Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 22 декабря 2023, вопрос №99153 240₴

Выезд с инвалидом из страны

Я инвалид 2группы, плохо хожу. Хочу выехать с сыном, ему 23 года. Что нужно, чтоб выпустили из страны? Для начала в Польшу хочу
И у меня нет загранпаспорта, и внутренний просрочен. Но в Дие , он действителен, как и в банках, до конца войны

Ответы юристов (12)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Вам обов'язково потрібно мати з сином закордонні паспорти

    Згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України син можете виїхати за кордон разом з Вами за підстав зазначених у п.2-1:

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Для перетину кордону необхідно підготувати такі документи:

    1) закордонні паспорти;

    2) Ваш документ про інвалідність ( пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю);

    3) свідоцтво про народження сина;

    4) документ, що підтверджує спільне проживання (оригінали/нотаріальні копії паспортів з однаковою пропискою або витяги з реєстру територіальної громади зі спільною пропискою)

    АБО

    Акт встановлення факту здійснення догляду

    АБО

    документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Якщо у Вас з сином спільне місце проживання (однакове місце реєстрації) , то документ про здійснення догляду не потрібен.

    Якщо у сина не буде з Вами спільного місця реєстрації – йому необхідно буде оформити Акт встановлення факту здійснення догляду або документ про отримання компенсації на догляд

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для перетину кордону, я вам рекомендую спочатку отримати закордонний паспорт.

    Для перетину кордону вам потрібно мати такі документи

    Закордонні паспорти

    Свідоцтво про народження

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про отримання допомоги у зв'язку з інвалідністю.

    Одне місце проживання або акт про факт встановлення факту догляду (його можно отримати у виконкомі міської ради за вашим місцем реєстрації подавши заяву про видачу такого акту)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ольга!

    Для початку Вам потрібно оформити закордонний паспорт, оскільки за наявності тільки внутрішнього паспорту Ви перетинути кордон не зможете.

    Відповідно до Постанови КМУ "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text:

    "2. Перетинання громадянами України (далі - громадяни) державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю (далі - пункти пропуску), якщо інше не передбачено законом, за одним з таких документів, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну:

    1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    2) дипломатичний паспорт;

    3) службовий паспорт;

    4) проїзний документ дитини (чинний протягом строку, на який він виданий);

    5) посвідчення особи моряка;

    6) посвідчення члена екіпажу".

    Згідно з останніми роз'ясненнями ДПСУ від 02.02.2023 року https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko....

    Виїзд по внутрішньому паспорту громадянина України до ЄС:

    "Це можливо для осіб (жінок, дітей та інвалідів), які евакуйовуються із районів ведення бойових дій.

    Через гуманітарні обставини та за раніше досягнутими домовленостями з суміжними країнами виїзд за кордон громадян України в умовах дії на території України правового режиму воєнного стану здійснюється за внутрішнім паспортним документом громадянина України.

    Разом з тим, рекомендуємо звернутися до компетентного органу країни Євросоюзу в яку планується поїздка з метою уточнення чи достатньо буде для в їзду в ту чи іншу країну даного документу."

    Тепер щодо виїзду разом з Вашим сином.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують

    родинні зв’язки,

    інвалідність,

    а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;".

    Отже, якщо Ви та Ваш син маєте спільне місце реєстрації, то для перетину кордону Вам знадобляться:

    закордонні паспорти,

    свідоцтво про народження Вашого сина,

    документ, що підтверджує Вашу інвалідність,

    документ, що підтверджує спільне місце реєстрації (наприклад, витяг з реєстру територіальної громади).

