Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 28 декабря 2023, вопрос №99457 700₴

Відстрочка. Мама 2 групи інвалідності. Сестра живе та навчається за кордоном.

Чи можу я отримати відстрочку маючи мати 2 групи інвалідності (незаміжня), враховуючи що сестра живе та навчається за кордоном. Сестра має документ, який підтверджує навчання в університеті, а також має ID картку країни в якій вона живе (як ВНЖ). Місце реєстрації в мене та матері відрізняється.
В законі сказано "за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати". А також є визначення "Працездатні особи - особи віком від 16 років, які проживають на території України і за станом здоров'я здатні до активної трудової діяльності". На скільки я розумію, я єдина працездатна особа.

Також я одружений, чи не вважатиметься жінка працездатною особою і я не матиму права на відстрочку?

Є нотіральні копії документів сестри.

Якщо я маю підстави для відстрочки, то чи маю я оформлювати догляд? Чи самого факту матері з інвалідністю достатньо?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    28.6%

    Доброго дня, Олександре!

    Дійсно, у Вас є шанси отримати відстрочку від мобілізації , але при тому Вам треба дотриматися певних умов.

    Почнемо з того, що стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;".

    В той самий час, мушу зауважити, що незалежно від того, де знаходиться працездатна особа, вона зобов'язана утримувати своїх непрацезданих батьків.

    Обов'язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків закріплено в статті 51 Конституції України.

    Згідно з частиною першою статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    В даному випадку до таких осіб віднесені по закону не тільки Ви, а і Ваша сестра.

    Тому, абсолютно очевидно, що абзац 11 частини 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізацію", який дає підставу для відстрочки у зв'язку з інвалідністю Вашої матері, Вам точно не підходить.

    Рекомендую звернутись до абзацу 10 частини 1 тої ж статті, яким передбачається відстрочка на підставі постійного догляду за одним з батьків:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    {Абзац десятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Для оформлення відстрочки на згаданій підставі Вашій матері треба звернутись до сімейного лікаря та отримати направлення на лікарсько-консультативну комісію (ЛКК). Після того, як матір буде мати висновок ЛКК за формою 080-4 про необхідність постійного догляду, Вам залишиться довести, що саме Ви здійснюєте такий догляд за мамою.

    Аби так сталося наполегливо рекомендую Вам звернутись до виконкому місцевої ради із заявою про отримання акту встановлення факту здійснення догляду.

    "Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю І чи ІІ групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;".

    Для отримання акту Вам також треба буде спільне місце проживання з матір'ю - або Ви в неї або вона у Вас. Коли до Вас прийде комісія з виконкому перевіряти умови догляду за мамою, вони повинні бачити, що Ви живете разом.

    Отримавши цей акт, Ви матимете стовідсоткове право на відстрочку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    35.7%

    Доброго дня, ваша жінка не повинна доглядати за вашою мамою за законом, тому вона не йде до уваги.

    Я би вам радив отримувати відстрочку по догляду, для цього вам потрібно отримати довідку Лкк про потребу постійного догляду, для цього треба звертатися до сімейного лікаря і отримати направлення на ЛКК.

    Після чого , комісія проведе огляд і видасть висновок ЛКК про потребу постійного догляду форми 080-4

    У такому разі для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Висновок ЛКК форми 080-4

    Свідоцтво про народження

    Одне місце реєстрації або акт про встановлення факту догляду (його можна отримати звернувшись до виконкому міської ради за місцем реєстрації матері, подавши відповідну заяву про видачу акту)

    Ця підстава для відстрочки передбачено а.10 ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Що стосується отримання відстрочки по інвалідності за а.11 ст.23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Вам потрібно подати заяву на ім'я комісара ТЦК про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда матері

    Свідоцтво про народження

    Довідка про склад сім'ї

    Документи які підтверджують навчання семестри за кордоном.

    Також повідомляю що ви маєте право на перетин кордону

    Для цього вам потрібно мати такі документи

    Закордонні паспорти

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда матері

    Одне місце проживання або акт про встановлення факту догляду

    Для перетину кордону в ТЦК звертатися не потрібно.

    Дерій Владислав Олегович
    35.7%

    Доброго дня!

    Теретично Ви маєте право на відстрочку. Якщо Вам не вручили повістку під власний підпис - до ТЦК без крайньої необхідності краще не звертатися, але зайнятися підготовкою документів для оформлення відстрочки варто.

    Згідно абзацу 11 частини 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Такий обов’язок мають інший із подружжя, працездатні батьки та повнолітні працездатні діти. Ваша дружина не має обов'язку утримувати Вашу маму.

    • Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу. (стаття 75 Сімейного кодексу України)
    • Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дітей , які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати. (стаття 198 Сімейного кодексу України)
    • Повнолітні діти зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. (стаття 202 Сімейного кодексу України)

    Працездатні особи - особи віком від 16 років, які проживають на території України і за станом здоров'я здатні до активної трудової діяльності.

    Непрацездатні громадяни - пенсіонери або особи з інвалідністю, або особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

    Зі сторони ТЦК можуть виникнути питання, якщо Ваша сестра має зареєстроване місце проживання в Україні (прописка). Для підтвердження проживання за кордоном у паспорті Вашої сестри повинна бути відмітка (штамп) державної міграційної служби України про виїзд на постійне місце проживання за кордон.

    Звичайно, Ви можете надати інші документи про підтвердження перебування Вашої сестри за кордоном, але будьте готові зіштовхнутися з протиправною поведінкою ТЦК та необхідністю звертатися до суду.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно підготувати та надати ТЦК такий пакет документів:

    • заява про відстрочку;
    • Ваше свідоцтво про народження
    • паспорт мами
    • свідоцтво (рішення суду) про розірвання шлюбу
    • документ про інвалідність мами
    • свідоцтво про народження сестри
    • докази її перебування за кордоном

    ---

    Іншою підставою для відстрочки є – абзац 10 частини 1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» згідно якої, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Дана підстава для відстрочки не передбачає вимоги бути єдиним працездатним членом сім'ї, який має обов'язок утримувати батьків. Але обов'язково потрібно мати висновок ЛКК або МСЕК про потребу мами у постійному догляді.

    Документи, які необхідно надати ТЦК:

    • заява про відстрочку
    • Ваше свідоцтво про народження
    • копія паспорта мами
    • довідка МСЕК/ЛКК про потребу у постійному догляді
    • Акт встановлення факту здійснення догляду або отримання компенсації за догляд

    Підставою для складання Акту є письмове звернення у довільній формі (заява) до виконавчих органів (управління соціальної політики) міської ради від особи, яка здійснює догляд, з наданням наступних документів:

    Акт складається протягом 5 днів.

    Подавати заяву про відстрочку до ТЦК слід в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного.

    ---

    Щодо перетину кордону, то згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України Ви можете виїхати за кордон за підстав зазначених у п.2-1: у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Для виїзду за кордон супроводжуючи маму Вам обхідно підготувати такі документи:

    1. Закордонні паспорти

    2. Свідоцтво про народження

    3. Документ про інвалідність мами, це може бути

    • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або

    або

    • довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    Для перетину кордону оформлювати відстрочку та брати дозвіл з ТЦК не потрібно.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та гарного вечора!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України