​Новий перелік суб'єктів для отримання грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця

Із 29 березня 2024 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо призначення і виплати одноразової грошової допомоги", який вносить суттєві зміни у законодавство щодо одноразової грошової допомоги по загибелі (смерті) військовослужбовця (15000000 грн). Давайте розбиратися, що конкретно змінюється.

1. Вводиться поняття "особистого розпорядження" (дуже схоже на заповіт) - військовослужбовець має право скласти в письмовій довільній формі особисте розпорядження на випадок своєї загибелі (смерті) про виплату одноразової грошової допомоги особі (особам) за його вибором, визначивши розмір частки таких осіб у відсотках.

Військовослужбовець має право у будь-який час скасувати особисте розпорядження або скласти нове. Кожне нове особисте розпорядження скасовує дійсність попереднього. Заборонено розголошувати зміст особистого розпорядження до встановлення факту загибелі (смерті) особи, яка його склала.

2. Змінюється коло суб'єктів, які мають право на ОГД.

За наявності особистого розпорядження право на призначення та отримання ОГД мають особи, на користь яких складено таке особисте розпорядження у відповідній частці.

Незалежно від змісту особистого розпорядження право на призначення та отримання ОГД мають:

- малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти

- непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки загиблої (померлої) особи

3. У разі відсутності особистого розпорядження право на призначення та отримання ОГД у рівних частках мають наступні категорії:

- діти, у тому числі усиновлені, зачаті за життя загиблої (померлої) особи та народжені після її смерті, а також діти, стосовно яких загиблу (померлу) особу за її життя було позбавлено батьківських прав

- вдова (вдівець)

- батьки (усиновлювачі) загиблої (померлої) особи, якщо вони не були позбавлені стосовно неї батьківських прав або їхні батьківські права були поновлені на час її загибелі (смерті)

- внуки загиблої (померлої) особи, якщо на момент її загибелі (смерті) їх батьки загинули (померли)

- жінка (чоловік), з якою (з яким) загибла (померла) особа проживали однією сім’єю, але не перебували у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, за умови що цей факт встановлено рішенням суду, яке набрало законної сили

- утриманці загиблої (померлої) особи, визначені відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

4. Одноразова грошова допомога не призначається особі:

- яка умисно позбавила життя чи вчинила замах на особу (осіб), яка (які) має (мають) відповідно до цього Закону право на призначення та отримання ОГД

- або притягалася до адміністративної чи кримінальної відповідальності за вчинення правопорушення щодо загиблої (померлої) особи, за рішенням суду, яке набрало законної сили.

За наявності спору між особами, які мають право на призначення і виплату ОГД орган, уповноважений здійснювати виплату ОГД, призупиняє її виплату до вирішення спору у судовому порядку та набрання судовим рішенням законної сили.

ВАЖЛИВО: Цей Закон застосовується до правовідносин, які виникли до набрання ним чинності та пов’язані з призначенням та отриманням ОГД для дітей загиблої (померлої) особи, зачатих за життя загиблої (померлої) особи та народжених після її смерті, за умови що одноразова грошова допомога не призначалася жодній із осіб, які мали право на отримання такої допомоги.

Рахую дані зміни НАДСУТТЄВІ та НАДВАЖЛИВІ. Обов'язково надсилайте даний допис знайомим, друзям та всім, кому це може бути актуально. Пізніше оформлю алгоритм дій для військовослужбовця, який бажає оформити особисте розпорядження.

Нагадую, що особи, які мають право на отримання ОГД, можуть реалізувати його протягом трьох років з дня виникнення у них такого права.


Рейтинг: 4.3 - 6 голосів

Автор статті


Кирда Вячеслав Володимирович

Юрист, м. Чернігів

Вік: 6 років досвіду На проекті 3 роки
Всього консультацій: 18059 Платних консультацій: 3106

Цивільне право, Трудове право, Сімейне право, Нерухомість, А...

587 відгуків

Коментарі