Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Права человека, 26 декабря 2023, вопрос №99274

Догляд за бабушкой 90 лет.

Здравствуйте уважаемые юристы!Такой вопрос,могу ли я оформить догляд за бабушкой (90 лет) жены?И что для этого нужно?

Ответы юристов (9)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

    Для того щоб мати право на відстрочку потрібно:

    1. Щоб бабуся мала довідку ЛКК про потребу у сторонньому догляді (доглядач повинен звернутися до сімейного лікаря, отримати направлення на лікарсько-консультативну комісію яка видасть довідку про потребу у сторонньому догляді)

    2. Щоб були відсутні або по медичним показанням не могли здійснювати догляд інші родичі бабусі.

    Тому, при отриманні відстрочки по даній підставі будуть певні складнощі з ТЦК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Ольга Клиент 4 месяца назад

    Если родственники бабушки-дочка с зятем на пенсии,внучки с 3 группой инвалидности.Могу тогда я как муж одной из внучек догляд?

    • Дерій Владислав Олегович

      В такій ситуації отримати відстрочку цілком можливо. Але, передбачаються зміни до законодавства про мобілізацію (законопроект 10378), вони можуть виключити як підставу для відстрочки догляд за особами не першого ступеня споріднення.

    Ольга Клиент 4 месяца назад

    Щиро дякую!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ольга!

    Є в мене сумніви з цього приводу. Принаймні точно можу сказати, що оформити догляд за бабусею дружини буде ду-у-уже складно.

    Перша проблема, з якою Ви зіткнетесь, буде отримання довідки ЛКК форми 080-2 для бабусі.

    Крім того в найближчі дні будуть внесені зміни в закон з цього приводу, де догляд передбачений тільки у разі інвалідності особи та при першому ступені спорідненності. А Вам для того аби оформити догляд знадобиться три-чотири тижнів.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ольга Клиент 4 месяца назад

      Дякую за відповідь.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу! Був радий допомогти.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Можете, але практично це буде доволі складно, відверто кажучи. Для початку потрібно отримати висновок ЛКК про те, шо бабуся потребує даного постійного догляду.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    • Ольга Клиент 4 месяца назад

      Дякую за відповідь!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України