    Якщо ж спільного місця реєстрації в вас немає, то тоді прийдеться отримати або акт встановлення факту здійснення догляду або довідку про призначення компенсації за догляд на непрофесійній основі. Для отримання акту Вам або Вашому сину необхідно звернутись із відповідною заявою до виконавчого комітету міської (сільської) ради. Для отримання компенсації за догляд на непрофесійній основі - до територіального управління соцзахисту.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Ольга Клиент 4 месяца назад

    загран паспорта нет только у меня. И везде написано, в Польшу выпускают и впускают по внутренним уУкраины. Зарегистрированы мы по одному адрес

    • Дерій Владислав Олегович

      Виїзд по внутрішньому паспорту громадянина України до ЄС можливий для осіб (жінок, дітей та інвалідів), які евакуйовуються із районів ведення бойових дій

      Решті українцям необхідно мати закордонний паспорт.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Ольга! Виїзд жінок по внутрішньому паспорту України можливий лише за умови того, що вони евакуйовуються із районів ведення бойових дій.

      • Ольга Клиент 4 месяца назад

        А запорожье, не боевые действия(

        Я не могу бегать по каждой тревоге, уже сил не

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Якщо говорити про повітряні тривоги, то наразі, вони лунають щодня у більшості областях України, так само, як і в Запоріжжі. Теж саме стосується обстрілів тощо. Оскількі в місті не ведуться активні бойові дії, то навряд чи Вам вдасться виїхати посилаючись на те, що Запоріжжя знаходиться у зоні бойових дій.

          Щоб мати точну відповідь на своє питання, рекомендую Вам звернутись до ДПСУ та посольства України в Польщі (з приводу в'їзду по внутрішньому паспорту).

          Чому Ви не оформите закордонний паспорт? Наразі є можливість зробити це терміново.

    • Корнійчук Євген Іванович

      Уточніть дане питання на гарячій лінії прикордонної служби України

      +38 (044) 527-63-63

    • Пономаренко Наталія

      Вам нужно оформить загранпаспорт. Без него Вас точно никто никуда не выпустят. Норма принималась, когда войска РФ стояли в Чернобыле, Чернигове, Буче и почти полностью взяли Киев в кольцо. Тогда зона вплоть до Западной Украины - считалась боевыми действиями. Тогда действительно выпускали. Сейчас позиция властей Украины и ЕС, что "всё хорошо". Гибридное военное положение, гибридное ограничение прав граждан и гибридные обстрелы всей территории Украины ракетами, что не мешает к примеру работодателям требовать выполнять трудовую функцию. Особенно на госслужбе. Т.к. якобы если танки не ездят по улица Запорожья, Киева, Днепра и Харькова, то всё ок. и бояться ракет не стоит. Несмотря на то, что Запорожский район, а стало быть и входящий в район город Запорожье (который не имеет по новому админ. устройству статус областного центра, т.к. такого понятия больше не существует) - Вас никто в ЕС со стороны Украины не пустит по внутреннему паспорту, а тем более просроченному. Норма о выезде по внутреннему - мертва и предусматривает возможность выезда якобы с оккупированных территорий. Только я как вижу, что РФ и Беларусь будет выпускать по внутренним паспортам в ЕС, даже если ЕС будет готова принять. Вот когда Львов будет зоной боевых действий или когда власть доворуется до нового окружения Киева, тогда эта норма заработает снова и ею будут полозоваться убегающие с чемоданами долларов и евро судьи, прокуроры и министры, депутаты всех мастей и каденций. А так - без загранпаспорта никуда.

      А даже если бы и выпускали - просроченный ID точно не примут в ЕС. Как и банковские карточки, которые внутри Украины якобы продлили, но в банкомата стран ЕС они не работают. Поверьте. Пришлось лично удостовериться.

      Срочный паспорт делают 7 рабочих дней без учёта доставки. Возможно на период до выезда Вам нужно выехать в более спокойные регионы Украины. Но в этом нет ничего страшного. Учитывая, что у Вас есть ID-карта, Вам без проблем оформят загранпаспорт.

      Немного быстрее делают в госпредприятии миграционной службы "Паспортний сервіс" ДП "Документ".

      https://pasport.org.ua/services

      «Паспортний сервіс» не здійснює прийом громадян 25.12.2023, 30.12.2023, 01.01.2024 та 06.01.2024 у зв'язку зі святами. Всі інші дні - в робочому режимі.

