Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 07 січня 2024, питання №99745 250₴

Подання довідки про навчання у ВНЗ у ТЦК та СП

Христос рождається! Підкажіть будь ласка, мені 25 років, я студент бакалавр, це моя друга вища освіта, так як маю уже ступінь магістра. З університету маю довідку про навчання, яку треба подавати в ТЦК кожного року до 1 жовтня, але я її не подавав, так як дізнався про це недавно, раніше це робив сам університет. Законопроєкт №10378 після прийняття позбавить мене права на відстрочку, проте там є уточнення що я зможу довчитися до кінця навчального року.
Питання: чи можна буде подати цю довідку вже після прийняття законопроекту і отримати відстрочку до кінця навчального року, чи мається на увазі що можна довчитися тільки в тому випадку якщо відстрочка вже була надана і варто подати цю довідку ще до прийняття цього законопроекту? І ще цікавить якщо зробити це зараз то чи надається відстрочка взагалі, так як по факту я ще призовник а не військовозобов'язаний і чи мені в подальшому всеодно доведеться подавати дану довідку ще раз після прийняття законопроекту щоб отримати відстрочку вже як військовозобов'язаному? Запитую тому що ця довідка видається університетом одноразово під підпис і другий раз мені її не дадуть, тому маю знати як і коли її правильно подати щоб зашкодити собі, дякую!

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.2%

    Доброго дня, Михайло!

    Почнемо з того, що на даний час нікому не відомо в якому вигляді буде прийнятий вищезгаданний Вами законопроект. Як ви самі можете бачити, навколо нього йде дуже багато дискусій. Обіцяють, що на наступному тижні він буде внесений на розгляд ВР вже із правками. Проте, навіть за цієї умови, невідомо чи проголосує його ВР у новому вигляді, чи будуть знову вноситись правки.

    Тепер щодо Вашої відстрочки.

    Дійсно, в редакції законопроекту станом на сьогодня є пункт, який дозволяє стдентам, які у зв'язку з прийняттям нового закону втрачають право на відстрочку, довчитись до кінця навчального року. Проте, хочу зазначити, що відстрочку Вам надає не ТЦК, а закон, тому Ви її маєте станом на зараз в незалежності від того, чи оформлена вона в ТЦК, чи ні.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    "Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;".

    Оскільки Ви знаходитесь в призовному віці і не є військовозобов'язанним (тобто маєте приписне, не проходили строкову службу, не закінчували військову кафедру), то і відстрочка Вам не потрібна у зв'язку з тим, що призову по мобілізації Ви і так не підлягаєте. Тому з цим може виникнути проблема з боку ТЦК, так як відстрочка надається лише військовозобов'язаній особі, якою Ви станом на зараз не є. Отже, на мою думку, наразі Ваш піхід в ТЦК може й нічим не закінчитись.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25.2%

    Вітаю Вас!

    По-перше, Ви не повинні були подавати документи до ТЦК до 01 жовтня. Закон від Вас цього не вимагав. Дане правило стосується призовників, які мають право на відстрочку від призову на строкову військову службу.

    Питання: чи можна буде подати цю довідку вже після прийняття законопроекту і отримати відстрочку до кінця навчального року, чи мається на увазі що можна довчитися тільки в тому випадку якщо відстрочка вже була надана і варто подати цю довідку ще до прийняття цього законопроекту?

    У випадку прийняття законопроєкту Вам буде надано право довчитися до кінця навчального року за будь-яких умов, незалежно від оформлення чи неоформлення до цього відстрочки.

    Втім, це поки лише законопроєкт, треба чекати хоча б першого читання.

    І ще цікавить якщо зробити це зараз то чи надається відстрочка взагалі, так як по факту я ще призовник а не військовозобов'язаний і чи мені в подальшому всеодно доведеться подавати дану довідку ще раз після прийняття законопроекту щоб отримати відстрочку вже як військовозобов'язаному?

    Відстрочка зараз надається, як правило, термінов на 6 місяців. Тому фактично немає жодної різниці, чи оформлювати її зараз, чи чекати прийняття законопроєкту.

    Запитую тому що ця довідка видається університетом одноразово під підпис і другий раз мені її не дадуть, тому маю знати як і коли її правильно подати щоб зашкодити собі, дякую!

    На даний момент моя суб'єктивна точка зору така, що Вам потрібно вчиняти жодних дій. Якщо приймуть зміни, вони наберуть чинності і зобов'язуватимуть Вас прийти до ТЦК - інша справа. Або отримаєте відповідну повістку.

    Успіхів. З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    25.2%

    Доброго дня, наданий момент не вчиняйте ні яких дій. Навчальний заклад самостійно повідомляє ТЦК про ваше навчання. Коли ви подасте довідку ні як не вплине, тому що ви зараз не можете оформити відстрочку тому що ви призивник а не військовозобов'язаний. Тому треба чекати, що вони там приймуть.

    У разі змін не вашу користь, у будь якому разі нададуть змогу довчитися до кінця року.

    Дерій Владислав Олегович
    24.4%

    Доброго дня, Михайло!

    Питання: чи можна буде подати цю довідку вже після прийняття законопроекту і отримати відстрочку до кінця навчального року, чи мається на увазі що можна довчитися тільки в тому випадку якщо відстрочка вже була надана і варто подати цю довідку ще до прийняття цього законопроекту?

    Згідно прикінцевих положень законопроекту 10378 громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» мають право завершити навчання до кінця навчального року з дня набрання чинності цим Законом.

    Тому у Вашому випадку довчитися Ви маєте право, навіть, без оформленої відстрочки.

    Адже згідно законодавства діючого на даний час - Ви маєте право на відстрочку. А в прикінцевих положеннях не вказано, що вона повинна бути оформлена в ТЦК.

    І ще цікавить якщо зробити це зараз то чи надається відстрочка взагалі, так як по факту я ще призовник а не військовозобов'язаний і чи мені в подальшому всеодно доведеться подавати дану довідку ще раз після прийняття законопроекту щоб отримати відстрочку вже як військовозобов'язаному?

    Якщо Ви призовник - відстрочку Вам не оформлять, адже вона надається лише військовозобов'язаним та резервістам.

    Ще не відомо в якому остаточному виді буде прийнятий законопроект 10378 . Можливо, внесуть певні правки і для студентів.

    Крім того, прийняття змін до закону не швидкий процес. Проходження законодавчих ініціатив у парламенті відбувається за встановленою процедурою, яка включає їх розгляд в комітетах, надання на ознайомлення народним депутатам, а також винесення на розгляд на пленарному засіданні Ради. Відповідні етапи відбуваються у визначені Регламентом терміни. Згідно з Регламентом, приблизні терміни ухвалення законопроєкту становлять близько 80 днів.

    Тому, на даний момент ніяких дій вчиняти не потрібно.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України