалежно від віку. Тож на Вас положення закону щодо 27-річного віку перебування у статусі "призовника" не розповсюджуються. Ви можете бути мобілізовані з моменту визнання Вас обмежено придатним, якщо в країні введено воєнний стан і триває загальна мобілізація.

    Наразі зміни в закон офіційно не внесені.. Інформації щодо їх підписання президентом немає.

    Законопроект офіційно знаходиться в Офісі Президента... і хоча, по статті 94 Конституції України Голова Верховної Ради України зобов"язаний такий законопроект оприлюднити та ввести в дію своїм підписом, він це не робе, бо відносини між президентською та законодавчою гілками носять більше партійно-неформальний характер, ніж офіційний.

    Проте, за моєю інформацією, високі ризики, що законопроект таки буде так чи інакше введений в дію під час новорічно-різдвяних свят.

    Актуальний стан справ по цьому законопроекту можна відслідковувати в картці законопроекту за гіперпосиланням:

    https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41904

    При цьому, до офіційного опублікування підписаного закону - він не міг набути чинності, а отже - його застосування є протизаконним.

    Актуальною наразі є наступна норма закону України "Про військовий обов"язок і військову службу"

    Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу

    Частина перша. На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Проте, з усіх мас-медіа вже лунають "хворобливі" ініціативи вустами пані Мар"яни Безуглої та інших "слуг" взагалі скасувати строкову військову службу і всіх гребти на мобілізацію після 3-місячної "учебки" (курсу молодого бійця).

    https://tsn.ua/ukrayina/bezugla-zaproponuvala-skas...

    Але, як уже зазначав, на Вас ці положення не розповсюджуються... це вже проблеми юнаків, які були придатні до строкової служби.

    Тож я б на Вашому місці не сподівався, що якось все так буде як і є... у 99 % ймовірності так вже не буде і Вам потрібно або шукати варіанти отримання відстрочки на зиму - весну 2024 року, або де пересидіти мобілізацію не за місцем реєстрації.

    Підстави для відстрочки визначені статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Нажаль інших варіантів немає. Якщо Вас визнали обмежено придатним уже в період воєнного стану, то це шахрайська схема аби Вас мобілізувати, адже в умовах коли призовники не мобілізуються по діючому законодавству, вигадуються от такі схеми в ТЦК. При цьому - якщо у рішенні ВЛК не вказано які саме обмеження на службу в яких родах військ та підрозділах на Вас розповсюджуються, таке рішення юридично нікчемне і Вас формально можуть мобілізувати хоч у штурмові підрозділи.

    Вибачте за невтішні новини, але вже як є. Бережіть себе та близьких!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас, Василю!

    Я обмежено придатний мене поставили на облік мені сказали що призив на службу вже с 25 років але на скільки мені відомо то призидент не підписав цей закон так от я хотів узнати у вас актуальний версію закону есть вірогідність що мене мобілізують чі вони просто кажуть щоб напрягать людей хочу взнати атуальну норму закону

    Насправді призовний вік зараз все таки з 27 років. Дійсно, на підписі у Президента України перебуває законопроєкт, який знижає даний призовний вік, але він не підписаний ще з чернвя 2023 року. Тому станом на зараз призовний вік - 27 років і крапка у цьому питанні.

    Але треба розуміти деталі. Який військово-обліковий документ Ви маєте? Коли Ви отримали висновок ВЛК про обмежену придатність?


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024