Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 10 січня 2024, питання №99934 240₴

Отримання відстрочки в ТЦК

Я зайнятий постійним доглядом за мамою, є рішення лкк та копія висновку лкк про потребу надання послуги з догляду і довідка від соц. служби про те що я отримую грошову допомогу за догляд на непрофесійній основі.
Чи може адвокат поштою/особисто надати ці документи ТЦК для отримання мені відстрочки?
Головне питання чи можна отримати відстрочку в ТЦК без особистого візиту до них та без проходження влк ?

Відповіді юристів (17)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Андрію!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;".

    Отже, відповідно до вищезазначенної норми Закону Ви маєте 100% право на відстрочку, оскільки Ваша матір потребує постійного догляду на підставі висновку ЛКК і в Вас є підтвердження того, що Ви за нею такий долял здійснюєте, а саме - довідка про компенсацію за догляд на непрофесійній основі.

    Щодо подання/відправлення заяви на відстрочку з підтверджувальними документами адвокатом, то це - неможливо. Відстрочку Вам оформлять тільки за Вашої особистої присутності у ТЦК.

    Ви, звісно, самостійно можете направити документи Укрпоштою, замовним листом з описом вкладення, проте, навряд чи, отримаєте відстрочку у такий спосіб, враховуючи той факт, що не проходили ВЛК. У своїй відповіді на заяви про надання відстрочки, які направлені поштою, ТЦК зазвичай відповідає, що військовозобов'язанний має право на відстрочку, але для вирішення цього питання йому потрібно звернутись до ТЦК особисто.

    Тому відповідь на Ваше питання - ні. Ви не зможете отримати відстрочку без особистої явки до ТЦК, і без проходження ВЛК.

    Проте, я не бачу проблем у Вашому випадку, оскільки Ви маєте всі необхідні документи, які підтверджують Ваше законне право на відстрочку від мобілізації.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю!

    Документи поштою направити можна, але гарантій, що Ви отримаєте схвальну відповідь, немає.

    Все ж для повноцінної відстрочки Вам потрібно пройти ВЛК. Практика показує, що без медичного огляду, відстрочку отримати практично неможливо. Винятком є дуже щасливі для військовозобовʼязаних осіб ситуації.

    Якщо у Вас порядок з документами, Вам немає чого хвилюватися. Памʼятайте, що відстрочку Вам надає Закон, а не начальник ТЦК.

    З повагою!

    Андрей Клієнт 4 місяці тому

    підкажіть який час отримання відстрочки від ТЦК?тиждень, місяць чи пару місяців ?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Кому як пощастить. Зазвичай заява на відстрочку розлядається від двох тижнів до одного місяця. Вам головне зареєструвати заяву на оформлення відстрочки ще до початку проходження ВЛК.

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Андрію!

      По-різному, але до місяця часу це може зайняти. Головне - підготувати всі документи та зареєструвати їх в ТЦК.

      Успіхів!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для оформлення відстрочки треба пройти влк. Отримати відмітку у військовий квиток. Тому без особистої присутності ви не зможете отримати відстрочку.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження

    Висновок ЛКК про потребу постійного догляду

    Довідка про отримання компенсації за догляд.

    Тому вам. Нічого хвилюватися, вам ні чого не загрожує, ви маєте право на відстрочку.

    Ви можете як і зараз її оформити так і згодом, якщо не бажаєте йти туди самостійно.

    Строк оформлення відстрочки до 45 днів з дня подачі заяви.

    Андрей Клієнт 4 місяці тому

    чи є мінусом те що немає військового квитка? є лише приписне яке отримував ще напевно коли вчився в школі чи коледжі

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Якщо Вам на даний час 27 років та більше, то отримаєте штраф за порушення правил військового обліку у сумі 850 грн за статтею 210 КУПаП. Це все з вирогідних мінусів.

    • Корнійчук Євген Іванович

      Нічого страшного тут не має, о крім того. Що можуть накласти адмін.штраф у розмірі 850 гривень.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Згідно Ваших документів - Ви маєте стовідсоткове право на відстрочку!

    Чи може адвокат поштою/особисто надати ці документи ТЦК для отримання мені відстрочки?

    Ви можете подати документи поштою, але в більшості випадків Ви отримаєте відповідь з проханням прийти особисто до ТЦК для оформлення відстрочки.