    Пономаренко Наталія

    Здравствуйте Ольга! Для начала рекомендую Вам заняться оформлением заграничного паспорта. Без него Вас точно никто никуда не выпустит. Срочный паспорт делают 7 рабочих дней без учёта доставки. Возможно на период до выезда Вам нужно выехать в более спокойные регионы Украины. Несмотря на то, что Запорожский район, а стало быть и входящий в район город Запорожье, который не имеет по новому админ. устройству статус областного центра (такого понятия больше не существует), Вас никто в ЕС со стороны Украины не пустит по внутреннему паспорту. Эта норма мёртва и предусматривает возможность выезда якобы с оккупированных территорий. Только я как вижу, что РФ и Беларусь будет выпускать по внутренним паспортам в ЕС, даже если ЕС будет готова принять. Вот когда Львов будет зоной боевых действий, тогда эта норма заработает. А так - без загранпаспорта никуда. Но в этом нет ничего страшного. Учитывая, что у Вас есть ID-карта, Вам без проблем оформят загранпаспорт.

    Второй вопрос - право сына на выезд. Проблема в том, что такие лица формально не являются военнообязанными (имеют статус "призывник на срочную службу", которая не проводится в военное время), НО, им запрещён выезд из страны. То есть существует коллизия по которой с одной стороны такое лицо не подлежит мобилизации и не может оформить отсрочку от нее в ТЦК, а с другой - такое лицо не может выехать из страны именно потому что не подлежит мобилизации. Уверена, что так сделала власть умышленно, чтоб сохранить молодых ребят про запас для возможной их мобилизации.

    Эту ситуацию обещали решить, но не решают ожидаемо.

    В любом случае, Вы ничего не теряете если попробуете пересечь границу на основании того, что Вы лицо с инвалидностью и Ваш сын Вас сопровождает.

    Из документов Вам нужны:

    1. Заграничный паспорт Ваш и сына.

    2. Документ, подтверждающий инвалидность (не справка МСЭК), а пенсионное удостоверение или удостоверение собеза о льготах.

    3. Документы, подтверждающие одно место проживания (Выписки из Реестра территориальной общины, которые выдают в ЦНАПе городского совета или в сельсовете или райгосадминистрации в зависимости от места проживания).

    4. Если место регистрации Вашей и сына не одно и то же, то придется получать Акт установления факта ухода.

    К сожалению другого варианта решения вопроса на сейчас нет.

    С уважением, адвокат Наталья Пономаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю Вас, пані Ольго!

    Я инвалид 2группы, плохо хожу. Хочу выехать с сыном, ему 23 года. Что нужно, чтоб выпустили из страны? Для начала в Польшу хочу И у меня нет загранпаспорта, и внутренний просрочен. Но в Дие , он действителен, как и в банках, до конца войны

    Ви маєте право на перетин кордону.

    Не вдаючись до законодавчих нюансів, одразу надаю Вам потрібний перелік документів для виїзду за кордон:

    1. Закордонні паспорти.

    2. Свідоцтво про народження сина.

    3. Пенсійне або інше посвідчення, що підтверджує Вашу інвалідність (не довідка МСЕК).

    4. Документ, що підтверджує спільне місце проживання (витяг з Реєстру територіальної громади)

    АБО

    Акт встановлення факту здійснення догляду (оформлюється через органи місцевого самоврядування).

    З приводу відсутності закордонного паспорту. Звичайно, Вам бажано його оформити, оскільки сам факт пересування за межами України передбачає його наявність. Втім, влітку цього року мав практику, підтверджену до слова працівниками гарячої лінії ДПСУ, що 1 раз вони пропускають людину по внутрішньому паспорту. Але лише один раз.

    Втім наполегливо рекомендую все таки паспорт замовити, оскільки, повторюсь, Вам буде легше за межами України.

    Успіхів у Ваших справах. З повагою.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України