Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

06 января 2024, вопрос №99705

Мобілізація до 27 років

Доброго дня хотів дізнатися про законність даної ситуації: мене мобілізували 29.03.23р на той момент мені було 24 роки, мене мобілізували, як обмежено придатного строкової служби в мене не було, пояснюючи тим що я був не призивник а військовозобов'язаний після чого я через певний проміжок часу опинився в бойовій бригаді де залишаюсь до цього моменту. Чи законно це було зроблено? Багато хто каже що до 27 не повинні забирати тільки по твоєму бажанню.

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олексію!

    Ви праві в тому, що осіб призовного віку наразі не мобілізують. Проте є три причини, за яких це може статися:

    1. Проходження строкової служби.

    2. Закінчення військової кафедри.

    3. Висновок ВЛК про обмежену придатність.

    В останньому випадку призовника відправляють в запас, у зв'язку з чим він автоматично отримує статус військовозобов'язаного. Саме така ситуація сталася і у Вас.

    Тож Ваша мобілізація була законною, і я би порадив Вам шукати інші підстави для звільнення. Вони передбачені статтею 26 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Якщо Ви мали статус військовозобов'язаного - мобілізація була цілком законна.

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, ДЕНИСЕ! Нажаль мобілізували Вас скоріш за все законно. Бо дійсно, непридатні у мирний час - обмежено придатні у воєнний час - незалежно від віку одразу зараховуються в запас, а тому отримують статус "військовозобов"язаний", а не "призовник"... незалежно від віку... А військовозобов"язані незалежно від віку - мають "обов"язок" перед політичним режимом їх захищати. Власне як і особи, які відслужили строкову службу або отримали звання офіцера на військовій кафедрі, що до війни було дуже популярним серед наївних співгромадян, які думали, що вони таким чином підвищать свою конкурентноздатність... хіба що на конкурсі охоронців АТБ, і то не факт )))

    Питання в іншому, під час мобілізації Ви мали пройти нову ВЛК і Вам мали поставити якийсь діагноз. Яке було рішення ВЛК під час мобілізації?!

    Обмежено придатний і все?! - Тоді ВЛК грубо порушила Ваші права та Порядок проведення військово-лікарської експертизи у ЗСУ, оскільки фактично Вас мобілізували в бойовий підрозділ в порушення того, що Ви обмежено придатні до служби у воєнний час і зовсім не факт, що здатні бути за станом здоров"я "штурмменом". В рішенні ВЛК мало бути чітко зазначено обмеження щодо родів військ та служби, яку Ви можете виконувати. Обмежено придатний це фактично як інвалідність і МСЕК. Мають бути чіткі рекомендації щодо працездатності. В іншому випадку таке рішення медично нікчемне, але юридично чинне, бо його ніхто не скасував і не оскаржив.

    Нажаль оскаржувати мобілізацію вже мабуть пізно, як то кажуть "Пізно пить водичку Боржомі"... а от поставити питання яким чином обмежено придатних відправляють на нуль - це можна.

    Наразі Вам непогано було б подати рапорт про направлення Вас на госпітальну / гарнізонну ВЛК для встановлення Вашої придатності до служби в бойовому підрозділі. Відправлення обмежено здатного на нуль - це фактично замах на вбивство... бо не усі здорові та придатні витягують це... а не зовсім здоровими затикати дірки у військових проблемах - то зовсім вже ганьба!

    При медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів у воєнний час ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: "Обмежено придатний". Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, посади, віку, фактично виконуваної роботи, пристосованості до нього минулого медичного огляду, в постанові в довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладу, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

    Немає прямої заборони щодо направлення обмежено придатного військовослужбовця в ту частину, яка виконує поставленні їй завдання "на нулі", або близько до нього. Це пов'язано з тим, що в законодавстві немає чіткого визначення "бойова частина". Але в разі такого направлення, повинні виконуватись такі умови:

    1. Військовослужбовець з обмеженою придатністю не може бути направлений на службу в морську піхоту та в десантно-штурмові війська.

    2. В постанові ВЛК, якою було встановлено обмежену придатність, повинно бути чітко зазначено: які види служби, які посади протипоказані такому військовослужбовцю з урахуванням стану його здоров'я.

    3. Посада та вид служби повинен бути пов'язаним з діяльністю саме забезпечення військової частини. Тобто не може бути посада стрілок, гранатометник тощо. При цьому Вас не можуть направити на виконання робіт, пов'язаних з фізичною працею: облаштування бліндажів, окопів і т.д.