    По схожому питанню є рішення суду https://reyestr.court.gov.ua/Review/114623707, згідно якого суд зобов'язав ТЦК розглянути заяву надіслану поштовим зв'язком.

    Суд дійшов такого висновку:

    "Згідно з пп. 8 п. 1 Правил військового обліку призовників, військовозобов`язаних та резервістів (додаток 2 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов`язаних та резервістів) призовники, військовозобов`язані та резервісти повинні особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов`язаних та резервістів, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    Отже, військовозобов`язані повинні особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних та надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

    Відповідно до п. 19 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов`язаних та резервістів призовники, військовозобов`язані та резервісти, винні в порушенні вимог правил військового обліку, несуть відповідальність згідно із законом.

    Згідно з п. 4 Правил військового обліку призовників, військовозобов`язаних та резервістів громадяни, які ухиляються від військового обліку, навчальних (перевірочних) або спеціальних зборів, від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, несуть кримінальну відповідальність.

    Таким чином, порушення військовозобов`язаними вимог правил військового обліку має наслідком настання відповідальності згідно із законом.

    Тобто, порушення позивачем вимог правил військового обліку може мати наслідком настання відповідальності, однак це не може бути підставою для не розгляду по суті його заяви про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації.

    Відповідно до положень пункту 9 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2022 р. № 154, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки відповідно до покладених на них завдань, у тому числі:

    • оформлюють та видають військово-облікові документи призовникам, військовозобов`язаним та резервістам;
    • розглядають звернення військовослужбовців, працівників та членів їх сімей, а також громадян з питань, що належать до компетенції територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, а також ведуть прийом громадян, які звертаються із зазначених питань, видають необхідні довідки та інші документи.

    Відповідно до абзац.8 п.11 цього Положення, районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, крім функцій, зазначених у пункті 9 цього Положення, оформляють для військовозобов`язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

    З урахуванням зазначеного, відповідач, як суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого належить вирішення питання щодо надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, після отримання від позивача заяви про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та документів на підтвердження цього права, повинен був прийняти рішення за наслідком розгляду цієї заяви за наявності підстав, оскільки відстрочка передбачає її письмове оформлення."

    Тому у Вас є два варіанти:

    1. Подати заяву особисто, але в обов'язковому порядку її зареєструвавши - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    2. Подати заяву з документами поштою рекомендованим листом з описом вкладеного. Якщо Вам відмовлять у розгляді заяви - звернутись до суду про бездіяльність ТЦК та вимагати розглянути заяву про надання відстрочки від призову на військову службу та прийняти відповідне рішення.

    Головне питання чи можна отримати відстрочку в ТЦК без особистого візиту до них та без проходження влк ?

    Якщо Ви не проходили медогляд протягом останніх 5 років Вас в обов'язковому порядку направлять на ВЛК. Крім того, під час мобілізації направляти на ВЛК можуть кожен рік.

    Якщо нагальної необхідності в оформленні відстрочки немає, до ТЦК краще звертатись після вручення повістки під особистий підпис.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Турчин Ярослав Александрович
    25%

    ВІТАЮ ВАС, АНДРІЙ!

    1. Право на відстрочку маєте.

    2. Дистанційно отримати відстрочку не вдасться, адже система ТЦК заряджана на зноходження "наівних, які готові спілкуватися". При забезпеченні хоч комусь хоч колись можливості дистанційно вирішити питання з ТЦК, вся країна заб"є на їх виклики і буде спілкуватися через адвокатів... тоді втрачається весь сенс залякувань, викрадень на вулицях та інших методів роботи "бандитів у формі".

    3. Медичний огляд обов"язковий відповідно до порядків Міністерства оборони України, тож його уникнути теж не вдасться, хоча це б значно розвантажило ВЛК, якби ТЦК не слало туди усіх підряд. Але вони роблять огляд на випадок, що у кожного з вас відпаде право на відстрочку і вони зможуть вас таки мобілізувати у перспективі.

    4. Для оформлення відстрочки Вам перш за все оновлять данні (сформувати облікову картку в Реєстрі військовозобов"язаних) та запропонують оформити військовий квиток, а для цього відправлять на ВЛК.

    5. Так от, щоб не було ексцесів з визнанням придатним і врученням бойової повістки - Ви маєте подати заяву на відстрочку та документи в нотаріально засвідчених копіях ДО ВЛК, а не після. Заява має бути належним чином зареєстрована, щоб потім її не викинули у смітник і сказали, що нічого не було. У разі відмови ставити відмітку про реєстрацію на Вашому екземплярі - можна вже відправляти документи поштою та електронною поштою на адресу ТЦК.

