Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 06 січня 2024, питання №99707 600₴

Оскарження рішеня ВЛК РТЦК

Маю високу ступень міопії у 10 діоптрий. Був визнаний ВЛК обмежено придатним. Чи є сенс оскаржувати висновок ВЛК РТЦК?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Олександре!

    Ваш діагноз віднесений Розкладом хвороб Наказу МОУ №402 до статті 30, яка включає порушення рефракції та акомодації Н52 (гіперметропія, міопія, астигматизм, анізометропія, пресбіопія та інше).

    Оскільки виключення з військового обліку надає пункт а) вищезгаданої статті, який зазначає, що для того Ви повинні мати короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному із меридіанів більше 12,0 дптр, то, на мою думку, оскаржувати рішення районної ВЛК не має сенсу.

    При Вашій ступені короткозорості Ви як раз підпадаєте під пункт б) статті 30, який надає Вам обмежену придатність:

    «короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному із меридіанів більше 8,0 дптр і до 12,0 дптр або астигматизм будь-якого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах більше 6,0 дптр».

    Проте, рекомендую Вам звернути увагу і на статтю 31 Розкладу хвороб, яка визначає ступінь придатності до військової служби по гостроті зору.

    Про всяк випадок надаю Вам порядок оскарження висновку ВЛК, який визначений главою 3 розділу І Наказу МОУ №402:

    "3.1. Вимоги до звернення військовослужбовців та інших осіб, указаних у пункті 1.2 глави 1 розділу I цього Положення, їх права, порядок та строки розгляду пропозицій, заяв та скарг, а також обов’язки штатних ВЛК щодо розгляду звернень регулюються Законом України «Про звернення громадян», Інструкцією про організацію розгляду звернень та проведення особистого прийому громадян у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України, затвердженою наказом Міністерства оборони України від 28 грудня 2016 року № 735, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 23 січня 2017 року за № 94/29962.

    3.2. Скарги до штатних ВЛК подаються в строк, визначений Законом України «Про звернення громадян».

    3.3. Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови позаштатних ВЛК подаються до штатних ВЛК згідно з адміністративно-територіальними зонами відповідальності, наведеними у додатку 2 до наказу Міністерства оборони України від 16 листопада 2016 року № 608 «Про затвердження адміністративно-територіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення».

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови ВЛК районних (міських) ТЦК та СП подаються за підпорядкованістю до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, Севастопольського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим.

    Дії (бездіяльність), рішення, постанови, прийняті ВЛК обласних (Київського міського, Севастопольського міського) ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим, оскаржуються в штатних ВЛК.

    Дії (бездіяльність), рішення, прийняті за результатами розгляду звернень ВЛК регіону, оскаржуються в ЦВЛК.

    3.4. У разі визнання штатною ВЛК заяви чи скарги щодо перегляду (скасування) постанови ВЛК обґрунтованою, ВЛК штатної ВЛК переглядає оскаржувану постанову ВЛК або приймає рішення про направлення на повторний (контрольний) медичний огляд».

    Отже, якщо Ви все таки вирішите оскаржувати рішення ВЛК РТЦК, то робити це потрібно до обласного ТЦК.

    Також хочу звернути Вашу увагу на те, що у відповідності з підпунктом г) пункту 20.3 глави 20 розділу ІІ Наказу МОУ №402:

    "г) "Обмежено придатний до військової служби"

    Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.".

    Виходячи з логіки зазначеного пункту Положення та фізичних особливостей кожного окремого військовослужбовця в більшості випадків особам цієї категорії категорично заборонена важка фізична праця, я також надмірні емоційно-психологічні навантаження!

    В таких випадках Ви у статусі військовослужбовця можете:

    по-перше, вимагати роз'яснення незаконного наказу командира;

    по-друге, оскаржувати такий наказ до вищого командування або ж прямо до суду!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас, Олександре!

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Вказаний Вами діагноз зазначений у статті 30 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1) та в Поясненннях щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2)

    До статті 30 підпункту "Б" (передбачає обмежену придатність) належать - короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному із меридіанів більше 8,0 дптр і до 12,0 дптр або астигматизм будь-якого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах більше 6,0 дптр

    Щоб Ваш діагноз підпадав під статтю 30 "А" (непридатність) потрібно щоб у Вас була короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному із меридіанів більше 12,0 дптр

    Перед медичним оглядом Вас повинні направити на обстеження. Вид та ступінь аномалії рефракції визначаються за допомогою скіаскопії або рефрактометрії.

    Рішення ВЛК про "Непридатність до військової служби з виключенням із військового обліку" або про "Тимчасову непридатність" звільняє Вас від мобілізації. Рішення про обмежену придатність - ні.

    У Вашому випадку, щоб оскарження рішення ВЛК принесло бажаний результат Вам потрібно пройти додаткове обстеження та мати на руках медичні документи, які підтверджують міопію більше 12 дптр.

    Також потрібно знати, яке обстеження Ви проходили та на підставі яких документів ВЛК прийняла рішення про обмежену придатність?

    Щоб не залежати від рішення ВЛК - ознайомтесь також з іншими підставами для відстрочки, які зазначені у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” .

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, у будь якому випадку треба пробувати. Тут все залежить в ід корекції зору.

    Стаття 30

    Включено: порушення рефракції та акомодації Н52 (гіперметропія, міопія, астигматизм, анізометропія, пресбіопія та інше)

    а) короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному із меридіанів більше 12,0 дптр

    Стаття 30: вид та ступінь аномалії рефракції визначаються за допомогою скіаскопії або рефрактометрії

    Стаття 31

    Включено: розлади зору та сліпота Н53-Н54 (амбліопія, диплопія, сліпота та знижений зір одного, обох очей, порушення кольоровідчуття тощо)

    а) гострота зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота, відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,3 і нижче або гострота зору обох очей 0,2 і нижче

    Стаття 31: під час корекції звичайними сферичними лінзами, а також у разі некоригованої анізометропії в оглянутих за графами I-III Розкладу хвороб враховується гострота зору з практично стерпною корекцією, тобто з різницею в силі лінз для обох очей не більше 2,0 дптр. Корекція астигматизму будь-якого виду повинна бути повністю проведена циліндричними або комбінованими лінзами

    Особи, які користуються контактними лінзами, повинні мати окуляри, гострота зору в яких дає змогу забезпечити виконання службових обов’язків

    Тому, для оскарження вам потрібно подати заяву про перегляд рішення ВЛК до ЦВЛК, у заяві зазначте, що за станом здоров'я ви не можете нести службу, додайте що не врахувало ВЛК, можливо зробіть ще додаткові обстеження та додайте їх до ЦВЛК.

    також повідомляю, що обмежень придатні не мають право нести службу у бойових частинах.

    Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у Десантно-штурмових військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах (за винятком підрозділів забезпечення). Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, ТЦК та СП, установах, організаціях, навчальних закладах.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України