Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 03 января 2024, вопрос №99629

Податок на нерухомість

Добрий день
Цікавить питання сплати податку на нерухомість.
Будинок (200м2) придбаний сімʼєю спільно, але зареєстрований на одного з подружжя, відповідно в податковій базі є інформація про одного власника. Що можна зробити, щоб оновити дані в податковій і таким чином зменшити податкове зобовʼязання.
Дякую

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитре!

    Згідно із законодавством, податок за нерухомість мають сплачувати українці, які володіють:

    • квартирою понад 60 квадратних метрів;
    • будинком площею понад 120 квадратних метрів;
    • будинком та квартирою з загальною площею 180 квадратних метрів.

    Розмір податку на житло обчислюється відсотком від мінімальної зарплати у звітному році, не перевищуючи 1,5% за квадратний метр. За розрахунками, у 2024 році розмір податку за попередній рік становитиме 1,5% від мінімальної зарплати, що дорівнює 6 700 гривень. Кожен додатковий квадратний метр призведе до збільшення оплати на 100,5 гривень.

    Податок на нерухомість необхідно сплатити до 1 липня наступного року, тобто у 2024 році громадяни України сплатять податок за 2023 рік. Варто пам'ятати, що запізнення з оплатою на 30 днів автоматично збільшить податок на 10%, а більш ніж на місяць — на 20%.

    Згідно із Податковим кодексом, цей вид податку нараховують тільки за надлишкові квадратні метри. Наприклад, якщо власник володіє будинком площею 125 квадратних метрів податок сплачується тільки за п'ять зайвих метрів.

    Від податку звільняються фізичні особи, які мають нерухомість:

    • розташовану на території, де ведуться або велися активні бойові дії;
    • розташовану на території, яка перебуває в окупації або була тимчасово окупована Росія;
    • непридатну для проживання у зв’язку з війною.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дмитро Клиент 4 месяца назад

    Доброго дня

    Дякую за відповідь

    Якщо майно набуде у шлюбі, а в документах вказаний один власник, відповідно податок нараховується на одного власника, що не є коректним, оскільки згідно ЦКУ майно знаходиться у спільній власності.

    Як можна внести уточнюючі дані стосовно власників до держреєстру.

    Дякую

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Чому не коректно? Майно може бути придбане під час шлюбу й вважатись, відповідно, спільною сумісною власністю, але оформлене при тому на одного з подружжя. Не роозумію, при чому тут податок на нерухомість. Він нарахувається на квадратні метри, а не на кількість власників.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно офіційного роз'яснення ДПС https://kr.tax.gov.ua/media-ark/local-news/print-4...

    Якщо об'єкт житлової нерухомості перебуває у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб, то визначення платників податку на нерухоме майно здійснюється таким чином:

    - якщо об'єкт житлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником є кожна з цих осіб за належну їй частку;

    - якщо об'єкт житлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений у натурі, платником є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

    - якщо об'єкт житлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником є кожна з цих осіб за належну їй частку.

    База оподаткування об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, в т.ч. їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами держреєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника, зокрема документів на право власності.

    Співвласники житлової нерухомості, яка перебуває у їх спільній сумісній власності, але не поділена в натурі, можуть повідомити контролюючий орган про визначеного за їх згодою платника податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, звернувшись з письмовою заявою за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника житлової нерухомості. https://if.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/606076.ht...

    Щоб взагалі не платити податок - будинок повинен бути поділений в натурі або він повинен перебувати спільній частковій власності. В такому разі ні Ви, ні дружина не виходите за ліміт в 120 кв.м. для будинку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Дмитро Клиент 4 месяца назад

      добрий день, дякую за вашу відповідь.

      Що в такому випадку мені порадите робити, чи потрібно оформляти в нотаріуса розподіл власником і на будинок чи достатньо звернутися із заявою в ДПУ про розподілення часток власності 50/50, які документи для цього потрібні? чи можливо також розподілити власність на неповнолітніх дітей?

      Дякую

      • Дерій Владислав Олегович

        Податкова взагалі немає відношення до розподілу часток, тому по цьому питанню до них звертатися не потрібно.

        Поділити будинок Ви можете личше через нотаріуса. Він Вам пояснить схему роботи та надасть список необхідних документів.

        Співставте витрати, які Ви здійсните за послуги нотаріуса, підготовку та вартість оформлення документів та податком (840 грн у Вашому випадку) - можливо в цьому році дешевше та менш затратно буде заплатити податок.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України