    Адресу свого ТЦК можете знайти за посиланням https://www.mil.gov.ua/kontakti/oblasni-vijskomati...

    Інших варіантів себе убезпечити немає. Так, Ви можете взяти з собою в ТЦК адвоката (якщо знайдеться такий сміливий), але це по-перше може спровокувати негативну реакцію співробітників ТЦК, по-друге, ТЦКшні працівники могли увійти в такий кураж від вседозволеності та безнаказанності, що начхають і на адвоката. Буває всяке. І чим далі у ліс...

    З повагою та розумінням,

    юрист-правозахисник Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Турчин Ярослав Александрович

    Далі наводжу примірну заяву до ТЦК про відстрочку (додається). Але одразу попереджаю, що ТЦК може тлумачити закон, що висновок ЛКК допустимий тільки для осіб віком до 18 років, а оскільки Ваша матір повнолітня - то треба лише висновок МСЕК. На цій підставі можуть відмовити у відстрочці та мобілізувати. Такі випадки уже були. Як і відмова у звільненні за такою підставою із посиланням на відповідні рішення судів України щодо тлумачення закону.

    Мамай Ірина Євгеніївна
    25%

    Вітаю,

    Якщо у вас є головний документ - довідка про отримання компенсації, то боятися ТЦК вам не має чого.

    Оформити відстрочку дистанційно та ще й не вашою заявою, а адвоката як ви пишете, не вийде. Направити заяву поштою ви можете, однак вас запросять до ТЦК для проходження ВЛК та формування військово-облікової справи.

    Відстрочка вам буде надана скоріш за все на півроку. Через півроку відбудеться перевірка ваших даних та підтвердження вашого права на відстрочку.

    Щодо швидкості оформлення відстрочки, то заяву мають право розглядати 30-45 днів.

    Ваша підстава на відстрочку звучить так:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    {Абзац десятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}.

    Щодо негативної судової практики, тому що потрібна довідка МСЕК, а не ЛКК, то ця практика стосується права на звільнення військовослужбовців (а не відстрочки військовозобов'язаних), жоден з яких не може надати довідку про отримання грошової компенсації на догляд (тому їхнім основним аргументом є лише довідка ЛКК про потребу в догляді, а цього недостатньо). А у вас довідка про отримання компенсації є.

    ТОму я бачу у вашій ситуації великі шанси на оформлення законної відстрочки.

    Андрей Клієнт 4 місяці тому

    а як на рахунок такого рішення суду https://reyestr.court.gov.ua/Review/115716293 ?

    • Дерій Владислав Олегович

      Якщо Ви бажаєте оформити відстрочку без проходження ВЛК - будьте готові вирішувати Ваше питання в судовому порядку, адже на адекватну реакцію зі сторони ТЦК годі й чекати.

      Майте на увазі, якщо в разі отримання повістки або направлення на ВЛК під особистий підпис, Ви без поважної причини не явитеся до ТЦК - можлива адміністративна відповідальність за порушення правил військового обліку та законодавства про мобілізацію.

      Наявність права на відстрочку не є поважною причиною ігнорувати повістки або відмовлятися від проходження ВЛК.

      А от хвороба, підтверджена документально є такою підставою.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Доброго дня, Антоне!

      Судових рішень існує багато і всі вони різні, тому акцентувати увагу на вищезгаданому я би не став, оскільки інший суд може прийняти прямо протилежне рішення. Рішення одного суду не є обов'язковим для інших, звісно, окрім рішення ВС.

    • Турчин Ярослав Александрович

      Такі рішення велика рідкість з-поміж маси інших невтішних рішень судів. Нажаль, наведене рішення Запоріжського окружного адмін. суду ще не набрало законної сили і має високі шанси бути знищеним у Третьому апеляційному адміністративному суді, який вірно та майже 100 % обслуговує владу та побажання "губернаторів Дніпропетровщини" у діючому складі. Є звісно і там кілька порядних судових колегій, але шанси на потрапляння на них - мінімальні. Подивимось, що буде з цим рішенням.

      В будь-якому разі в Україні не існує прецедентної моделі права, а Верховний Суд ухиляється поки що від формування єдиної практики у військових питаннях. Тож кожен суддя у кожній справі вирішує на свій розсуд і внутрішнє переконання.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України