ЯК СТЯГНУТИ АЛІМЕНТИ НА ДИТИНУ? АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ.

Аліменти на дитину стягуються одним із батьків, з ким проживає дитина, або безпосередньо дочка або син, які продовжують навчання.

Способи стягнення аліментів:

В Україні існує два способи оплати аліментів: в добровільному порядку або через суд. Право на отримання аліментів виникає з моменту народження дитини і триває до моменту досягнення нею повноліття, або до досягнення 23 років, у випадку якщо особа продовжує навчання і у зв’язку з цим потребує матеріальної допомоги (ст.180, 199 Сімейного кодексу).

Добровільний порядок відбувається через укладення договору про сплату аліментів, в якому визначаєтсья розмір, спосіб і терміни виплат. Якщо розмір аліментів визначений фіксованою сумою, договір повинен містити пункт про індексацію, якщо платник і одержувач аліментів не домовилися про інше. Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню. Інші випадки, коли інціатор сплачує аліменти за домовленістю між батьками.

Судовий порядок відбувається шляхом подання позовної заяви до місцевого суду за зареєстрованим місцем проживанням або перебуванням відповідача чи позивача. Один із батьків, з ким проживає дитина має право звернутися до суду із відповідною заявою незалежно від часу, що минув з моменту виникнення права на аліменти. Аліменти на дітину присуджуються з дати, коли одержувач аліментів подав заяву про стягнення аліментів.

Чинне законодавство передбачає два способи стягнення аліментів через суд. Перший: у наказному провадженні (спрощений), а другий передбачає звичний повноцінний судовий розгляд справи про стягнення аліментів. При обранні першого варіанту, стягувач аліментів подає до суду відповідну заяву, до якої обов’язково додаються докази про наявність дитини та її проживання разом зі стягувачем, при цьому суд не викликає стягувача та платника аліментів до суду, не відбувається судових засідань. Перевіривши надані документи, суд виносить судовий наказ, в якому вказує про стягнення аліментів на дитину чи дітей. Це швидкий спосіб стягнути аліменти.

Другий спосіб, слід обрати:

- якщо у платника аліментів відустнє зареєстроване місце проживання,

- наявність інших осіб, які вже стягують аліменти з такого платника,

- якщо офіційна зарплата платника аліментів є високою та існує можливість отримати аліменти у розмірі вищому ніж 10 прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку;

- якщо виникає необхідність у витребуванні доказів про майновий стан платника аліментів;

- якщо платник аліментів проживає за межами України, оскільки існує ризик невизнання судового наказу в іншій державі.

ㅤㅤㅤРозмір аліментів: на 1 дитину - 1/4 частину від доходу (заробітної плати, доходу підприємця, пенсії тощо). Аліменти на двох дітей складають 1/3 частину від доходу, на 3 дітей і більше – 50% від доходу або у твердій грошовій одиниці, наприклад 5000,00 грн. щомісяно. Аліменти розраховуються з суми, що залишилась після сплати податків із заробітної плати або іншого доходу. Аліменти не можуть бути меншими за половину прожиткового мінімуму, визначеного для дітей певної вікової категорії.

ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤЯк потрібно платити аліменти?

ㅤㅤСплата аліментів на дитину відбувається на розрахунковий рахунок одного із батьків з ким проживає дитина, поштовим переказом за зареєстрованим місцем проживання отримувача аліментів або наручно, але отримувач має написати відповідну розписку. Кращий варіант оплати для платника таких аліментів є переказ коштів на розрахунковий рахунок отримувача, з призначенням платежу: аліменти на дитину. В разі, якщо платник аліментів буде направляти грошові кошти їх отримувачу без відповідного призначення, в подальшому факт таких переказів як аліменти потрібно буде доводити в суді, якщо отримувач цих грошових коштів не підтвердить, що отримані кошти були сплачені в рахунок аліментів.

ㅤㅤАдвокат по аліментах надасть Вам професійну юридичну консультацію та виконає всі необхідні дії для вирішення ваших питань з сімейних відносин. Щоб звернутись до суду про стягнення аліменітів адвокату слід надати:

- копію свідоцтва про укладення шлюбу,- копія рішення суду про розірвання шлюбу або свідоцтво про розірвання шлюбу,

- копія свідоцтва про народження дитини або дітей,

- довідка про склад сім’ї або інший документ, який підтверджує, що дитина проживає із заявником,

- копія паспорту заявника (в разі наявності відповідача),

- реєстраційний номер облікової картки платника податків заявника (в разі наявності відповідача).

Адвокат з аліментів Київ в залежності від індивідуальної ситуації клієнта підготує позовну заяву або заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів та буде супроводжувати Вашу справу в суді. Вартість послуг (ціна) адвоката з аліментів залежить від часу витраченого адвокатом, представництво в суді, супровадження у виконавчому провадженні тощо та з урахуванням часу витраченого адвокатом на консультації по аліментах, підготовка документів до суду, витребування додаткових документів тощо.

ㅤㅤㅤОтже, питання стягнення аліментів не завжди є таким простим, як може здатися на перший погляд, тому радимо звернутись до нас для швидковго вирішення вашого питання. Наша команда професіоналів швидко зробить аналіз вашої справи і порекомендує самий дієвий та швидкий спосіб у вирішенні ваших питань.

https://barrister-mk.com/

ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ~ barrister's office MK ~


Рейтинг: 5 - 1 голосів

Автор статті


Кирилець Марина Олександрівна

Адвокат, м. Київ

Вік: 35 років 14 років досвіду На проекті 18 днів
Всього консультацій: 0 Платних консультацій: 0

Цивільне право, Трудове право, Сімейне право, Нерухомість, С...

немає відгуків

Коментарі