Основні положення закону про реєстр призовників (законопроєкт 10062)

Верховна Рада ухвалила закон про створення в Україні єдиного електронного реєстру військовозобов'язаних.

На даний час Закон України (законопроєкт 10062) вже поданий на підпис Президенту. Що він передбачає (з ключового):

1. Надання можливості військовослужбовцям різного роду військ або їх ПРЕДСТАВНИКАМ подавати заяву про надання статусу УБД у тому числі засобами Реєстру та/або Державного вебпорталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони, та/або Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.

2. Встановлення обов'язку уповноважених осіб в/ч в п’ятиденний строк після дати закінчення реалізації бойового наказу (розпорядження) сформувати Довідку про безпосередню участь у бойових діях та внести відомості про підтвердження безпосередньої участі та виконання бойових завдань до Реєстру. У разі неможливості внесення зазначених відомостей в електронній формі Довідка про безпосередню участь у бойових діях у цей же строк направляється у паперовій формі до комісії з питань розгляду УБД.

3. Загалом передбачено суттєве оновлення та осучаснення процедури оформлення УБД. Всі нюанси не буду прописувати, оскільки поки складно сказати, як це буде працювати на практиці.

4. Держательнь Реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів — Міністерство оборони, розпорядники Реєстру — Генеральний штаб Збройних сил України, Служба безпеки України, Служба зовнішньої розвідки України та розвідувальний орган Міністерства оборони.

5. Згода призовників, військовозобов’язаних та резервістів на обробку їх персональних даних для цілей Реєстру НЕ ПОТРІБНА - а як же захист персональних даних, ні, не чули???

6. Встановлюють 33 пункти відомостей, які будуть оброблятися щодо кожної особи в Реєстрі, зокрема відомості про володіння іноземними мовами, відомості про досвід роботи за спеціальністю, відомості про наявність права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації" тощо. Повний перелік пропишу нижче!

7. Для формування бази даних Реєстру Центральна виборча комісія, Податкова Служба України, Державна міграційна служби подають шляхом електронної взаємодії Міноборони відомості, передбачені вище, стосовно УСІХ громадян України віком від 18 до 60 років.

8. "Оберіг" має отримувати інформацію з РАЦС, ДМС, ДПС, МОН, МОЗ, Пенсійного фонду, Офісу Генерального прокурора, ДСАУ (там по суті 17 державних органів), але при цьому згода на обробку персональних даних для наповнення та актуалізації реєстру запитуватися не буде. Тобто, фактично без Вашої згоди ТЦК, Генштаб та Міноборони можуть отримувати інформацію про Вас.

Інформація в реєстрі буде автоматично оновлюватися при зміні відомостей про людину — завдяки взаємодії різних інформаційних ресурсів органів влади. Та це не звільняє від обов’язку особисто повідомляти ТЦК та СП про зміну даних. Наприклад, коли змінюється сімейний стан, стан здоров’я, місце проживання тощо - питання - для чого? Якщо Ви і так все будете знати...

9. Запроваджується електронний кабінет – це персональний кабінет, за допомогою якого призовнику, військовозобов’язаному, резервісту, який пройшов електронну ідентифікацію, надається доступ до інформації про його персональні та службові дані, а також до послуг.

Порядок доступу до електронного кабінету буде визначений додатково МОУ.Якось раніше я казав, що вони хочуть внести зміни щодо мобілізації по суті паралельно із ухваленням цього законопроєкту щодо Реєстру. Я був правий, це очевидно.

На даний час все виглядає так, що електронний кабінет по суті буде призначений для надсилання особам повісток про виклик до ТЦК. Федоров же сказав, що повісток в Дії не буде, втім вони будуть в іншому місці. А за допомогою Дії активно буде наповнюватися "Оберіг".

11. Кабінет Міністрів України протягом одного місяця з дня набрання чинності цим Законом має забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону.

Ми на порозі суттєвих змін, це очевидно...


Рейтинг: 4.4 - 13 голосів

Автор статті


Кирда Вячеслав Володимирович

Юрист, м. Чернігів

Вік: 6 років досвіду На проекті 3 роки
Всього консультацій: 18106 Платних консультацій: 3116

Цивільне право, Трудове право, Сімейне право, Нерухомість, А...

589 відгуків

Коментарі