НОВІ ПРАВИЛА ТА ПІДХОДИ ДО ОСКАРЖЕННЯ РІШЕНЬ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКИХ КОМІСІЙ

Загальновідомо, що до мобілізації або у ході проходження військової служби особа має право на періодичне проходження військово-лікарської експертизи.

Військово-лікарська експертиза - це:

медичний огляд призовників, військовослужбовців, військовозобов’язаних, які призиваються на військову службу.

визначення ступеня придатності до військової служби, навчання у ВВНЗ, роботи за фахом;

установлення причинного зв'язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) військовослужбовців, військовозобов'язаних, резервістів.

Для проведення військово-лікарської експертизи створюються військово-лікарські комісії, штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі).

Постанови ВЛК оформлюються свідоцтвом про хворобу, довідкою військово-лікарської комісії, протоколом засідання штатної військово-лікарської комісії.

Постанови штатних та позаштатних ВЛК обов’язкові до виконання (пункту 2.1. Положення № 402.)

Як відомо, Міністерством оборони України 18 серпня 2023 року було видано наказ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1467-23#n2) за номером 490 «Про затвердження Змін до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», який 25 серпня поточного року набрав чинності. До речі, зміни до Положення вже були опрацьовані на сайті ВРУ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#n20).

З-поміж інших новацій, які були привнесені наказом № 490, відбулися зміни і у процедурі оскарження рішень військово-лікарських комісій (далі – ВЛК), які далеко не завжди є правомірними та обґрунтованими. Спробуємо розібратись, про які ж зміни йде мова.

Подача скарг до штатних ВЛК здійснюється в строк, визначений Законом України «Про звернення громадян». Фактично мова йде про місячний термін з моменту отримання відповідного рішення.

Підкреслюю, що мова йде про як раз штатні ВЛК, тобто Регіональні або Центральну ВЛК.

Встановлено чітку ієрархію та порядок оскарження рішень ВЛК, зокрема:

Раніше можливо було оскаржувати рішення, наприклад, ВЛК міського ТЦК та СП до Центральної ВЛК.

Тепер скарги на постанови ВЛК районних (міських) ТЦК та СП подаються за підпорядкованістю лише до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП.

Вже рішення (постанови) ВЛК обласних (Київського міського) ТЦК та СП оскаржуються в штатних ВЛК (Регіональні або Центральну ВЛК).

Скарги на постанови позаштатних ВЛК подаються до штатних ВЛК згідно з адміністративно-територіальними зонами відповідальності, наведеними у додатку 2 до наказу (https://www.mil.gov.ua/content/mou_orders/608_nm_2016.pdf) Міністерства оборони України від 16 листопада 2016 року № 608.

Натомість в судовому порядку наразі можуть оскаржуватись лише рішення Регіональних ВЛК (пункт 2.4.10) та Центральної ВЛК (пункт 2.3.5).

Таким чином, дотримання ієрархії є обов’язковим. Чи добре це, чи погано – однозначно сказати складно. На моє суб’єктивне бачення, оскарження рішень ВКЛ міських або районних ТЦК та СП – взагалі марна справа, оскільки особливо розраховувати на обласну ВЛК не доводиться. А час, витрачений на дотримання ієрархії може бути надважливим.

Скарга на рішення ВЛК подається в письмовому вигляді та надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства.

У скарзі має бути зазначено:

- прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина.

- викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги.

Скарга повинна бути підписана військовослужбовцем із зазначенням дати.

За результатами розгляду скарги та у разі визнання заяви чи скарги щодо перегляду (скасування) постанови ВЛК обґрунтованою, ВЛК переглядає оскаржувану постанову ВЛК або приймає рішення про направлення на повторний (контрольний) медичний огляд.


Рейтинг: 4.4 - 19 голосів

Автор статті


Кирда Вячеслав Володимирович

Юрист, м. Чернігів

Вік: 6 років досвіду На проекті 3 роки
Всього консультацій: 18094 Платних консультацій: 3114

Цивільне право, Трудове право, Сімейне право, Нерухомість, А...

588 відгуків

Коментарі