Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 28 грудня 2023, питання №99447 270₴

Чи можна скасувати диплом і втратити військове звання?

Доброго дня. Мені 21 рік, в цьому році я закінчив військову кафедру (отримав тимчасове посвідчення) та отримав диплом бакалавра. Потім вступив до магістратури (зараз навчаюся), але на іншу спеціальність ніж була в дипломі бакалавра, так розумію, якщо буде прийнятий закон в тому формулюванні, що є зараз, то я втрачу відсрочку? Знаю, що в законодавстві є можливість ануляції диплому через певні порушення. Якщо мій диплом бакалавра буде анульовано чи втрачу я звання? Бо, на скільки я розумію офіцером може бути тільки людина з вищою освіто.

Відповіді юристів (7)

    Пономаренко Наталія
    22.2%

    Доброго дня, шановний Сергій!

    Так. Якщо та редакція буде підписана - то особи, які будуть вступати на магістратуру за новими правилами - втрачають право на відстрочку в силу роз'яснень ст. 60 Закону України "Про вищу освіту" щодо поняття другої вищої освіти. Але на Вас нові редакції закону не розповсюджуються, адже закон не діє у зворотньому напрямку в часі. Якщо Ви вже маєте відстрочку оформлену в ТЦК та отримуєте вищу освіту в магістратурі. Але треба розуміти на який строк Вам дано відстрочку.

    Якщо ж є бажання мати відстрочку за новоми правилами без жодних питань - Ви можете відрахуватися з магістратури і вступити до магістратури на спеціальність, що співпадає з бакалаврською. Тоді Ви будете мати право на відстрочку в новому тлумаченні законодавства.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви не будете позбавленні звання. навіть аналювати диплом буде дуже складно.якщо ви будете навчатися на магістратурі , ви будете мати право на відстрочку. Це є послідовна освіта. Тому ж це ще законопроект, я вважаю що буде ще багато змін,можливо що все кординально зміниться.

    Позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу Засуджена за тяжкий або особливо тяжкий злочин особа, яка має військове, спеціальне звання, ранг, чин або кваліфікаційний клас, може бути позбавлена за вироком суду цього звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу

    Дерій Владислав Олегович
    22.2%

    Доброго дня!

    Потім вступив до магістратури (зараз навчаюся), але на іншу спеціальність ніж була в дипломі бакалавра, так розумію, якщо буде прийнятий закон в тому формулюванні, що є зараз, то я втрачу відсрочку?

    Якщо змін до законопроекту 10378 не відбудеться, то відстрочку матимуть здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю (фахом), а також докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    Тому у Вашому випадку право на відстрочку втрачається.

    Проте, згідно прикінцевих положень законопроекту 10378 громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» мають право завершити навчання до кінця навчального року з дня набрання чинності цим Законом.

    Проте, Ви можете відрахуватися та вступити на мігістратуру за спеціальністю, що і бакалаврат.

    Якщо мій диплом бакалавра буде анульовано чи втрачу я звання?

    Навряд чи Ви втратите офіцерське звання.

    Згідно статті 54 Кримінального кодексу України суд може позбавити особу звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу, якщо вона буде засуджена за тяжкий чи особливо тяжкий злочин.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.9%

    Доброго дня, Сергію!

    Якщо Ви зараховані до ВНЗ по іншій спеціальності, то у разі прийняття змін за новим законопроектом, можете втратити право на відстрочку. Хоча в законопроекті згадується, що такі студенти матимуть можливість довчитись до кінця навчального року.

    В той самий час подібної ситуації може і не статися, якщо Ви встигнете до прийняття закону зафіксувати свою відстрочку в ТЦК. Оскільки тоді на захист Ваших прав встане ст. 58 Конституції України, яка передбачає незворотність дії закону у часі.

    Для фіксації свого права на відстрочку достатньо подати до ТЦК заяву відповідного змісту та додати до неї підтверджувальні документи:

    довідку форми 20.

    копію контракту про навчання,

    витяг з наказу по ВНЗ про Ваше зарахування

    та копію студентського квитка.

    Після закінчення воєнної кафедри, скорше за все, Ви матимете звання офіцера в запасі. Але це лише у разі проходження повного курсу навчання.

    Що стосується анулювання диплому бакалавра, то виконати це практично майже неможливо. Хіба що за наявності підстав і в судовому порядку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    29.6%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня. Мені 21 рік, в цьому році я закінчив військову кафедру (отримав тимчасове посвідчення) та отримав диплом бакалавра. Потім вступив до магістратури (зараз навчаюся), але на іншу спеціальність ніж була в дипломі бакалавра, так розумію, якщо буде прийнятий закон в тому формулюванні, що є зараз, то я втрачу відсрочку?

    Так, втратите. Але:

    1. Ви матимете право на відстрочку від мобілізації до кінця навчального року, за умови прийняття законопроєкту № 10378 в запропонованій редакції. Хоча зміни точно будуть.

    2. Для цього потрібно, аби положення про однакову спеціальність (фах) потрапило до остаточної редакції, в чому є сумнів.

    3. Ви можете спробувати оформити письмову відстрочку від мобілізації вже зараз, не чекаючи ніяких поправок. Якщо зможете отримати письмову відстрочку, вона діятиме до закінчення строку дії.

    Знаю, що в законодавстві є можливість ануляції диплому через певні порушення. Якщо мій диплом бакалавра буде анульовано чи втрачу я звання? Бо, на скільки я розумію офіцером може бути тільки людина з вищою освіто.

    Ні, на це точно не розраховуйте. Вам не "анулюють" отриманий документ про освіту, а втратити звання - також мізерні шанси.

    Якщо дуже хочете оформити відстрочку, можете спробувати відрахуватися з магістратури та вступити до магістратури по спеціальності. Але проблема у строках вступної кампанії.

    Всього доброго! Успіхів. З повагою!

    • Сергій Клієнт 4 місяці тому

      ТЦК надав мені відсрочку, але тільки на пів року.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Сергію!

        Якщо так, вона дійсна до закінчення строку дії. Яким буде законодавство потім - цього ніхто не знає і не може знати.

        Отримати зараз безстрокову відстрочку фактично неможливо, оскільки як знаю, вони просто вже не видаються.

        З повагою до Вас.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України