    Якщо три умови виконуються, це означає, що у діях військового керівництва немає ознак порушення законодавства.

    У разі якщо хоч одна з умов не виконується, потрібно подати письмовий рапорт на ім'я командира частини та просити перевестися на посаду, яка відповідає стану здоров'я.

    У разі ігнорування рапорту можна зателефонувати на гарячу лінію Міністерства оборони, тел. 0-800-500-42 (щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі), та зареєструвати скаргу. Також можна написати скаргу до Оперативного командування, якому підпорядкований Ваш підрозділ або одразу до Генерального штабу чи Міністерства оборони України.

    ОТЖЕ, Вам слід наполягати на переведенні на посаду, яка відповідає Вашому стану здоров"я, а у разі відмови - заручившись зверненням до лікаря військової частини - наполягати на проходженні ВЛК у зв"язку з зарахуванням у бойовий підрозділ, служба на штатній військовій посаді в якому не сумісна з Вашим станом здоров"я, оскільки Ви обмежено придатні до служби.

    У разі, якщо медичний працівник допустить бездіяльність та проігнорує Ваше звернення - можна звертатися на нього зі скаргою до Командуванням медичних сил ЗСУ.

    *Гаряча лінія Командування Медичних сил Збройних Сил України (044) 230-73-64.

    Загальний телефон КМС ЗСУ Тел.: 044 522 8358

    W4m-1QXtJyK.pngkms_zsu@post.mil.gov.ua

    Адекватному командиру Ви не потрібні в бою, бо більше проблем ніж зисків... Звісно такі командири не усі... Тож може бути по-різному. Бажано, щоб до вирішення питання у разі бездіяльності Вашого командира В/ч підключилися і Ваші родичі з притомним адвокатом, що спеціалізується на військовому праві. Але Ви мене зовсім не здивували. Чернігів та Суми пробивають у цьому питанні чергове дно.

    Усі свої дії робіть офіційно. Пишіть рапорти, копії за можливості фотографуйте та відправляйте родичам, щоб потім не було казочок - що "не було нічого і він сам захотів на нуль". Рапорт передається по команді, тобто безпосередньому командиру і саме він має вжити заходи для його реєстрації та дати йому рух "на гору".

    У разі порушення Вашого права на рапорт, погроз Вам чи тиску у зв"язку з намаганням реалізувати свої права - Ваші родичі мають право звертатися із заявами про злочин до Військової служби правопорядку ЗСУ (це така собі поліція в армії) або до військової прокуратури.

    Відділення Військової служби правопорядку Полтавського зонального відділу ВСП (м.Суми), вул. Г. Кондратьєва, 165, тел. 0542-79-34-62

    Гаряча лінія Головного управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України (044) 454-73-08 у робочий час, (044) 4547303 у неробочий час.

    Військова служба правопорядку Збройних Сил України: e-mail: och_vsp@mil.gov.ua

    Телефон довіри ВСП (044) 454-73-08 у робочий час, (044) 454-73-03 (у неробочий час, оперативна група Головного управління Військової служби правопорядку Збройних Сил України).

    Сумська спеціалізована прокуратура у сфері оборони

    Ел. адреса: vpsumy@vppnr.gp.gov.ua

    «Гаряча лінія» - (054-2) 61 73 93

    Ел. адреса для звернень громадян: zv_sumy@vppnr.gp.gov.ua

    Керівник Сумської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони - Барановський Дмитро Анатолійович

    З питань надання психологічної та іншої підтримки

    Головне управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України (044) 230-74-02.

    Телефон довіри групи по роботі з особовим складом Тилу (044) 483-10-13.

    Телефон довіри управління персоналу КСП ЗСУ (044) 481-59-41.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    На жаль, але мобілізували законно, якщо Ви мали військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Успіхів.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 месяца назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Доброго дня.

    Якщо відносно Вас мало місце рішення ВЛК про визнання непридатним в мирний час обмежено придатним у воєнний час, або Ви закінчили військову кафедру чи підписали контракт на проходження військової служби в ЗСУ, в зв'язку то Вас призвали на військову службу під час мобілізації, як військовозобов’язаного у законний спосіб, що в якщо такі підстави не мали місце, то призвали Вас на військову службу під час мобілізації з порушенням вимог закону.

    Всього доброго.

    З повагою, адвокат Євген Олександрович.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України